جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا، میگوید که حضور طالبان و «تروریستهای خارجی» در افغانستان تهدید مستقیمی علیه ایالات متحده و جهان است.
او در مصاحبه با صدای آمریکا تاکید کرد که گروه طالبان مشکل اصلی افغانستان است و در حالیکه توجه جهان به سایر کشورها، از جمله کشورهای خاورمیانه و اوکراین متمرکز شده است، سلطه طالبان بر افغانستان «فرصتی عالی» برای گروههای تروریستی است که وارد افغانستان شدهاند.
او افزود که طالبان ممکن است چنین بپندارند که این یک دوره آسیبپذیری برای ایالات متحده و سایر کشورها است، زیرا با توجه به سایر بحرانها، وضعیت کنونی برای تروریستهایی که پس از مسلط شدن طالبان وارد افغانستان شدهاند، فرصتی عالی است. او گفت: «یقینا حضور تروریستهای خارجی معضل است، اما مشکل اصلی در اینجا [وجود و سلطه] طالبان است.»
این اظهارات جان بولتون در حالی مطرح میشود که بهتازگی حامد کرزی، رئیس جمهوری اسبق افغانستان، در مصاحبه با یک رسانه ژاپنی گفته بود که طرفدار سرنگونی رژیمها در افغانستان نیست، بلکه خواهان «اصلاح سیاستها» است.
جان بولتون این اظهارات کرزی را «تاسفبار» خواند و آن را عقبگرد برای او دانست که در جایگاه رئیس جمهوری افغانستان بوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت: «جای تاسف است، زیرا [این گونه اظهارات] این تصور را در سراسر دنیا به مردم میدهد که اگر کرزی میتواند با طالبان سر کند، پس بقیه ما هم [میتوانیم چنین] کنیم.»
به گفته او، بیشتر مردم مانند حامد کرزی فکر نمیکنند: «فکر میکنم این [اظهارات کرزی] مشابه نسخههای بدبینانه سایر مردم است که میگویند نمیتوان طالبان را سرنگون کرد، از زور استفاده نکنید، فقط دست از مقاومت بردارید.»
جان بولتون گفت که ایالات متحده آمریکا در مورد تروریستهای خارجی در افغانستان چیزی نمیداند، چون در این کشور حضور نظامی ندارد.
او خروج نیروهای آمریکایی و ناتو را از افغانستان «اشتباه و فاجعهبار» توصیف کرد که باعث شده است گروههای تروریستی در افغانستان، تهدید علیه آمریکا خلق کنند.
جان بولتون در ادامه گفت که هرچند رابطه رژیم طالبان در افغانستان و طالبان پاکستانی «مبهم» است، «ولی فکر میکنم علیه مخالفان مشترکشان با هم همکاری میکنند».
بولتون همچنین گفت که به باور او، افراطگرایان در سازمان استخبارات و بخشهایی از ارتش پاکستان حضور دارند و این برای امنیت جهان خطرناک است، زیرا پاکستان به سلاح هستهای مجهز است.
او گفت: «آنها (افراطگرایان) ممکن است این سلاحها را در اختیار سایر گروههای تروریستی، از جمله طالبان در افغانستان، بگذارند و بنابراین، بیثباتی و خطر سقوط حکومت پاکستان به دست تروریستها، مشکل کنترل طالبان افغانستان را بزرگتر میکند.»
پیشتر، رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، در یازدهمین دور کنفرانس امنیتی هرات در دوشنبه ادعا کرده بود که طالبان میکوشند به سلاح هستهای تاکتیکی دستیابند.
او گفت که طالبان میتوانند این سلاحها را از پاکستان تهیه کنند، یا برای بهدست آوردن آن، به مهندسان پول بپردازند.
ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، نیز چندی پیش در سال جاری از نیروهای این رژیم خواست که دانش ساخت و استفاده تجهیزات پیشرفته را فراگیرند تا از این طریق، قدرت نظامی این گروه افزایش یابد.
در چند گزارش شورای امنیت سازمان ملل از ادامه رابطه طالبان با القاعده و دیگر گروههای تروریستی ابراز نگرانی شده است، اما طالبان تاکید دارند که به هیچ کشور یا گروهی اجازه نمیدهند از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده کند.