مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت (۲۱ مه) اعلام کرد که دولت آمریکا در حال بررسی مجدد احتمال قرار دادن طالبان افغانستان در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» است.
روبیو که در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در واشینگتن صحبت میکرد، در پاسخ به تیم بورچت، نماینده مجلس، گفت: «من معتقدم که این طبقهبندی اکنون بار دیگر در دست بررسی است.»
مقامهای دولت بایدن پیش از این گفته بودند که طالبان را گروه تروریستی نمیدانند. جو بایدن ژوییه ۲۰۲۲، پس از کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده، در حمله نیروهای آمریکایی اعلام کرد که ارتش آمریکا برای سرکوب القاعده از طالبان کمک گرفته است. او تاکید کرد که در این مورد، «حق با من بود»، چون او گفته بود که طالبان در این زمینه همکاری میکنند.
در همین حال، مارکو روبیو در پاسخ به بورچت در مورد صدور ویزا برای امرالله صالح، معاون اول دولت پیشین افغانستان و از رهبران جبهه مقاومت ملی، گفت، صدور ویزا برای صالح «در چارچوب منافع ملی آمریکا» بررسی میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روبیو به آزادی چندین شهروند آمریکایی از زندانهای طالبان هم اشاره کرد و گفت: «اخیرا پیشرفتهایی صورت گرفته است.»
تیم بورچت، عضو مجلس نمایندگان آمریکا، پیش از این، از ارائه طرحی برای گنجاندن نام طالبان در فهرست گروههای تروریستی خارجی خبر داده بود، اما در زمینه اجرای این طرح پیشرفتی صورت نگرفته است.
علیمیثم نظری، رئیس کمیته روابط خارجی جبهه مقاومت ملی، در پیامی که در ایکس منتشر کرد، با استقبال از سخنان مارکو روبیو، گفت: «از افزایش فشار بر گروه تروریستی طالبان و قطع گسترده کمکهایی که در دوران دولت بایدن به افغانستان تحت اشغال طالبان ارسال میشد، استقبال و قدردانی میکنیم.»
او همچنین از وزارت دفاع ایالات متحده برای آغاز تحقیقات تازه درباره «خروج فاجعهبار و غیرمسئولانه آمریکا از افغانستان» در اوت ۲۰۲۱ قدردانی کرد و افزود: «همانگونه که رئیسجمهوری ترامپ بارها تاکید کرده، گروه تروریستی طالبان دشمن است و نباید هیچگونه تامین مالی برای آن صورت گیرد. این اصل باید راهنمای سیاست همه بازیگران مسئول باشد.»
We welcome and acknowledge the current US administration’s actions led by @POTUS, especially by the @StateDept, to increase pressure on the Taliban terrorist group and to drastically cut aid that was being delivered to Taliban-occupied Afghanistan during the Biden administration.…
— Ali Maisam Nazary (@alinazary) May 21, 2025
مارکو روبیو در حالی از بررسی مجدد قرار دادن نام طالبان در فهرست گروههای تروریستی خارجی خبر داد که دولت بایدن از زمان خروج از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، روند ارسال بستههای پول نقد به افغانستان را تحت عنوان کمک بشردوستانه تصویب کرد و از اکتبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۴، بیش از سه میلیارد و ۳۲۹ میلیون دلار نقد به کابل فرستاد. این کمکها اکنون با دستور دونالد ترامپ برای توقف کلیه کمکهای خارجی آمریکا به منظور بررسی اثرگذاری آنها، متوقف شده، اما بر اساس گزارش نهادهای ناظر از جمله اداره بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در سه سال اخیر، طالبان هم از این کمکها بهرهمند شدهاند.
رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال رژیم طالبان، باعث امیدواری و خوشبینی مخالفان طالبان شده است. اظهارات مارکو روبیو یک روز پس از آن مطرح شد که پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، دستور «بررسی جامع» روند خروج پرهرجومرج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ماه اوت ۲۰۲۱ را صادر کرد. تحقیق در مورد چگونگی حمله مرگبار مهاجم داعش خراسان در بعدازظهر ۲۶ اوت ۲۰۲۱ به فرودگاه کابل که در آن ۱۳ سرباز آمریکایی و بیش از ۱۷۰ شهروند افغانستان کشته شدند، هم مشمول این بررسی میشود.
هگست با تاکید بر اجرای این بررسی گفت: «این گام مهمی در جهت بازسازی اعتماد مردم آمریکا و همه کسانی است که لباس نظامی بر تن دارند و با توجه به شمار تلفات انسانی و میزان تجهیزات از دسترفته، اقدامی منطقی محسوب میشود.»
ترامپ در جریان کارزار انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴، از نحوه خروج نیروها از افغانستان در دوره بایدن بهشدت انتقاد کرد و آن را «شرمآورترین روز در تاریخ زندگی کشورمان» خواند. او گفت: «این خروج باید با عزت، قدرت و اقتدار انجام میشد.»
رئیسجمهوری آمریکا هفته گذشته در جریان سفر به قطر و در سخنرانی در پایگاه ارتش آمریکا، بار دیگر نجوه خروج ایالات متحده از افغانستان را یک رویداد شرمآور در تاریخ آمریکا خواند و گفت پایگاه هوایی بگرام باید در دست ارتش آمریکا میماند. ترامپ تاکید کرد که از بازپسگیری بگرام عقبنشینی نمیکند.