معامله با سهمیه جانبازی برای قبولی در کنکور

ازدواج مصلحتی با جانبازان برای ورود به رشته‌های پزشکی

اعتمادآنلاین

ردپای ازدواج مصلحتی در سهمیه‌های پزشکی برای خانواده جانبازان آشکار شد. تا حالا اگر برای گرفتن اقامت یک کشور دیگر مصلحتی ازدواج صورت می‌گرفت معلوم شده است برای قبولی در رشته‌های پزشکی، عده‌ای هم مصلحتی به عقد جانبازی درمی‌آیند و پس از قبولی در رشته پزشکی صیغه طلاق جاری می‌شود. خبری هم طی آن در فضای مجازی پخش شد که : فردی که درصد قابل قبولی «جانبازی» داشته است ۴ دختر داوطلب کنکور را در ازای دریافت نفری ۱۰۰ میلیون تومان به عقد خود درآورده است. به این ترتیب هر ۴ دختر همسر جانباز محسوب شده و با استفاده از این سهمیه در کنکور قبول شده و پس از قبولی طلاق گرفته‌اند. چون هیچ عمل زناشویی بین‌ این افراد صورت نگرفته، قانوناً می‌توانند شناسنامه‌ی المثنی درخواست کنند.

چطور خیلی راحت رشته پزشکی قبول بشیم؟

از روز گذشته ویدیوی جدیدی هم با عنوان «چطوری خیلی راحت رشته پزشکی قبول بشیم؟» در فضای مجازی جنجال جدیدی راه انداخته است. فردی که خودش را مدرس معرفی می‌کند اطلاعاتی در مورد نحوه سوء استفاده از سهمیه جانبازان برای ورود به رشته‌های پزشکی ارایه می‌کند. وی در این ویدیو این‌طور می‌گوید که: «سال گذشته یکی از دانش‌آموزان من با مراجعه به من گفت که می‌خواهم همسر یک جانباز بشوم و از سهمیه فرد جانباز در کنکورم استفاده کنم و بعد از کنکور از آن فرد طلاق بگیرم. این خانم گفت، فرد جانباز مبلغ ۳۰ میلیون تومان از من دریافت می‌کند و پرسید آیا سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگری ارزش ۳۰ میلیون تومان را دارد یا نه؟ این خانم بعد از ازدواج با فرد جانباز در کنکور شرکت کردند و در رشته پزشکی در دانشگاه دولتی قبول شده‌اند. من با مشاهده کارنامه قبولی این خانم متوجه شدم که درس زیست را ۴ درصد و زبان انگلیسی را هم منفی زده بودند. بقیه درصدها هم درصدهای بالایی نبود. اگر این خانم سهمیه ۲۵ درصدی را نداشت در هیچ رشته پزشکی و پیراپزشکی در هیچ دانشگاه دولتی و غیردولتی شانس قبولی نداشت، حتی در رشته پرستاری.»

۴ دهه اعتراض و بیش از ۱۳ هزار پرونده خطای پزشکی

وقتی معاون آموزشی وزیربهداشت در مردادماه امسال با انتقاد از اینکه بیش از ۶۰ درصد دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی بر اساس سهمیه وارد دانشگاه‌ها می‌شوند، آنها که پیش از این هم نگرانی خود را از سیستم سلامت کشور بیان کرده بودند خواستار رسیدگی مجلس شدند. بحث سهمیه‌ها بیش از ۴ دهه جنجال برانگیز بوده و منجر به اعتراض داوطلبان کنکور و دانشجویان شده و حتی در یکی دو سال اخیر برخی معترضان در مقابل ساختمان مجلس و وزارت با برگزاری تجمعات اعتراضی خواستار پایان دادن به این وضعیت شدند. چرا که آنان معتقدند تخصیص سهمیه در کنکور ضمن این که به اعتبار علمی کشور لطمه می‌زند، نوعی تبعیض و مغایر با عدالت آموزشی است.

۶۰ درصد سهمیه برای رشته‌های پزشکی به این معناست که ۶۰ درصد امکان خطای پزشکی، تهدید سلامت و مرگ مردم بالا رفته است. در حال حاضر قصور و خطاهای پزشکی یکی از چالش‌های بزرگ نظام سلامت است، در حالی که تنها اسامی برخی از قربانیان خطای پزشکی رسانه‌ای می‌شود و بسیاری به دلیل ناآگاهی خانواده‌ها برای پیگیری قضایی مسکوت می‌ماند. نمونه بارز خطاهای پزشکی مرگ کارگردان به نام ایرانی عباس کیارستمی، که خانواده وی مرگ او را خطای پزشکی دانستند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش از این علی فتاحی، معاون انتظامی نظام پزشکی تهران نیز در این زمینه آماری اعلام کرد که: «سالانه ۸۰۰ میلیون خدمات پزشکی به مردم ارائه می‌شود که در حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار پرونده مربوط به خطاهای پزشکی در کشور تشکیل می‌شود».

