با ادامه مذاکرات آتشبس میان نمایندگان اسرائیل و حماس که از روز یکشنبه در دوحه در جریان است، خبرگزاری تایمز اسرائیل نوشت که استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور خاورمیانه، هم قرار است روز سهشنبه به آنها بپیوندد.
بنا بر گزارش این رسانه، مذاکرهکنندگان در رفع اختلافنظرها در مورد افزایش کمکهای بشردوستانه و خروج نیروهای اسرائیل از نوار غزه پیشرفتهایی داشتهاند، اما برای حل اختلاف اصلی در مورد اینکه آیا این توافق به طور دائم به جنگ پایان خواهد داد یا خیر، به کمک رئیسجمهوری آمریکا نیاز خواهند داشت.
این رسانه اسرائیلی نوشت که به میانجیها اطلاع داده شده است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، میخواهد آتشبس غزه و توافق آزادی گروگانهای اسرائیلی تا پایان هفته امضا شود و به همین دلیل ویتکاف برای پیشبرد گفتگوها عازم قطر میشود؛ حتی با اینکه اختلافات اساسی بین طرفین تا روز دوشنبه همچنان پابرجا بود.
یک دیپلمات عرب و یک فرد دیگر آشنا به مذاکرات به تایمز اسرائیل گفتند که مهلت ترامپ برای توافق به اسرائیل و حماس، منتقل شده است. ترامپ روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که برای دستیابی به توافق در طول این هفته «شانس زیادی» وجود دارد.
رئیسجمهوری آمریکا عصر دوشنبه میزبان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بود و جنگ غزه به همراه تهدید هستهای جمهوری اسلامی ایران در صدر موضوع گفتگوهای آنها قرار داشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نتانیاهو جداگانه با ویتکاف و مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز دیدار کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، در یک نشست خبری روز دوشنبه گفت که ویتکاف اواخر هفته برای پیشبرد مذاکرات اسرائیل و حماس به دوحه پرواز خواهد کرد. یک مقام آمریکایی در گفتگو با تایمز اسرائیل گفت که این امر روز سهشنبه محقق خواهد شد.
لیویت گفت که «اولویت اصلی» ترامپ پایان دادن به جنگ غزه و بازگرداندن همه گروگانهای باقیمانده است و افزود که پیشنهادی «قابل قبول و مناسب» روی میز است که بهتر است حماس آن را بپذیرد.
حماس در روزهای گذشته اعلام کرده که به این پیشنهاد «با روحیهای مثبت» پاسخ داده، در حالی که سه شرط گذاشته که نتانیاهو آنها را غیرقابل قبول خوانده است.
سه شرط حماس درخواست تضمینهایی مبنی بر این است که اسرائیل پس از آتشبس ۶۰ روزه، جنگ را از سر نگیرد، کمکهای بشردوستانه از طریق سازمان ملل تامین شوند و نیروهای اسرائیلی به مواضعی که قبل از فروپاشی آتشبس قبلی در اوایل ماه مارس آنجا بودند، عقبنشینی کنند.
به گفته یک دیپلمات عرب، در جریان مذاکرات روزهای گذشته در دوحه، به ویژه در مورد کمکهای بشردوستانه از طریق سازمان ملل و نه سایر نهادهایی که موردمناقشهاند، پیشرفتهایی حاصل شد.
از زمانی که اسرائیل پس از ۷۸ روز، محاصره نوار غزه را در ماه مه لغو کرد، به طور متوسط کمتر از ۷۰ کامیون کمک در روز وارد غزه شده است. سازمانهای بینالمللی میگویند که برای رسیدگی به نیازهای مبرم ساکنان نوار غزه، به روزانه صدها کامیون کمک نیاز است.
این دیپلمات عرب همچنین افزود که مذاکرهکنندگان در دوحه در مورد معیارهای خروج جزئی اسرائیل از غزه در طول آتشبس ۶۰ روزه بحث کردهاند. او افزود که مقامهای اسرائیلی با نقشههایی که نشاندهنده خروج موردنظر آنها است، به قطر آمدهاند.
