اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به ارتباط بازداشت خبرنگار ایتالیایی در ایران با بازداشت شهروند ایرانی در ایتالیا مدعی شد که این دو موضوع هیچ ربطی به یکدیگر ندارند.
به گزارش رسانههای داخلی ایران، بقایی در نشست خبری هفتگی تاکید کرد که خبرنگار ایتالیایی «به دلیل نقض قوانین ایران» بازداشت شده است.
چچیلیا سالا، روزنامهنگار زن ایتالیایی، که با ویزای معتبر و برای تهیه گزارش به ایران رفته بود، روز ۲۹ آذر بازداشت شد. بازداشت او سه روز پس از دستگیری محمد عابدینی، تاجر ایرانی متهم به همکاری با سپاه پاسداران، در فرودگاه میلان رخ داد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در حالی همزمانی بازداشت این دو نفر را بیارتباط به یکدیگر میداند که در روزهای گذشته، رم در اعتراض به بازداشت چچیلیا سالا سفیر جمهوری اسلامی را احضار کرده و سفارت جمهوری اسلامی در رم نیز در یادداشتی خواستار مبادله محمد عابدینی با این روزنامهنگار ایتالیایی شده است.
در بیانیه سفارت جمهوری اسلامی آمده است که عابدینی به اتهام «واهی» در زندان به سر میبرد و همچنین ادعا شده است که با چچیلیا سالا با «رافت اسلامی» رفتار میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حالی که جمهوری اسلامی ایران به سیاست گروگانگیری شناخته میشود و برای پیشبرد منافعش بارها شهروندان خارجی یا دوتابعیتی را بازداشت کرده است، بقایی در اظهاراتش روز دوشنبه گفت: «تعدادی از اتباع ایرانی در برخی از کشورها به درخواست آمریکا تحت تعقیب و استرداد به این کشور قرار میگیرند که ما این را یک نوع گروگانگیری میدانیم.»
او تاکید کرد: «اتهام منتسب به این شهروندان دور زدن تحریمهای یکجانبه آمریکا است؛ اتهامی که اصل آن بیپایه و اساس است. مطالبه ما از کشورها این است که روابط دوجانبه خود با ایران را تحت تاثیر مطالبات غیرقانونی طرفهای ثالث قرار ندهند.»
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، پیش از این در اظهارنظر کوتاهی درباره چچیلیا سالا گفته بود که پرونده او را شخصا دنبال میکند. ملونی روز شنبه در مارالاگو با دونالد ترامپ دیدار کرد. برخی منابع از تلاش او در این سفر برای آزادی سالا، گمانهزنیهایی مطرح کردهاند.
دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره با دور جدید گفتوگوهای جمهوری اسلامی و اروپا گفت که این مذاکرات در روزهای ۲۴ و ۲۵ دی ماه در ژنو انجام خواهد شد.
بقایی مذاکرات دیماه را ادامه گفتوگوهایی دانست که در آذرماه انجام شد و افزود: «در جریان این گفتوگوها، درباره طیفی از موضوعها از جمله مسائل منطقهای، روابط دوجانبه و موضوع هستهای و رفع تحریمها رایزنی میشود.»
این مقام وزارت امور خارجه مدعی شد: «ما هیچوقت از میز مذاکره فرار نکردیم و قائل به گفتوگو بودیم.»
پیش از این عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، هم در مصاحبه با شبکه سیسیتیوی چین که جمعه ۱۴ دی منتشر شد، تاکید کرد که مذاکرات آتی باید «با هدف رسیدن به یک توافق» انجام شود.
او با اشاره به بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، افزود که تهران پس از بررسی سیاستهای دولت جدید آمریکا، تصمیمهای لازم را اتخاذ خواهد کرد.
دونالد ترامپ که پیش از این فرمان خروج از برجام را صادر کرده بود، روز ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رسما قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت. برخی تحلیلگران معتقدند پس از روی کار آمدن ترامپ، واشینگتن مجددا سیاست فشار حداکثری را در برابر تهران در پیش خواهد گرفت و جمهوری اسلامی باید خود را برای پذیرش پایان سیاست مماشاتآمیز دوران بایدن آماده کند.
واکنش به تحولات سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات سوریه مدعی شد: «ایران به انتخاب مردم سوریه و تصمیم آنها احترام میگذارد.»
او بدون اشاره به دخالتهای پیشین تهران در حفاظت از حاکمیت بشار اسد گفت: «ما در مورد سوریه نگرانیهایی داریم که این نگرانیها بین کشورهای منطقه مشترک است. مردم سوریه باید بتوانند بدون مداخلات خارجی، منطقهای و فرامنطقهای برای آینده خود تصمیم بگیرند و سوریه نباید مامن و پناهگاهی برای تروریستها شود.»
این اظهارات پس از آن است که اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه تازه منصوبشده سوریه، به مقامهای جمهوری اسلامی ایران هشدار داد در سوریه هرجومرج ایجاد نکنند و به اراده مردم سوریه و حاکمیت این کشور احترام بگذارند.
یک منبع نزدیک به حکومت جدید دمشق گزارش کرده است که سوریه قصد دارد علیه جمهوری اسلامی شکایتی را در مراجع قضایی بینالمللی مطرح کند. گفته میشود که دمشق قصد دارد در این شکایت، تهران را به دلیل اقدام نظامیان و شبهنظامیان وابسته جمهوری اسلامی که «خساراتی جبرانناپذیر به مردم و زیرساختهای سوریه» وارد کردهاند، به پرداخت غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری ملزم کند.