تهدید تعرفه‌ای ترامپ، تایلند و کامبوج را به مذاکره بر سر آتش‌بس کشاند

ترامپ گفت: «با نخست‌وزیر هر دو کشور تماس گرفتم و گفتم اگر جنگ را تمام نکنید، از توافق تجاری خبری نخواهد بود.»

نخست‌وزیر تایلند و نخست‌وزیر کامبوج در گفت‌و‌گوی آتش‌بس و صلح، ۲۸ ژوییه ۲۰۲۵، مالزی‌ــ AFP

رهبران کامبوج و تایلند روز دوشنبه برای گفت‌وگو درباره پایان درگیری مرزی که دست‌کم ۳۵ کشته بر جا گذاشته و هزاران نفر را آواره کرده است، دیدار کردند.

جیرایو هونگساب، سخنگوی دولت تایلند، گفت هان مانت، نخست‌وزیر کامبوج، با پومتام وچایاچای، نخست‌وزیر موقت تایلند، در کوالالامپور، پایتخت مالزی، دیدار می‌کند تا برای مرگبارترین درگیری بیش از یک دهه اخیر میان این دو کشور جنوب شرق آسیا راه‌حلی بیابد. او در ادامه افزود نمایندگانی از آمریکا و چین نیز در این دیدار حضور دارند.

نخست‌وزیر کامبوج اواخر شب یکشنبه حضورش در این نشست را تایید کرد. او همچنین اعلام کرد که چین، به‌عنوان متحدی نزدیک، در این نشست شرکت خواهد کرد.

او گفت: «من ریاست هیئت کامبوج برای شرکت در نشست ویژه در کوالالامپور را که با میزبانی مالزی و هماهنگی آمریکا و حضور چین برگزار می‌شود، بر عهده خواهم داشت.»

این درگیری، که از ۲۴ ژوییه آغاز شد، تاکنون دست‌کم ۳۵ کشته بر جا گذاشته و بیش از ۲۰۰ هزار نفر را در دو سوی مرز مورد‌مناقشه آواره کرده است.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد مقام‌های آمریکایی برای کمک به برقراری صلح در مالزی حضور دارند. دونالد ترامپ پیش‌تر گفته بود معتقد است رهبران تایلند و کامبوج هر دو خواهان پایان درگیری‌اند.

روبیو گفت: «ما می‌خواهیم این درگیری هرچه زودتر به پایان برسد. مقام‌های وزارت خارجه [آمریکا] در مالزی حضور دارند تا به این تلاش‌های صلح کمک کنند.»

مذاکرات از ساعت ۳ بعدازظهر به وقت محلی آغاز شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پس از آغاز درگیری در هفته گذشته، مالزی به‌عنوان رئیس فعلی بلوک منطقه‌ای آسه‌آن (اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا) پیشنهاد داد که زمینه گفت‌و‌گو برای پایان دادن به خصومت‌ها را فراهم کند.

این پیشرفت در روند صلح پس از آن حاصل شد که ترامپ اعلام کرد رهبران تایلند و کامبوج مایل‌اند «درباره آتش‌بس به‌سرعت به توافق برسند». رئیس‌جمهوری آمریکا روز یکشنبه گفت تهدید کرده بود از توافق‌ برای کاهش تعرفه‌ها خارج خواهد شد، مگر اینکه دو کشور با توقف درگیری موافقت کنند.

او گفت: «با نخست‌وزیر هر دو کشور تماس گرفتم و گفتم اگر جنگ را تمام نکنید، از توافق تجاری خبری نخواهد بود. فکر می‌کنم می‌خواهند این مسئله را حل کنند.»

هر دو کشور از تلاش‌های ترامپ قدردانی کردند، با اینکه درگیری‌ تا روز یکشنبه ادامه داشت.

نخست‌وزیر کامبوج اوایل روز یکشنبه اعلام کرد کشورش موافقت کرده است روند «آتش‌بس فوری و بی‌قیدوشرط» را دنبال کند. او افزود ترامپ به او گفته است تایلند نیز پس از گفت‌وگوی رئیس‌جمهوری آمریکا با نخست‌وزیر موقت، آماده پایان دادن به درگیری‌ است.

بنا بر اعلام وزارت خارجه تایلند، پومتام نیز از رئیس‌جمهوری آمریکا تشکر کرد و در توضیح موضع تایلند گفت این کشور در اصل با آتش‌بس موافقت کرده اما بر لزوم «نیت صادقانه» از جانب کامبوج تاکید کرده است.

درگیری‌ از روز پنجشنبه و پس از آن‌ آغاز شد که انفجار مین تعدادی سرباز تایلندی را مجروح کرد و تیراندازی صورت گرفت؛ هر یک از طرفین دیگری را مقصر آغاز درگیری می‌داند.

مرز ۸۱۷ کیلومتری میان تایلند و کامبوج دهه‌ها محل مناقشه بوده است، اما رویارویی‌های پیشین محدود و کوتاه‌ بوده‌اند.

در درگیری اخیر، هر دو طرف از سامانه‌های راکتی و توپخانه‌ای استفاده کرده‌اند و یک سخنگوی ارتش تایلند تایید کرد که «در صورت لزوم» ممکن است بمب خوشه‌ای به‌ کار گرفته شود؛ این سخنان پس از آن‌ بود که کامبوج مدعی شد کشور همسایه تسلیحاتی را به کار می‌برد که در قوانین بین‌المللی ممنوع شده‌اند.

© The Independent

بیشتر از جهان