سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله (کشور) در رژیم طالبان، در سخنانی که روز چهارشنبه ۱۴ تیر از تلویزیون ملی افغانستان پخش شد، گفت به دلیل اینکه طالبان دستورات دولتهای دیگر را نپذیرفتند، رژیم این گروه به عنوان دولت رسمی افغانستان در جهان به رسمیت شناخته نشد.
در فیلم پخششده مشخص است که سخنرانی حقانی در ایام عید قربان و در شهرستان ثیری استان پکتیا در شرق افغانستان ایراد شده است. فیلم سخنرانیهای حقانی برای مردم معمولا چند روز بعد منتشر میشوند و به نظر میرسد هدف شبکه حقانی از این کار محافظت از سراجالدین حقانی و پنهان ماندن محل حضور او است. پکتیا واقع در شرق افغانستان زادگاه سراجالدین حقانی است و کانون قدرت و نفوذ شبکه حقانی به شمار میرود.
حقانی در این سخنرانی با اشاره به خودداری دولتهای جهان از به رسمیت شناختن رژیم طالبان، گفت: «دنیا ما را به عنوان یک نظام و دولت رسمی به رسمیت نمیشناسد و واقعیت را انکار میکند. آنها میخواهند ما سفارشها و دستورهایشان را بپذیریم تا به رسمیت شناخته شویم، اما ما استقلال خود را معامله نمیکنیم.»
سراجالدین حقانی به سازماندهی کشتارهای هولناک طی ۲۰ سال جنگ طالبان با دولتهای پیشین افغانستان متهم است و پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) برای دادن اطلاعاتی که به دستگیری او منجر شود، ۱۰ میلیون دلار پاداش گذاشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر داخله طالبان در حالی دلیل به رسمیت شناخته نشدن رژیم طالبان را خودداری این گروه از پذیرفتن خواستههای دولتهای جهان عنوان میکند که دو سال پس از فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، این کشور همچنان به عنوان پناهگاه تروریستهای بینالمللی و تهدیدی برای جهان قلمداد میشود.
با وجود تقاضاهای مکرر رهبران طالبان، هیچ دولتی در دنیا حاضر نشده است رژیم طالبان را به عنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت بشناسد. طالبان تحصیل و اشتغال زنان را ممنوع کرده و دولتی انحصاری تشکیل دادهاند که در هیچیک از مناصب کلیدی آن افرادی خارج از این گروه حضور ندارند.
ملا امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در نشستهای بینالمللی بارها مدعی شده است که حدود ۵۰۰ هزار کارمند نهادهای دولتی که از زمان حاکمیت دولتهای پیشین افغانستان مشغول به کار بودند، همچنان سر کارهایشاناند و در مسندهای کلیدی رژیم طالبان نیز افرادی از اقوام مختلف حضور دارند، اما ناظران با رد این سخنان متقی میگویند رژیم طالبان یکدست و انحصاری است و هیچ فردی خارج از این گروه در آن جایی ندارد.
مقامهای ارشد دولتهای جهان از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هم بارها به قومگرا بودن رژیم و ساختار طالبان اشاره کردهاند. رزا اوتونبایوا، رئیس هیئت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، نیز در گزارش اخیر خود که اواسط ژوئن به شورای امنیت ارائه کرد، رژیم طالبان را ساختاری متشکل از قوم پشتون، زنستیز و منزوی خواند و گفت تمام مناصب کلیدی این رژیم را اعضای این گروه قبضه کردهاند.