به گفته این منبع آگاه، اسرائیل به حفظ نیروهایش در کریدور موراگ که رفح را از خان یونس در جنوب غزه جدا میکند، علاقهمند است.
در مورد اختلاف اصلی بر سر اینکه آیا آتشبس موقت خواهد بود یا نه، گفته میشود این دشوارترین مسئله باقیمانده است و مشخص نیست که آیا میتوان شکافهای موجود در مورد آن را برطرف کرد یا خیر. با این حال کارشناسان میگویند این موضوع به آنچه در دیدار ترامپ و نتانیاهو گذشت، ارتباط پیدا میکند و باید دید نخستوزیر اسرائیل در نهایت پس از این گفتگو، چه تصمیمی خواهد گرفت.
کانال ۱۲ اسرائیل روز دوشنبه گزارش داد که انتظار میرود نتانیاهو در طول دیدار با ترامپ به او بگوید که اسرائیل بر سه شرط غیرقابلمذاکره برای پایان دادن به جنگ در غزه یعنی نابودی کامل حماس، تبعید رهبران آن از نوار غزه و خلع سلاح کامل این گروه، مُصر است. به گزارش این شبکه، در حالی که اسرائیل مایل است در مورد سایر مسائل مانند توزیع کمکهای بشردوستانه و تغییر موقعیت نیروهای دفاعی اسرائیل، انعطافپذیری بیشتری نشان دهد، این سه خواسته همچنان نقاط اختلاف در تلاشها برای رسیدن به پایان جنگ خواهند بود.
به گفته یک دیپلمات عرب از یکی از کشورهای میانجی، توافق روی میز آزادی نیمی از ۲۰ گروگان زندهمانده را تضمین میکند، به طوری که هشت نفر در روز اول و دو نفر در روز پنجاهم آزاد میشوند. تقریبا نیمی از اجساد گروگانهای کشتهشده نیز تحویل داده میشود که انتقال پنج پیکر در روز هفتم، پنج پیکر دیگر در روز سیام و هشت پیکر هم در روز شصتم خواهد بود.
در جریان دیدار دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید، خبرنگاری از ترامپ درباره امکان تحقق راهحل دو کشوری و ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی پرسید. ترامپ در پاسخ گفت: «نمیدانم. این سوال را باید از بزرگترین مرد دنیا بپرسید» و سپس از نتانیاهو خواست تا «پاسخ صادقانهاش» را ارائه دهد.
نخستوزیر اسرائیل هم گفت: «فلسطینیها باید تمام اختیارات لازم را برای اداره امور خودشان داشته باشند، اما هیچیک از این اختیارات نباید تهدیدی برای ما باشد. این یعنی کنترل کلی امنیت، همیشه در دست ما باقی میماند.»
او تاکید کرد: «این یک واقعیت است. هیچکس در اسرائیل با چیزی غیر از این موافقت نمیکند، چون ما خودکشی نمیکنیم. ما زندگی میخواهیم و برای خودمان و همسایگانمان آن را گرامی میداریم.»
نتانیاهو در ادامه، با اشاره به نقش ترامپ افزود: «با رهبری رئیسجمهوری ترامپ، میتوانیم به صلحی فراگیر با همه همسایگانمان در خاورمیانه دست یابیم.»
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع فلسطینی نزدیک به مذاکرات نوشت که روز سهشنبه، سومین روز مذاکرات غیرمستقیم در مورد آتشبس غزه بین اسرائیل و حماس، در دوحه آغاز شده است. این منبع گفت: «مذاکرات غیرمستقیم در دوحه ادامه دارد و چهارمین جلسه برگزار میشود... بحثها هنوز بر سازوکارهای اجرایی بهویژه بندهای مربوط به عقبنشینی نیروهای اسرائیل و کمکهای بشردوستانه متمرکز است.»