دستور آموزشوپرورش استان کابل که بر اساس آن دختران بالاتر از ۱۲ سال حق ندارند در برنامههای مختلف ترانه بخوانند، در رسانهها و شبکههای اجتماعی سروصدای زیادی به راه انداخته است.
بر اساس حکمی که رئیس آموزشوپرورش کابل آن را امضا کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، اعضای گروه سرود مدارس دخترانه که سن آنها از ۱۲ سال بالاتر باشد، حق ندارند در هیچ مراسم عمومی ترانه بخوانند؛ مگر مراسمی که همه حاضران، زن باشند. همچنین به تمامی مدارس کابل دستور داده شده است که مربیان مرد برای گروههای ترانه مدارس تدریس نکنند. در این حکم هشدار داده شده که اگر مطابق این دستور عمل نشود، با مدیران مدارس برخورد صورت خواهد گرفت.
این حکم تنها برای مدارس دولتی نیست و مدارس خصوصی را نیز در برمیگیرد. انتشار این دستور، در رسانههای اجتماعی سروصدای زیادی را به راه انداخته است. تعداد زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی این حکم را مطابق اصول و رفتارهای طالبان میدانند و عدهای دیگر نیز گفتهاند که این حکم، نخستین نشانه از حضور قریبالوقوع طالبان در دولت است. با این حال وزارت آموزشوپرورش افغانستان این حکم را تایید کرده است.
نجیبه آرین، سخنگوی وزارت آموزشوپرورش افغانستان، در پیامی ویدیویی که به رسانهها فرستاده، گفته است که این حکم پس از درخواستهای مکرر دانش آموزان و خانوادههای آنان صادر شده است. خانم آرین اظهار داشت که به دلیل حجم بالای محتوای آموزشی، دانش آموزان نمیتوانند همزمان هم به درسهای خود برسند و هم به مسائل حاشیهای مانند ترانهخوانی بپردازند.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان در اعلامیهای که روز پنجشنبه منتشر کرد، نسبت به این حکم واکنش نشان داده است. کمیسیون حقوق بشر افغانستان در این اعلامیه خود آورده است: «آموزش، آزادی بیان و دسترسی به مهارتهای هنری (بدون تبعیض مبتنی بر سن و جنس)، از جمله حقوق اولیه کودکان است که همه کودکان در محدوده قانون باید به آن دسترسی داشته باشند. ایجاد هر نوع محدودیت بر حقوق و آزادیهای کودکان، خلاف اصول عمومی حقوق بشر، کنوانسیون حقوق کودک و قوانین ملی افغانستان، به ویژه قانون اساسی و قانون حمایت از حقوق اطفال است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سازمان دیدبان حقوق بشر هم که یک نهاد بینالمللی است، نسبت به این دستور واکنش نشان داده و آن را نوعی اعمال محدودیت علیه فعالیتهای فرهنگی دختران دانسته است. این نهاد گفته است در وضعیتی که خشونتها، امکان کار و فعالیت را از زنان گرفته، دولت افغانستان نیز بر این محدودیتها افزوده است.
این نخستین بار نیست که عملکرد وزارت آموزشوپرورش با واکنش تند افکارعمومی روبهرو میشود. قبل از این نیز اظهارنظر سرپرست وزارت آموزشوپرورش افغانستان باعث ایجاد واکنشهای مختلف شده بود. خانم رنگینه حمیدی، چندی قبل گفته بود که دانش آموزان باید دوره ابتدایی مدرسه را در مساجد درس بخوانند. در افغانستان، مساجد در کنار اقامه نماز، محل آموزش علوم دینی هم هستند و بخش زیادی از کودکان پیش از این که به مدارس رسمی بروند، یک دوره از زندگی خود را در مساجد، دروس علوم دینی میآموزند.
اظهارنظر مقامهای وزارت آموزشوپرورش نشان میدهد که این تصمیم بسیار عجولانه و بدون بررسی میدانی گرفته شده است. هرچند مسئولان این وزارت تلاش کردهاند تا مسئله را بیشتر به خواست خانوادههای دانشآموزان ربط بدهند اما دیدگاه عموم بر این است که چهرههایی در رأس آموزشوپرورش قرار گرفتهاند، دیدگاهی متحجرانه دارند. به خصوص در این روزها که بحث ایجاد حکومت مشارکتی با طالبان، سوژه داغ رسانهها است، مطرح شدن چنین مسائلی، در افکارعمومی این ذهنیت را ایجاد میکند که گویا دولت برای آنچه نگرش و دیدگاه طالبان در قبال زنان دانسته میشود، در حال زمینهسازی است.