در حالی که قرار است بیستوپنجمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران از ۲۵ مرداد آغاز شود، به گفته مدیران فدراسیون فوتبال، دستکم پنج باشگاه بدون داشتن ورزشگاه خانگی، وارد این رقابتها خواهند شد.
داوود رفعتی، دبیر کارگروه استانداردسازی ورزشگاهها در فدراسیون فوتبال، میگوید ورزشگاه آزادی تهران بهعنوان ورزشگاه خانگی تیمهای پرسپولیس و استقلال، سهند تبریز بهعنوان ورزشگاه تراکتور، پارس شیراز بهعنوان ورزشگاه خانگی فجر سپاسی و همچنین غدیر اهواز بهعنوان ورزشگاه تیم استقلال خوزستان، تا آیندهای نامعلوم در دسترس نیستند و نمیتوانند میزبان مسابقات فوتبال باشند.
رفعتی درباره آخرین وضعیت ورزشگاه آزادی اضافه کرد: «این ورزشگاه را در شروع لیگ نخواهیم داشت. هر زمانی که آماده شود، بازیهای مهم در آزادی برگزار میشود. بازیهای پرسپولیس و استقلال در ورزشگاه تختی برگزار خواهد شد. ورزشگاه سهند تبریز نیز در چرخه مسابقات نیست و شاید از ۱۵ مهر قابلاستفاده باشد. تراکتور برای بازیهای لیگ برتر باید ورزشگاه دیگری را در خارج از استان معرفی کند و در بازیهای آسیایی هم اگر این ورزشگاه نرسید، ناچاریم بازیها را در یکی از ورزشگاههای دیگر که موردتایید ایافسی باشد، برگزار کنیم.»
در حالی که ورزشگاه آزادی تهران با نام قبلی «ورزشگاه آریامهر»، در دهه ۱۳۵۰ و در دوران حکومت محمدرضاشاه پهلوی، تنها طی ۱۷ ماه ساخته شد، مدیران جمهوری اسلامی اکنون پس از گذشت نزدیک به نیم قرن و در حالی که چهار سال از زمان آغاز بازسازی این ورزشگاه میگذرد، هنوز حتی نتوانستهاند بازسازی آن را به پایان برسانند و بر اساس اعلام مسئولان وزارت ورزش، تکمیل سکوهای این ورزشگاه دستکم یک سال و نیم دیگر نیز طول خواهد کشید.
دبیر کارگروه استانداردسازی ورزشگاههای ایران افزود: «فعلا ورزشگاه غدیر اهواز را هم نخواهیم داشت، چون چمن این ورزشگاه در حال تعویض است. ورزشگاه پارس شیراز هم به لیگ برتر نخواهد رسید و تیم فجرسپاسی باید در شهر دیگری بازی کند. چمن اصلاح شده، اما نور و اسکوربورد درست نشده است. سکوها باید جداسازی شوند و نردهکشی دور ورزشگاه باید صورت بگیرد. گیتهای اولیه هنوز نصب نشده و پارکینگها هم ساماندهی نشده است.»
معضل کمبود ورزشگاه آماده و ناتوانی نظام جمهوری اسلامی در ساخت ورزشگاههای جدید یا بازسازی ورزشگاههای فرسوده و نیمهتعطیل، لیگ برتر فوتبال ایران را برای دومین سال پیاپی، با چالشی جدی روبرو کرده است. ورزشگاه آزادی فصل گذشته نیز تا نیمفصل دوم، آماده میزبانی از بازیها نبود و پس از بازگشایی موقت، هم مشکلات زیرساختی فراوان آن موجب شد درهایش مجددا به روی هواداران فوتبال بسته شود و استقلال و پرسپولیس ناچار شدند بیش از نیمی از بازیهای خانگی خود را در دیگر ورزشگاه ناآماده و بیکیفیت استان تهران واقع در قلعهحسنخان برگزار کنند.
این در حالی است که مدیران باشگاههای پرسپولیس و استقلال در نامهای به سازمان لیگ فدراسیون فوتبال تاکید کردهاند که به دلیل کیفیت پایین امکانات و چمن ورزشگاههای تختی و قلعهحسنخان، در هیچ ورزشگاهی جز آزادی تهران، حاضر نیستند از مسابقات خود میزبانی کنند.
وضعیت برای تیمهایی همچون سپاهان، نساجی و استقلال خوزستان در فصل گذشته هم مشابه سرخابیهای پایتخت بود.
بهرغم آنکه پس از انقلاب اسلامی، پنج استادیوم بزرگ فوتبال در ایران ساخته شد، همچنان ورزشگاه آزادی تهران (آریامهر سابق) تنها ورزشگاه استاندارد با بالاترین امتیاز جهانی برای میزبانی از مسابقات بینالمللی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بررسی شرایط فعلی این پنج ورزشگاه که از ۲۵ تا ۷۵ هزار تماشاگر را در خود جا میدهند، نشان میدهد که فساد ساختاری و نظاممند در ارکان نظام جمهوری اسلامی مهمترین دلیل بیاستفاده ماندن این ورزشگاههای جدید و نسبتا تازهساز در رقابتهای جهانی و آسیایی است.
به عنوان نمونه، تیم فجرسپاسی در حالی به دلیل نبود ورزشگاه آماده از میزبانی در شهر شیراز و حتی استان فارس محروم است که تکمیل ورزشگاه پارس شیراز به یکی از عجیبترین پروژههای ورزشی در نظام جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
ساخت این ورزشگاه ۵۰ هزار نفره از سال ۱۳۷۶ آغاز شد و پس از حدود ۲۰ سال، در سال ۱۳۹۶ به شکل ناقص افتتاح شد تا میزبان چند مسابقه تیم فجرسپاسی شیراز باشد، اما ظرف مدتی کوتاه، اعلام شد که به دلیل فرسودگی در نقاط مختلف سازه آن و همچنین وضعیت نابسامان و مشکلدار انواع امکانات مانند چمن، نورافکنها، اتاقها و حتی تیرکهای دروازه و نیمکت ذخیرهها، باید بازسازی شود.
جانمایی اشتباه و فاصله زیاد تا شهر شیراز نیز از دیگر مشکلات عمده ورزشگاه پارس شیراز است.
در موردی دیگر، دو سال قبل اعلام شد که مسئولان ورزش استان فارس در روند بازسازی این ورزشگاه، اشتباهی عجیب مرتکب شده و به جای چمن فوتبال، از چمن گلف استفاده کردهاند که موجب شد زمان افتتاح مجدد آن باز هم به تاخیر بیفتد.
در آخرین خبر از وضعیت این ورزشگاه، مدیرکل ورزش و جوانان استان فارس اعلام کرد که برای تکمیل ورزشگاه پارس، به تخصیص بودجه بیشتر از نهادهای دولتی مختلف نیاز است.