در شرایطی که جنگ روسیه و اوکراین همچنان ادامه دارد، خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع نزدیک به کرملین نوشت که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، قصد دارد تا زمانی که غرب با شرایط او برای صلح موافقت نکند، به این نبرد ادامه دهد.
به گفته این منابع، پوتین بیاعتنا به تهدیدهای دونالد ترامپ مبنی بر تحریمهای شدیدتر، قصد دارد تا فروپاشی دفاع اوکراین به جنگ ادامه دهد تا بخشهای بیشتری از کشور همسایهاش را تصرف کند.
این منابع تاکید کردند پوتین معتقد است که اقتصاد و ارتش روسیه به اندازه کافی قویاند که بتوانند هرگونه فشار بیشتر غرب را تحمل کنند.
ترامپ روز دوشنبه از امتناع پوتین از توافق آتشبس ابراز ناامیدی کرد و پس از آن، از ارسال سلاح به اوکراین، از جمله سامانه دفاع موشکی زمینبههوای پاتریوت، خبر داد. او همچنین تهدید کرد که در صورت دست نیافتن به توافق صلح ظرف ۵۰ روز، تحریمهای بیشتری علیه روسیه اعمال خواهد کرد.
سه منبع روسی نزدیک به کرملین گفتند که پوتین تحت فشار غرب، جنگ را متوقف نخواهد کرد و معتقد است روسیهــ که از سختترین تحریمهای غرب جان به در برده استــ میتواند سختیهای اقتصادی بیشتر، از جمله تعرفههای تهدیدآمیز ایالات متحده را که خریداران نفت مسکو را هدف قرار میدهد، نیز تحمل کند.
یکی از این منابع گفت: «نظر پوتین این است که هیچکس حتی آمریکاییها، به طور جدی با او در مورد جزئیات صلح در اوکراین وارد مذاکره نشده است، بنابراین تا زمانی که به تمام خواستههایش برسد، ادامه خواهد داد.»
این منبع افزود: «با وجود چندین تماس تلفنی بین ترامپ و پوتین و سفرهای استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ایالات متحده، به روسیه، پوتین معتقد است که در مورد مبانی یک طرح صلح بحثهای دقیقی صورت نگرفته است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او تاکید کرد: «پوتین برای رابطه با ترامپ ارزش قائل است و گفتگوهای خوبی با ویتکاف داشته، اما منافع روسیه از همه چیز بالاتر است.»
آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به درخواست اظهارنظر در مورد گزارش رویترز، جو بایدن، رئیسجمهوری سابق، را به دلیل اجازه دادن به وقوع جنگ در دوران مسئولیتش سرزنش کرد و گفت: «برخلاف بایدن، رئیسجمهوری ترامپ بر توقف کشتار تمرکز دارد و اگر پوتین با آتشبس موافقت نکند، با تحریمها و تعرفههای سنگین روبرو خواهد شد.»
این منابع گفتند که شرایط پوتین برای صلح تعهد قانونی الزامآور مبتنی بر گسترش نیافتن ناتو به سمت شرق، بیطرفی اوکراین و محدودیتهای نیروهای مسلح آن، حفاظت از روسزبانانی که آنجا زندگی میکنند و نیز پذیرش دستاوردهای ارضی روسیه است. به گفته آنان، پوتین همچنین مایل است در مورد تضمین امنیتی اوکراین با مشارکت قدرتهای بزرگ مذاکره کند.
این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، اعلام کرده است که کشورش هرگز حاکمیت روسیه بر مناطق فتحشده طی جنگ را به رسمیت نمیشناسد و کییف برای تصمیمگیری در مورد پیوستن به ناتو، حق حاکمیتی خود را محفوظ میداند.
یک منبع دوم آشنا با تفکرات پوتین هم معتقد است که رئیسجمهوری روسیه اهداف مسکو را از هرگونه ضرر اقتصادی بالقوه ناشی از فشار غرب بسیار مهمتر میداند و نگران تهدیدهای ایالات متحده برای اعمال تعرفه بر چین و هند به دلیل خرید نفت روسیه، نیست.
بر اساس دادههای دیپ استیت مپ (DeepStateMap)، روسیه که در حال حاضر حدود یکپنجم خاک اوکراین را در کنترل دارد، طی سه ماه گذشته بیش از یک هزار و ۴۰۰ کیلومترمربع پیشروی کرده است.
در حال حاضر، روسیه کریمه را که در سال ۲۰۱۴ به خاکش ضمیمه کرد، به علاوه تمام منطقه شرقی لوهانسک، بیش از ۷۰ درصد مناطق دونتسک، زاپوریژژیا و خرسون و بخشهایی از مناطق خارکیف، سومی و دنیپروپتروفسک کنترل میکند. موضع علنی پوتین این است که آن پنج منطقه اولــ کریمه و چهار منطقه شرق اوکراینــ اکنون بخشی از روسیهاند و کییف باید قبل از برقراری صلح، از آنها عقبنشینی کند.
از طرفی زلنسکی ادعا میکند تهاجم تابستانی روسیه آنطور که مسکو امیدوار بود، موفقیتآمیز پیش نمیرود. مقامهای ارشد او هم که اذعان دارند تعداد نیروهای روسیه از اوکراین بیشتر است، میگویند نیروهای کییف در حال حفظ خط مقدماند و روسیه را مجبور میکنند که برای دستاوردهایش بهای سنگینی بپردازد.
بنا بر اعلام ایالات متحده، در این جنگ که مرگبارترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم است، ۱.۲میلیون نفر زخمی یا کشته شدهاند. این در حالی است که نه روسیه و نه اوکراین، از تلفات خود آمار کاملی ارائه نمیدهند و مسکو براوردهای غربی را رد میکند.
ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه پس از وعده پایان سریع جنگ، به دنبال ترمیم روابط با روسیه بود و حداقل شش بار با پوتین تلفنی صحبت کرده است. او روز دوشنبه، گفت که رهبر روسیه «قاتل نیست، اما آدم سرسختی است».
پوتین هنوز پیشنهاد ترامپ را برای آتشبس بیقیدوشرط که کییف بهسرعت تایید کرد، نپذیرفته و در روزهای اخیر هم با صدها پهپاد به شهرهای اوکراین حمله کرده است. با این حال، ترامپ در مصاحبهای که روز سهشنبه منتشر شد، به بیبیسی گفت که کار او با پوتین تمام نشده و توافق اوکراین همچنان در دستور کار است.
در همین حال، یک مقام کاخ سفید روز دوشنبه گفت که ترامپ در حال بررسی وضع تعرفه ۱۰۰ درصدی بر کالاهای روسی و همچنین تحریمهای ثانویه بر سایر کشورهایی است که محصولات روسیه را خریداری میکنند. او تاکید کرد که این تصمیم وسیلهای برای کشاندن مسکو به میز مذاکره است.
علیرغم تحریمهای موجود و هزینه جنگ در بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم، اقتصاد دو تریلیون دلاری روسیه بسیار بهتر از آنچه بسیاری در روسیه یا غرب انتظار داشتند، عمل کرده است.
یکی از منابع آگاه به رویترز گفت که ترامپ نفوذ کمی بر پوتین دارد و حتی اگر واشینگتن تعرفههایی را بر خریداران نفت خام روسیه اعمال کند، مسکو همچنان برای فروش نفتش در بازارهای جهانی، راهی پیدا خواهد کرد.