استقبال نتانیاهو از تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی برای لغو تحقیق «عجیب» از جنایات جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان

رهبر اسرائیل اظهار دارد که تحقیق کردن از نفرات اسرائیلی یا آمریکایی هدف هیئت مستقر در لاهه نیست

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر لغو تحقیقات علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان درباره جنایات جنگی احتمالی را ستایش کرد و این تحقیق را «عجیب» خواند.

این هیئت مستقر در لاهه روز جمعه تصمیم گرفت تا انجام تحقیقات کامل در زمینه رفتار طالبان، سربازهای افغان و بین المللی از سال ۲۰۰۳ در این کشور را لغو کند و ادعا کرد که این امر «در راستای منافع عدالت نیست».

قضات این دیوان افزودند که با بودجه محدود، این دیوان باید منابع را به صورتی «بر روی فعالیت‌های اولویت‌بندی کند که شانس بهتری برای موفقیت دارد».

دادستان‌های دیوان کیفری بین‌المللی اکنون بر روی اسرائیل درباره جنایت‌های احتمالی انجام شده در سرزمین‌های فلسطینی از سال ۲۰۱۴ از جمله رفتار نیروهای این کشور در غزه تحقیق می‌کنند.

نتانیاهو با گفتن این که این حرکت نشانه خوبی برای اسرائیل است این تصمیم را ستود.

نخست وزیر اسرائیل در جلسه هفتگی کابینه اعلام کرد که «محکوم کردن نیروهای آمریکایی یا اسرائیلی یا دولت اسرائیل یا آمریکا عجیب است». «این کار خلاف اهداف دیوان کیفری بین‌المللی است».

وی افزود که تصمیم روز جمعه دیوان کیفری بین‌المللی «اصلاح ناعدالتی» بوده است و از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای «محکم» ایستادن پیش اسرائیل و سربازانش تشکر کرد.

دادستان‌های دیوان کیفری بین المللی تحقیقات اولیه درباره جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت از سال ۲۰۰۳ در افغانستان را در سال ۲۰۰۶ آغاز کردند.

خانم فاتو بنسودا یکی از دادستان‌های اصلی از قضات خواست که به سرعت تحقیقی کامل را پیش ببرند که بعداً مورد موافقت قرار نگرفت.

روز جمعه آقای ترامپ این تصمیم دیوان کیفری بین المللی را ستود و آن را «یک پیروزی بزرگ بین‌المللی» خواند.

دولت دونالد ترامپ پیش‌تر تهدید کرده بود که درخواست ویزای اعضای دیوان کیفری بین المللی را که در تحقیق از نیروهای آمریکایی شرکت داشته باشند رد خواهد کرد و هفته گذشته ویزای خانم بنسودا را لغو کرد.

آقای ترامپ در یک بیانیه‌ای اعلام داشت «این یک پیروزی بزرگ بین المللی نه تنها برای این میهن‌پرستان بلکه برای حاکمیت قانون است».

«هر گونه تلاش برای هدف قرار دادن پرسنل آمریکایی، اسرائیلی یا متحد به منظور تحت تعقیب قرار دادن با پاسخی سریع و شدید روبه‌رو خواهد شد».

به گفته روزنامه جروزالم پست در اسرائیل آقای نتانیاهو اظهار داشته است که تصمیم دادگاه «رخداد بسیاری مهمی برای دولت اسرائیل و جامعه بین‌المللی» بوده است.

همچنین وی اعلام کرد که تحقیق از آمریکا و اسرائیل هدف اصلی این دیوان نبوده است.

نخست وزیر اسرائیل نیز افزوده است که تصمیم دیوان کیفری بین المللی مبنی بر پیگیری نکردن از سربازهای آمریکا «یک ناعدالتی را تصحیح می‌کند و کاربردی گسترده برای عملکرد سیستم بین‌المللی در رابطه با دولت اسرائیل خواهد داشت».

حزب لیکود آقای نتانیاهو در انتخابات عمومی که هفته پیش برگزار شد پیروزی شکننده‌ای را به دست آورد و ۳۶ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست را از آن خود کرد.

رووین ریولین رئیس جمهور اسرائیل در حال حاضر سرگرم مشورت با حزب‌های اسرائیل است تا درباره اینکه تشکیل دولت ائتلافی بعدی را به چه کسی بسپارد تصمیم بگیرد.

با وجود این انتظار می‌رود که نخست‌وزیر حاکم نامزد این کار شود تا پنج دوره حضور در دولت رکورددار شود.

کارشناسان سازمان ملل نیروهای اسرائیلی را متهم کرده‌اند که به دلیل آتش گشودن در غزه علیه معترضان غیرمسلح در امتداد حصارهای مرزی مرتکب جنایت‌های جنگی احتمالی شده‌اند.

© The Independent

بیشتر از