ارتش اسرائیل تجهیزات جدید و نوآورانه‌ای برای جنگ اختراع می‌کند

ماهیت متغیر جنگ‌ها موجب تغییر در روند تامین تجهیزات دفاعی در سراسر جهان شده است

خبرگزاری رویترز در گزارشی که روز سه‌شنبه منتشر کرد، به تازه‌ترین فناوری‌ها و تجهیزات دفاعی اسرائیل پرداخت که توجه جهانی را به خود جلب کرده است.

رویترز در این گزارش توضیح می‌دهد که چگونه یک سرباز ذخیره ارتش اسرائیل وقتی دید سربازان دیگر مجبورند برای تشخیص انبوهی از پهپادهای دشمن در بالای سرشان به چشم‌ها و گوش‌هایشان اتکا کنند، دستگاهی قابل بستن به بدن ساخت که از فناوری تلفن همراه برای هشدار در مورد تهدیدهای هوایی استفاده می‌کند.

این سرباز برای پیدا کردن یک راه‌حل نوآورانه در زمان جنگ، از تخصص غیرنظامی و تجربه نظامی خود برای تقویت صنعت دفاعی اسرائیل بهره برد. استارتاپ او که با نام اسکای هوپ (SkyHoop) شناخته می‌شود، پس از مدتی فعالیت محرمانه، اکنون در اوکراین وارد مرحله پایلوت (آزمایش میدانی) شده و برای اجرای آزمایشی با وزارت دفاع آمریکا، هم مذاکراتی در جریان است.

علاوه بر این ایده، چندین استارت‌آپ‌ اسرائیلی دیگر هم در حال جذب سرمایه از شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر (Venture capital firms) آمریکایی و اسرائیلی‌اند و می‌کوشند از بازار روبه‌رشد صادرات دفاعی اسرائیل به اروپا بهره‌مند شوند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نکته قابل‌توجه اینجا است که بیش از یک‌سوم استارت‌آپ‌های فناوری دفاعی ثبت‌شده در اسرائیل، پس از حمله مرگبار حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ ایجاد شدند.

رشد این فناوری‌ها به اسرائیل در جنگ‌هایی که پیش رو داشت، کمک فراوانی کرد. در ماه ژوئن در حالی که اسرائیل به اهداف هسته‌ای و موشک‌های بالیستیک جمهوری اسلامی حمله کرد، این جنگ هوایی ۱۲ روزه کارآمدی سیستم‌های دفاع هوایی اسرائیل را بیش‌ازپیش نمایان کرد. وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد که ۸۶ درصد از پرتاب‌های موشک بالیستیک جمهوری اسلامی را با موفقیت رهگیری کرده است.

بنا به گزارش رویترز، ماهیت متغیر جنگ‌ها موجب تغییر در روند تامین تجهیزات دفاعی در سراسر جهان شده است و ارتش‌های غربی اکنون به دنبال فناوری‌های جدیدی‌اند که سربازان در میدان نبرد آزموده، نقایصشان را شناخته و آن‌ها را بهبود داده‌اند.

در اسرائیل، حدود ۲۰ درصد نیروهای ذخیره در بخش فناوری‌های پیشرفته کار می‌کنند. استارتاپ‌های دفاعی اسرائیل هم توانسته‌اند سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذاری خطرپذیر آمریکایی را که پیش‌تر این بخش را پرخطر و پر از مقررات‌ دست‌وپاگیر می‌دانستند، به خود جلب کنند.

از طرفی شرکت‌های سرمایه‌گذاری اسرائیلی نیز برای ورود به این حوزه شکل گرفته‌اند. لیتال لشم، یک نیروی ذخیره ارتش اسرائیل، در ماه دسامبر یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر به نام پروتگو ونچرز (Protego Ventures) تاسیس کرد که تاکنون حدود ۱۶۰ شرکت دفاعی را بررسی و حدود ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. او انتظار دارد این صندوق تا پایان سال ۲۰۲۵، در حدود چهار شرکت سرمایه‌گذاری کند.

