مارکو روبیو: در صورت توافق با تهران، تحریم‌های تسلیحاتی و مرتبط با تروریسم باقی می‌مانند

اظهارات روبیو به این معنی است که حتی در صورت شکل‌گیری توافقی بین جمهوری اسلامی و واشینگتن، بر خلاف ادعاهای مقامات تهران که می‌کوشند منافع اقتصادی ناشی از توافق احتمالی را پررنگ کنند، اصلی‌ترین تحریم‌ها علیه ایران به قوت خود باقی‌می‌مانند

مارکو روبیو در جلسه سنا-رویترز

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در نخستین حضور خود در کنگره پس از تایید شدن به این سمت، اعلام کرد که حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های «تروریستی نیابتی» در منطقه موضوع مذاکرات جاری بین حکومت ایران و نماینده ویژه در امور خاورمیانه، استیو ویتکاف، نبوده است. به گفته روبیو، تمرکز این مذاکرات بر برنامه هسته‌ای به‌ویژه ظرفیت غنی‌سازی بوده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که همین موضوع غنی‌سازی نیز  در حال حاضر در مذاکرات بن‌بست ایجاد کرده است.

در عین حال، روبیو تاکید کرد که در صورتی که فعالیت‌های مخرب دیگر جمهوری اسلامی در توافق هسته‌ای گنجانده نشود، تحریم‌های مربوط به تروریسم و گسترش تسلیحات همچنان برقرار خواهند ماند.

این اظهارات روبیو به این معنی است که حتی در صورت شکل‌گیری توافقی بین جمهوری اسلامی و واشینگتن، بر خلاف ادعاهای مقامات تهران که می‌کوشند منافع اقتصادی ناشی از توافق احتمالی را پررنگ کنند، اصلی‌ترین تحریم‌ها علیه ایران به قوت خود باقی‌می‌مانند. شرایطی مانند حال حاضر که سرمایه‌گذاران خارجی حاضر به سرمایه‌گذاری گسترده یا طولانی مدت در ایران نیستند و چشم‌انداز اقتصاد ایران بسیار تیره است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نوشته جوئیس اینسایدر، اظهارات روبیو همچنین نشان می‌دهد که توافق احتمالی جدید همچنان ممکن است همان انتقادی را به همراه داشته باشد که بسیاری از منتقدان در داخل آمریکا و منطقه به توافق اولیه هسته‌ای وارد می‌کردند — اینکه این توافق به سایر فعالیت‌های «مخرب» رژیم ایران نپرداخته بود. یکی از قانون‌گذاران آمریکایی که به‌تازگی به خاورمیانه سفر کرده، به جوئیش اینسایدر گفت که شرکای آمریکا در اسرائیل و جهان عرب خواستار آن هستند که هر توافقی شامل اقدامات تحریک‌آمیز غیرهسته‌ای نیز باشد.

روبیو همچنین گفت تا زمان رسیدن به توافق، تحریم‌ها پابرجا خواهند ماند، و افزود که شرکای اروپایی به‌صورت جداگانه در حال کار روی فعال‌سازی مکانیسم ماشه هستند که تحریم‌های بین‌المللی را به‌طور خودکار بازمی‌گرداند.

وزیر خارجه آمریکا در این نشست تاکید کرد که جمهوری اسلامی نباید اجازه هیچ سطحی غنی‌سازی را داشته باشد، زیرا همین مسیر در نهایت به غنی‌سازی در سطح تسلیحاتی منجر می‌شود.
او گفت: «حدود ۹۰ درصد مسیر غنی‌سازی، رسیدن به سطح ۳.۶۷ درصدی است که برای مصارف غیرنظامی کافی است. از آنجا به بعد، باقی مسیر فقط مسئله زمان است. آنها می‌گویند که غنی‌سازی برایشان مسئله غرور ملی است، اما از نظر ما، ایران می‌خواهد از غنی‌سازی به‌عنوان ابزار بازدارنده استفاده کند و خود را یک قدرت آستانه‌ای هسته‌ای معرفی کند، و در نتیجه، غیرقابل لمس جلوه دهد.»

روبیو گفت دستیابی به توافق هسته‌ای آسان نخواهد بود، اما ترجیح دولت بر این است. او بار دیگر تاکید کرد که ایران می‌تواند انرژی هسته‌ای غیرنظامی داشته باشد، اما فقط در صورتی که مواد هسته‌ای را از خارج وارد کند. او در این جلسه گفت که توافق موسوم به «۱۲۳» برای همکاری هسته‌ای غیرنظامی با آمریکا یا توافقی مشابه، فقط زمانی امکان‌پذیر خواهد بود که ایران ظرفیت غنی‌سازی خود را برچیند.