مدل‌ پیشرفته‌تر سپر موشکی بالیستیک اسرائیل در راه است

سامانه دفاع موشکی بالستیک اسرائیل تاکنون در برابر حملات جمهوری اسلامی و حوثی‌ها عملکرد مناسبی داشته اما قرار است برای تهدیدهای بیشتر تجهیز شود

همزمان با آنکه آتش‌بس میان اسرائیل و جمهوری اسلامی برقرار شده و برخی کارشناسان این فرصت را امکانی برای بازآرایی نیروهای دفاعی و نظامی دو طرف می‌دانند، بیزینس اینسایدر خبر داد که اسرائیل سپر موشکی بالستیک را به‌روزرسانی خواهد کرد.

بیزینس اینسایدر به نقل از یک مقام آگاه نوشت که برترین سامانه‌های دفاع موشکی بالستیک اسرائیل، یعنی سامانه‌های «پیکان» (ارو) (Arrow systems) به‌زودی به رهگیرهای جدید و پیشرفته‌تری مجهز خواهند شد تا با تهدیدهای فزاینده همگام شوند و بتوانند با آنها مقابله کنند.

از سال گذشته، سامانه «پیکان»، اسرائیل را از سه دور بمباران قابل توجه موشک‌های جمهوری اسلامی و از بسیاری حملات کوچک‌تر شورشیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی محافظت کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بوآز لوی، مدیرعامل شرکت دولتی صنایع هوافضای اسرائیل، در مصاحبه‌ای گفت که این شرکت در حال کار روی توسعه یک موشک رهگیر جدید برای ارو است که قرار است به‌زودی تولید شود.

ارو یک سامانه دفاع هوایی بسیار پیشرفته است که صنایع هوافضای اسرائیل و شرکت هوافضای آمریکایی بوئینگ به‌طور مشترک آن را تولید کرده‌اند. اولین نمونه این سامانه به نام «پیکان ۲» در سال ۲۰۰۰ مستقر شد و قادر به رهگیری موشک‌ها در جو فوقانی است. پس از آن پیکان۳ با امکانات جدیدتر در سال ۲۰۱۷ عملیاتی شد. این مدل اهداف را در فضا هدف قرار می‌دهد.

هر دو سامانه ارو، برای سرنگونی موشک‌های بالیستیک ورودی، از یک رهگیر دو مرحله‌ای با سوخت جامد استفاده می‌کنند و در کنار هم بالاترین سطح شبکه دفاع هوایی پیشرفته اسرائیل را تشکیل می‌دهند که شامل سامانه گنبد آهنین و فلاخن داوود نیز می‌شود.

بوآز لوی توضیح داد که «از زمان استقرار ارو۲، شرکت هوافضای اسرائیل پیوسته به دنبال افزایش قابلیت‌های آن بوده است، ابتدا با تکمیل آن با ارو۳ و اکنون با کار روی مدل ارو ۴ و ۵ در آینده نزدیک.»

به گفته این کارشناس، اسرائیل هم خط تولید و هم توانایی آن را دارد که این سامانه دفاع موشکی را توسعه دهد و از دانش لازم برای انتقال آن به واحد عملیاتی نیز برخوردار است.

کار روی طرح اولیه ارو۴، که مانند نمونه‌های قبلی یک پروژه مشترک آمریکایی‌ـ‌اسرائیلی است، در سال ۲۰۱۷ آغاز شد. این رهگیر اکنون در مراحل پایانی توسعه است و به‌زودی وارد مرحله تولید اولیه خواهد شد.

لوی گفت که جزئیات نهایی مربوط به تولید این سامانه دفاعی را وزارت دفاع اسرائیل تعیین خواهد کرد. او جدول زمانی ارائه نکرد، اما گفت که «ما در شرف اتمام توسعه هستیم و فقط مسئله زمان است تا تولید را شروع کنیم».

