جایزه شجاعت بنیاد «اکسل اسپرینگر» آلمان به یک آموزگار مدارس زیرزمینی افغانستان اهدا شد

این جایزه نقدی ۵۰ هزار یوریی هر سال به فعالان حقوق بشر اهدا می‌شود

سخنرانی وزیر آموزش آلمان در محفل اهدای جایزه شجاعت بنیاد اکسل اسپرینگر- axel springer

بنیاد آزادی اکسل اسپرینگر، از نهادهای معتبر آلمانی، جایزه «تعهد شجاعانه به آموزش و آزادی» را به یک آموزگار گمنام مدارس زیرزمینی دختران در افغانستان اهدا کرد. 

رویا محبوب، کارآفرین و مدیر تیم رباتیک دختران افغانستان، روز سه‌شنبه هفتم آذر (۲۸ نوامبر) در مراسمی که با حضور شماری از مقام‌های دولت آلمان از جمله وزیر آموزش این کشور و فعالان زن افغان و ایرانی برگزار شد، این جایزه را به نمایندگی از این آموزگار گمنام مدارس زیرزمینی افغانستان از مسئولان بنیاد اکسل اسپرینگر دریافت کرد. 

این بنیاد در مورد شجاعت و توانایی آموزگاری که توانست در شرایط کنونی برای دختران افغان ده‌ها مدرسه زیرزمینی در افغانستان تحت‌کنترل طالبان ایجاد کند، نوشت: «دریافت‌کننده جایزه شجاعت بنیاد آزادی اکسل اسپرینگرز از زمان تسلط طالبان به‌طور خستگی‌ناپذیر در سخت‌ترین شرایط برای آموزش دختران در افغانستان کار می‌کند. او با ایجاد شبکه مخفی مدارس دخترانه مقابل رژیمی بنیادگرا و زن‌ستیز ایستاده و جانش را به خطر انداخته است.» 

بنیاد اکسل اسپرینگر توضیح داد که به دلیل شرایط امنیتی در افغانستان، مجبور است هویت این آموزگار را محفوظ نگه دارد و این جایزه را در غیاب او و به نمایندگی از او، به زنان افغان اهدا کند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هم‌زمان با تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، تحصیل دختران در مقاطع بالاتر از کلاس ششم در آن کشور ممنوع شد و اکنون افغانستان تنها کشور جهان است که در آن دختران اجازه تحصیل ندارند. 

برنده این جایزه در متنی که برای این مراسم فرستاد و در غیاب او خوانده شد، گفت: «دردناک‌ترین بی‌عدالتی برای من این است که نمی‌توانم آزادانه و علنی در مورد ظلم به زنان در افغانستان صحبت کنم و از ترس اینکه در معرض خطر قرار بگیرم، حتی نمی‌توانم این روز مهم را با خانواده‌ام جشن بگیرم.»

او در این متن تصریح کرد که آرزو داشت شخصا جایزه شجاعت را بگیرد و به آن افتخار کند، زیرا به باور او، این جایزه به او انگیزه می‌دهد تا سخت‌تر تلاش کند. او گفت: «من دردم را در مورد بی‌عدالتی‌ها به قدرت تبدیل خواهم کرد.»

بتینا استارک واتزینگر، وزیر آموزش و تحقیقات آلمان، در مراسمی که برای اهدای این جایزه در شهر برلین تدارک دیده شده بود، ضمن اعلام پشتیبانی از مبارزات زنان افغان و نیز مبارزات زنان ایرانی، تاکید کرد که آموزش و پرورش یک حق انسانی و انکارناپذیر است. او گفت: «آموزش و پرورش محرک توسعه اجتماعی، پیشرفت و تمدن است. فرصت‌های برابر در آموزش اهرم فرصت‌های برابر در یک کشور است.»

وزیر آموزش آلمان خاطرنشان کرد که وزارت آموزش این کشور از حقوق بشر و آموزش در سراسر جهان دفاع می‌کند. واتزینگر از اراده تزلزل‌ناپذیر برنده امسال جایزه شجاعت بنیاد اکسل اسپرینگر تمجید کرد و گفت: «این خیلی مرا تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ شجاعت باورنکردنی او، امیدی که خلق می‌کند و باوری که به آزادی دارد.»

جایزه نقدی ۵۰ هزار یوریی شجاعت بنیاد آزادی یکی از مهم‌ترین جوایز آلمان است که هر سال به فعالان حقوق بشر در زمینه‌های مختلف از جمله آموزش اهدا می‌شود. این دومین سالی است که بنیاد اکسل اسپرینگر این جایزه را اهدا می‌کند. اولین دریافت‌کننده این جایزه در سال ۲۰۲۲ ولادیمیر کارا مورزا بود.