در تازهترین گزارش از آمار جانباختگان انفجار مهیب بندر رجایی، احمد میدری، وزیر کار و رفاه اجتماعی دولت چهاردهم، اعلام کرد که در این حادثه ۱۰۰ نفر جانشان را از دست دادهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر، کشته شدن دستکم ۷۰ نفر را تایید کرده بودند. طبق دادههای رسمی، بیش از ۱۲۰۰ نفر هم در اثر انفجار روز شنبه، ششم اردیبهشت، در بندر شهید رجایی مجروح شدهاند که حال برخی از آنان وخیم گزارش شده است. تعدادی از افراد نیز همچنان مفقودند. با این حال، روایتهای میدانی حاکی از آن است که آمار واقعی قربانیان احتمالا فراتر از آمار رسمی است.
رسانههای داخلی ایران شامگاه چهارشنبه دهم اردیبهشت، به نقل از مجتبی قهرمانی، رئیسکل دادگستری هرمزگان، خبر دادند که «به منظور تکریم خانوادههای داغدیده»، دیه جانباختگان «در کمتر از ۴۸ ساعت» به حساب آنان واریز شده است و ورثه امکان برداشت آن را دارند. طبق اعلام این مقام قضایی، تاکنون دیه ۲۵ نفر از جانباختگان پرداخت شده، در حالی که طبق آمار رسمی، دستکم ۱۰۰ نفر در این حادثه کشته شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نظر میرسد نهادهای حکومتی از جمله دولت، مجلس و قوه قضاییه، در اقدامی هماهنگ میکوشند از شعلهور شدن آتش خشم عمومی در پی این انفجار مرگبار جلوگیری کنند. تاکید بر پرداخت دیه به ۲۵ قربانی نیز در همین راستا قابلتحلیل است؛ آن هم در حالی که هنوز تعداد زیادی از کارکنان بندر مفقود و خانوادهها در جستجوی پیکر عزیزانشان سرگرداناند.
مقامهای رسمی به شکلی معنادار از بیان علل دقیق حادثه خودداری میکنند و مدعیاند که «خلافاظهاری» شرکت واردکننده علت اصلی انفجار بوده است. برخی نمایندگان مجلس هم که در روزهای اخیر به منطقه سفر کردهاند، این موضوع را تایید کردهاند. در یکی از آخرین اظهارنظرها، محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، درباره انفجار بندرعباس گفت: «مواد شیمیایی با عنوان کمخطر وارد بندر رجایی شده بودند.» او ادعا کرد که علت حادثه «فقط یک سهلانگاری و عدماظهاری از سوی یک شرکت» بود.
مواد خطرناکی که طبق ادعای مسئولان با «خلافاظهاری» وارد اسکله رجایی شدهاند، به شرکت سینا تعلق دارند؛ شرکتی زیرمجموعه بنیاد مستضعفان، نهادی وابسته به علی خامنهای. در روزهای اخیر، گزارشهایی منتشر شده که نشان میدهد این شرکت مواد خطرناک مورداستفاده در سوخت موشکها را تحت پوشش مواد غذایی جابجا میکرده است.
اکنون در حالی که شش روز از انفجار گذشته، حال روحی مردم نهتنها در بندرعباس بلکه در سراسر ایران گرفته و پریشان است و برخلاف ادعای فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، که وضعیت را «عادی» توصیف کرد، خانوادههای سوگوار و ساکنان بندرعباس در شرایط روحی نامساعدی بهسر میبرند.
روزنامه هفت صبح روز چهارشنبه در گزارشی میدانی با عنوان «قهرمان شمایید»، همدلی مردم بندرعباس با خانوادههای سوگوار را به تصویر کشید و نوشت: «از پزشک و مشاور گرفته تا صافکار و حتی موبایلفروش، به خانوادههای آسیبدیده خدمات رایگان ارائه میدهند.»
به گفته استاندار هرمزگان، عملیات لکهگیری آتش در بندر به پایان رسیده و کانتینرهای سوخته از اسکله خارج شدهاند. با اتمام عملیات امدادی، بلافاصله آواربرداری و بازسازی این بخش از بندر شهید رجایی آغاز میشود. با این حال، هیچیک از مسئولان تاکنون درباره پیامدهای انسانی و زیستمحیطی عمیق این انفجار سخنی نگفتهاند.
ویدیویی که بهتازگی از یک دوربین مداربسته منتشر شده، عمق فاجعه را بهوضوح نشان میدهد. این فیلم که لحظه انفجار را از فاصلهای دور ثبت کرده، شدت بالای انفجار را که اثر آن تا شعاع گستردهای قابلمشاهده است، نشان میدهد. تصویری که گویای ابعاد فاجعهای است که رخ داده، اما مسئولان در تلاشاند آن را کتمان کنند.