این سرباز ذخیره ارتش اسرائیل تاکید کرد که ویژگی استارت‌آپ‌های اسرائیلی آن است که تنها به نظریه اکتفا نمی‌کنند. وقتی نیروهای ذخیره از میدان نبرد بیرون می‌آیند، برای حل مشکلاتی که در میدان نبرد به صورت واقعی و از‌نزدیک تجربه کرده‌اند، به دنبال راه‌حل می‌گردند.

به گفته لشم، این شرکت‌ها برای ورود به بازار جهانی و غلبه بر موانع نظارتی با چالش‌های بزرگی روبرو خواهند بود، اما او پیش‌بینی می‌کند که این حوزه هم مانند صنعت سایبری در اسرائیل، زمینه‌ای است که کارآفرینان اسرائیلی می‌توانند در آن موفق شوند.

او گفت که این استارتاپ‌ها قبلا ایالات متحده را «بزرگ‌ترین و مهم‌ترین بازار آرمانی خود» می‌دانستند، اما این نگاه هم حالا در حال دگرگونی است. بر اساس آمار وزارت دفاع اسرائیل در ماه ژوئن، صادرات تسلیحات اسرائیل در سال ۲۰۲۴ به رکورد ۱۴.۸ میلیارد دلار رسید، در حالی که بیش از ۵۰ درصد این فروش‌ها به اروپا اختصاص داشت که نسبت به ۳۵ درصد در سال ۲۰۲۳، افزایش یافته است.

به نظر می‌رسد استارت‌آپ‌های اسرائیلی امیدوارند از درخواست ترامپ از اروپا مبنی بر اینکه کشورهای اروپایی برای دفاع از قاره خود، سهم بیشتری از ایالات متحده متقبل شوند، بهره‌برداری کنند.

به گفته مقام‌های اسرائیلی، با وجود درخواست‌ برخی کشورها برای تحریم سلاح‌های اسرائیلی، آن‌ها در نهایت می‌خواهند بهترین محصول ممکن را خریداری کنند و کشورهای اروپایی در سایه جنگ روسیه و اوکراین، در حال ارتقای ارتش‌هایشان‌اند. آن‌ها اکنون تجهیزات قدیمی‌ترشان را به اوکراین می‌دهند و آن‌ها را با محصولات جدیدی که بسیاری از آن‌ها از اسرائیل وارد می‌شوند، جایگزین می‌کنند.

ارتش اسرائيل اعلام کرده که جمهوری اسلامی در طول جنگ ۱۲ روزه حدود ۵۵۰ موشک بالیستیک و یک هزار پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد که پدافند هوایی اسرائیل و آمریکا بیشتر موشک‌ها را رهگیری کردند. دقت این رهگیری حدود ۹۰ درصد گزارش شد که تقریبا مشابه نرخ رهگیری در حملات آوریل و اکتبر ۲۰۲۴ جمهوری اسلامی به اسرائیل بود.

در مورد پهپادها که کندتر حرکت می‌کنند، اما ردیابی آن‌ها نیز دشوارتر است، نیز نرخ رهگیری بسیار بالا گزارش شده است و گفته می‌شود بیشتر آن‌ها حتی نتوانستند به مرزهای اسرائیل برسند.

طبق اعلام ارتش اسرائيل، نیروی هوایی این کشور با جت‌های جنگنده، هلی‌کوپترها و سیستم‌های دفاع هوایی زمینی، نیروی دریایی و گردان ۵۱۱۴ با ابزارهای جنگ الکترونیکی، تقریبا ۹۹ درصد پهپادهایی را که تهدیدی برای اسرائیل ایجاد کرده بودند‌ (حدود ۵۰۰ پهپاد‌) رهگیری کردند و فقط یک پهپاد به یک منطقه پرجمعیت برخورد و خسارات سنگینی وارد کرد، اما هیچ زخمی به جا نگذاشت.

بیشتر از جهان