پیش‌نویس آتش‌بس دوماهه؛ ارتش لبنان جایگزین حزب‌الله می‌شود

در صورت شکل‌گیری توافق آتش‌بس، اسرائیل ظرف یک هفته نیروهایش را از لبنان خارج می‌کند

هم‌زمان با تلاش‌های ایالات‌ متحده آمریکا برای برقراری آتش‌بس دو ماهه بین اسرائیل و حزب‌الله، درگیری‌های شدید در منطقه ادامه دارد. نیروهای ارتش اسرائیل، روز پنجشنبه دهم آبان (۳۱ اکتبر) مانند روزهای قبل، حملات گسترده‌ای علیه مواضع حزب‌الله در لبنان انجام دادند و مناطق مختلفی در بعلبک، هرمل در شرق لبنان و مناطق مهمی در نزدیکی مرز سوریه را هدف گرفتند. در بعلبک، حملات بیشتر متوجه مناطق مسکونی و بیمارستان‌ها بوپ و گزارش‌هایی از زخمی و کشته شدن تعدادی زیادی از افراد منتشر شده است.

در همین حال، روستای قصیر در نزدیکی مرز لبنان و سوریه نیز هدف حمله قرار گرفت. این منطقه به‌ دلیل نقشی که به‌عنوان گذرگاه برای ارسال تسلیحات و نیرو از سوریه به لبنان ایفا می‌کند، برای حزب‌الله اهمیت راهبردی دارد. علاوه بر آن، منابع خبری گزارش داده‌اند که هزاران نفر از مناطق جنوبی و شرقی لبنان به سمت شمال و مرز سوریه پناه برده‌اند تا از درگیری‌ها در امان باشند.

هم‌زمان، منابع اسرائیلی نیز خبر دادند شلیک راکت‌های حزب‌الله به منطقه‌ای کشاورزی در نزدیکی مرز به کشته و زخمی شدن شش نفر منجر شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این حملات متقابل در حالی صورت گرفت که امیدها به شکل‌گیری توافق آتش‌بس بین حزب‌الله و اسرائیل افزایش یافته است. نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، روز چهارشنبه پس از دیدار و گفت‌وگو با آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا، ابراز امیدواری کرد که توافق آتش‌بس با اسرائیل ظرف چند روز اعلام شود.

 او که یک روز قبل، توافق آتش‌بس را باورناپذیر می‌دانست، به تلویزیون الجدید لبنان گفت که پس از گفت‌وگو با نماینده جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، به توافق آتش‌بس خوش‌بین شده است.

هم‌زمان، شبکه کان اسرائیل پیش‌نویس توافق آتش‌بس دوماهه بین اسرائیل و حزب‌الله را منتشر کرد. نکات اصلی منتسب به این پیش‌نویس بیان می‌کند که از لحظه امضا، قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل به رسمیت شناخته می‌‌شود و به اجرا گذاشته خواهد شد. این قطعنامه سال ۲۰۰۶ با هدف پاکسازی جنوب لبنان از سلاح‌های خارج از کنترل دولت به تصویب رسید.

طبق سند افشاشده از توافق آتش‌بس شروطی برای هر دو طرف تعیین شده است؛ از جمله اینکه اسرائیل باید در نخستین هفته پس از آتش‌بس، نیروهایش را از لبنان خارج کند.

در همین بازه زمانی، ارتش لبنان نیز موظف به استقرار در امتداد مرز اسرائیل و مصادره تسلیحات حزب‌الله در جنوب این کشور است. در واقع، پس از نهایی شدن توافق آتش‌بس، نیروهای مسلح لبنان جایگزین نیروهای حزب‌الله می‌شوند و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد این جابه‌جایی را تسهیل می‌کنند. به موجب این طرح، در نهایت ۱۰ هزار نفر از اعضای نیروهای مسلح لبنان در امتداد مرز با اسرائیل مستقر خواهند شد.

در پایان دوره اجرای ۶۰ روزه، اسرائیل و لبنان مذاکرات غیرمستقیم از طریق ایالات متحده را برای اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ و حل‌وفصل اختلاف‌های مرزی برگزار خواهند کرد. برای نظارت و اجرا نیز سازوکاری بین‌المللی به ریاست ایالات متحده و با مشارکت ایتالیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، بریتانیا، یونیفل و کشورهای منطقه ایجاد خواهد شد.

مقام‌های اسرائیلی هنوز درباره این پیش‌نویس اظهار نظر نکرده‌اند. با این حال گزارش‌ها از کابینه اسرائیل حاکی است که مقام‌های این کشور معتقدند ارتش تا حد زیادی به اهدافش در لبنان دست یافته است و اکنون باید به دنبال توافقی برای پایان دادن به جنگ باشد.

در نقطه مقابل، حزب‌الله لبنان از مواضعش کوتاه نیامده است و بر ادامه درگیری‌ها اصرار دارد. نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزب‌الله، روز چهارشنبه در پیامی ویدیویی گفت که حزب‌الله جنگ را با حمایت جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد؛ زیرا جمهوری اسلامی در ازای پشتیبانی از این گروه مطالبه‌ای ندارد.

دبیرکل جدید حزب‌الله افزود که حزب‌الله با آتش‌بس در «شرایط قابل قبول» موافقت می‌کند اما هنوز یک توافق قابل‌اجرا پیشنهاد نشده است. 

به گزارش رویترز، مذاکرات آتش‌بس در سایه حملات شدید اسرائیل به مناطق مسکونی و تاریخی لبنان ادامه دارد. وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره بمباران بعلبک، تاکید کرد که واشینگتن از حق اسرائیل برای تعقیب اهداف قانونی حزب‌الله در لبنان حمایت می‌کند، اما اسرائیل باید این کار را به گونه‌ای انجام دهد که غیرنظامیان، زیرساخت‌های غیرنظامی حیاتی و میراث فرهنگی مهم را تهدید نکند.

سازمان کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، روز پنجشنبه ۱۰ آبان اعلام کرد که به دلیل جنگ اسرائیل و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان، در یک ماه گذشته هر روز دست‌کم یک کودک در لبنان کشته شده است.