پیکان۴ قرار است جایگزین پیکان۲ شود که در مقابل نمونه جدیدتر امکانات کمتری دارد. لوی توضیح داد که این سامانه امکانات پیشرفته‌تری دارد و از استراتژی دفاع هوایی برای درگیری با یک هدف، بررسی نتایج و سپس درگیری مجدد در صورت لزوم برخوردار است. در عین حال ممکن است که اپراتورها دو رهگیر را برای درگیری با یک موشک ورودی شلیک کنند.

او درباره نسل جدید سپر دفاع موشکی اسرائیل افزود: «ما پیوسته در حال استفاده از فناوری‌های جدید هستیم و می‌توانم بگویم که پیکان۵ قرار است امکانات بسیار بیشتری از پیکان ۴ داشته باشد.»

سامانه‌های پیکان اسرائیل از زمان حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به رهبری حماس، به‌ویژه در سه درگیری بزرگ با جمهوری اسلامی ــ در آوریل ۲۰۲۴، اکتبر ۲۰۲۴ و سپس در اوایل این ماه ــ شاهد نبردهای گسترده‌ای بوده‌اند.

تهران در طول این سه درگیری دست‌کم ۸۵۰ موشک بالیستیک به سمت اسرائیل شلیک کرده و سامانه پیکان، در کنار سایر سامانه‌های دفاعی اسرائیل و نیروهای آمریکایی در منطقه، اکثر تهدیدها را رهگیری و خنثی کرده است.

تعداد دقیق موشک‌های جمهوری اسلامی که سامانه پیکان سرنگون کرده مشخص نیست، اما کارشناسان اسرائیلی می‌گویند که تجزیه و تحلیل اولیه آخرین درگیری نشان می‌دهد که این سامانه‌ها دست‌کم ۹۰ درصد تهدیدها را رهگیری کرده‌اند.

سامانه‌های پیکان همچنین موشک‌های پرتاب‌شده از سوی حوثی‌ها در یمن را سرنگون کرده‌اند. همه این درگیری‌ها، از جمهوری اسلامی گرفته تا گروه شورشی مورد حمایت تهران، داده‌های ارزشمندی را در اختیار صنایع هوافضای اسرائیل گذاشته است تا به آن در توسعه رهگیرهای جدید کمک کند.

هفته گذشته تایمز اسرائیل نوشت که ارتش اسرائيل اعلام کرده است که جمهوری اسلامی در طول «جنگ ۱۲ روزه» حدود ۵۵۰ موشک بالیستیک و یک هزار پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرده که پدافند هوایی اسرائیل و آمریکا بیشتر موشک‌ها را رهگیری کرده‌اند. دقت این رهگیری حدود ۹۰ درصد گزارش شده که تقریبا مشابه نرخ رهگیری در حملات آوریل و اکتبر ۲۰۲۴ جمهوری اسلامی به اسرائیل است.

در این بررسی اشاره شده که دست‌کم ۳۱ موشک بالیستیک به مناطق پرجمعیت یا زیرساختی حیاتی، ازجمله یک نیروگاه در جنوب اسرائیل، یک پالایشگاه نفت در حیفا و یک دانشگاه در مرکز اسرائیل، اصابت کرده است و ده‌ها موشک هم بدون ایجاد خسارت قابل‌توجه به زمین‌های خالی برخورد کرده‌اند.

تقریبا تمامی پهپادها نیز، که کندتر حرکت می‌کنند اما ردیابی‌شان دشوارتر است، رهگیری شده‌اند و گفته می‌شود بیشتر آنها حتی نتوانسته‌اند به مرزهای اسرائیل برسند.

بنا به گفته ارتش اسرائيل، نیروی هوایی این کشور با جت‌های جنگنده، هلی‌کوپترها و سامانه‌های دفاع زمین به هوا، نیروی دریایی و گردان ۵۱۱۴ با ابزارهای جنگ الکترونیکی، تقریبا ۹۹ درصد پهپادها را رهگیری کردند و فقط یک پهپاد به منطقه‌ای پرجمعیت برخورد کرد و خسارات سنگینی به جا گذاشت، اما به کسی آسیب نرسید.

بیشتر از تکنولوژی