افراسیاب ختک، سیاستمدار پشتونتبار پاکستانی و عضو پیشین سنای این کشور، در اظهارنظری تازه، انتقال طالبان پاکستانی به مناطق شمالی افغانستان را بر تشدید تنشهای قومی در این کشور تاثیرگذار ارزیابی کرده است.
او در یک رشتهتوییت نوشت که افغانستان در حال حاضر محل نزاع جاسوسان کشورهای مختلف است و از طرفی توافق دوحه در سال ۲۰۲۰ میان آمریکا و طالبان، این کشور را بار دیگر به کانون سازمانهای تروریستی تبدیل کرده است. او در این رشتهتوییت این پرسش را مطرح کرده است که آیا شمال افغانستان واقعا جای بسیار دوری محسوب میشود و آیا این جابهجایی جغرافیایی میتواند مشکل جنگ و ترور در پاکستان را حل کند؟
به نوشته افراسیاب ختک، تنها چیزی که در پی این اقدام عاید طالبان میشود، زمان است و هرچند پاکستان معتقد است امارت اسلامی به مواضع خود مبنی بر اجازه ندادن به تروریستها برای استفاده از خاک افغانستان علیه همسایهها متعهد خواهد ماند، ختک معتقد است که با انتقال نیروهای تیتیپی به شمال افغانستان، جنگجویان آسیای مرکزی که در حال حاضر در خاورمیانه در حال جنگاند، به افغانستان برمیگردند و در کنار طالبان پاکستانی با کشورهای خود میجنگند و به این ترتیب نزاعها و درگیریهای تازهای در این منطقه به وجود خواهد آمد.
او راه حل این مشکل را انحلال پروژه انتقال میداند و میگوید خود افغانها باید در مورد آیندهشان تصمیم بگیرند.
تصمیم برای انتقال طالبان پاکستانی از نوار مرزی افغانستان با پاکستان، یکی از جنجالیترین برنامههای گروه طالبان در افغانستان است. بر اساس گزارشهای غیررسمی روند انتقال طالبان پاکستانی و خانوادههایشان از چند روز پیش آغاز شده و تعدادی از آنها به مناطقی از استان تخار در شمال افغانستان که با تاجیکستان هممرز است، منتقل شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منابعی در استان تخار چند روز قبل به ایندیپندنت فارسی گفته بودند که حدود ۱۲۰ تن از اعضای تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) به شهرستانهای خواجه بهاءالدین، دشت قلعه و درقد وارد شدهاند. این شهرستانها نزدیک مرز تاجیکستاناند. برخی منابع نیز تایید کردهاند که تعدادی از اعضای تیتیپی به قرارگاههای نظامی در مرز افغانستان و تاجیکستان منتقل شدهاند.
پیش از این گزارش شده بود که طالبان پاکستانی در استان شبرغان در شمال افغانستان نیز دیده شدهاند.
حضور نیروهای طالبان پاکستان علاوه بر اینکه به تنش میان اقوام دیگر در افغانستان دامن میزند، همسایههای این کشور را نیز نگران کرده است. تیتیپی با القاعده و دیگر سازمانهای تروریستی منطقه رابطه خوبی دارد. در این گروه تعدادی از جنگجویان کشورهای آسیای مرکزی نیز عضوند و به باور افراسیاب ختک، احتمالا بقیه جنگجویان اهل آسیای میانه با این گروه در شمال افغانستان همراه خواهند شد.
گفته شده امارت طالبان به این افراد زمین کشاورزی و محل اسکان میدهد و دولت پاکستان هم ادوات کشاورزی به آنان خواهد داد. اما به نظر میرسد دادن زمین برای کشاورزی یک پوشش باشد؛ زیرا اعضای تحریک طالبان پاکستانی جز جنگیدن کاری بلد نیستند.
دولت پاکستان فشار زیادی بر امارت اسلامی طالبان وارد کرده است تا از حمایت تیتیپی دست بردارد. دولت پاکستان میگوید با پیروزی طالبان در افغانستان، حملات تیتیپی به اهداف دولتی در پاکستان ۷۰ درصد افزایش یافته است و هرچند طالبان اعلام کردهاند که اجازه نمیدهند هیچ گروهی از خاک افغانستان علیه کشورهای همسایه استفاده کند، به نظر میرسد این تعهد تنها روی کاغذ اعتبار دارد.