پیگیری‌های بی نتیجه برای اصلاح سهمیه‌ها

مردادماه امسال دکتر حمید اکبری قائم مقام معاون آموزشی وزیر بهداشت در گفت و گو با ایسنا، با انتقاد از اینکه بیش از ۶۰ درصد دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی بر اساس سهمیه وارد دانشگاه‌ها می‌شوند،‌ گفت: متاسفانه پیگیری‌های وزارت بهداشت در این زمینه تاکنون بی‌نتیجه مانده است.

وی وجود سهمیه‌های متعدد برای پذیرش در گروه‌ علوم پزشکی را یکی از عوامل چالش برانگیز در نحوه ورود دانشجویان در دانشگاه‌ها، به‌ویژه دانشگاه‌های علوم پزشکی عنوان کرد و گفت: براساس قانون مجلس ما با موضوع  ۳۰ درصد عدالت آموزشی که مختص رشته‌های گروه علوم پزشکی است، مواجه هستیم و در رشته‌های دیگر این وضعیت وجود ندارد و علاوه بر این میزان ۳۰ درصد نیز سهمیه‌های دیگر شهدا، رزمندگان و ایثارگران و ۵ درصد سهمیه‌ نیز به خانواده‌های آنان تعلق می‌گیرد و متاسفانه این چالش بسیار نگران ‌کننده است.»

وی با تاکید بر اینکه بیش از ۶۰ درصد دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی بر اساس سهمیه وارد دانشگاه می‌شوند، تصریح کرد: «بطور کلی سهمیه آزاد در رشته‌های پزشکی در کشور به زیر ۴۰ درصد می‌رسد، این وضعیت در سه رشته پر متقاضی علوم پزشکی یعنی دندانپزشکی، داورسازی و پزشکی وجود دارد و بیش از ۶۰ درصد دانشجویان ما در این رشته‌ها نیز بر اساس سهمیه وارد دانشگاه‌ها می‌شوند، بنابراین ما نگران کیفیت آموزش در بین این دانشجویان هستیم».

قائم مقام معاون آموزشی وزیر بهداشت تاکید کرد: «در حال حاضر اگر ۱۰ هزار نیرو در سه رشته پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی جذب دانشگاه‌های علوم پزشکی کنیم، ۶۰۰۰ نفر آنها بر اساس سهمیه وارد می‌شوند و وزارت بهداشت این موضوع را با جدیت از طریق مجلس پیگیری می‌کند، چرا که یکی از مسائل مهم و نگران کننده در نحوه ورود دانشجویان گروه علوم پزشکی به شمار می‌رود».

اکبری اعمال سهمیه برای ورود به دانشگاه‌های علوم پزشکی را نوعی بی عدالتی آموزشی توصیف کرد و افزود: «در حال حاضر ظرفیت برخی از سهمیه‌ها در رشته‌های علوم پزشکی که به مناطق محروم اختصاص یافته، در حال پر شدن است که البته آن سهمیه نیز نیازمند بازنگری است. اما بطور کلی ما نیازمند بازنگری اساسی در سهمیه‌های پزشکی هستیم، ضمن اینکه دانشگاه‌ها نیز نگران این موضوع هستند».

حساسیت سهمیه‌های علوم پزشکی تا حدی بود که همزمان با گفته‌های حمید اکبری، نشستی با عنوان «مساله‌شناسی کنکور و بررسی چالش‌های اجرایی قانون سنجش و پذیرش دانشجو» در مرکز بررسی‌‌های استراتژیک ریاست ‌جمهوری برگزار شد و یکی از موارد مورد بررسی در این جلسه، سهمیه‌بندی در رشته‌های گروه علوم پزشکی بود. در بند اول از مفاد این جلسه که با هدف شناسایی مهم‌ترین چالش‌‌های اجرایی قانون سنجش و پذیرش دانشجو انجام شد، به موضوع توازن نداشتن بین عرضه و تقاضای رشته‌های دانشگاهی اشاره شده و آمده است: «در حال حاضر ۶۵۰ هزار نفر داوطلب رشته تجربی هستند که بیشترین تقاضا برای ۸۰۰۰ ظرفیت رشته‌های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی است که با درنظر گرفتن سهمیه‌های گوناگون، کمتر از ۴ هزار صندلی برای داوطلبان بدون سهمیه باقی می‌ماند. تنها کمتر از ۲ درصد متقاضیان گروه علوم تجربی به رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی راه می‌یابند.

از طرفی رئیس سازمان سنجش آموزش کشورنیز مردادماه امسال با بیان اینکه «سهمیه‌ای»ها یک سوم قبول شدگان رشته‌های پزشکی پرطرفدار را تشکیل می‌دهند گفت: حدود ۳۳۵ هزار داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی مجاز به انتخاب رشته شده‌اند، حدود ۹ هزار داوطلب در سه رشته پرطرفدار شامل «دندان پزشکی»، «داروسازی» و «پزشکی» پذیرش خواهند شد که حدود ۲هزار و ۷۰۰ نفر آنها بر اساس سهمیه وارد این رشته‌ها خواهند شد.

بیشتر از