فسیل یک اَمونیت ۹۹ میلیون ساله در توده‌ای صمغ یافت شده است

همراه آن تعدادی عنکبوت، هزارپا، سوسک‌های بزرگ و کوچک و حشره که در آن دوره در کف جنگل می‌زیسته‌اند نیز در این توده صمغ فسیل شده‌اند.

عکس تزئینی است. 

یک اَمونیت ۹۹ میلیون ساله برای نخستین بار در توده‌ای صمغ درخت کشف شده است.

این توده صمغ که در شمال میانمار کشف شده، حاوی دستکم چهل جانور دیگر از جمله عنکبوت، هزارپا، انواع سوسک، حشره و زنبور است که بروی کف جنگل می‌زیسته‌اند.

اَمونیت‌ها از خانواده ماهی مرکب هستند که میلیون‌ها سال پیش منقرض شدند. کشف فسیل آبزیان در صمغ درختان جنگلی بسیار نادر است زیرا صمغ از درختانی ترشح می‌شود که بر روی خشکی رشد و نمو می‌کنند.

پرفسور بو ونگ از انستیتوی زمین شناسی و زیست شناسی ننجینگ به ایندیپندنت گفت:«این یک کشف غیرمنتظره بود. هرگز تصور نمی‌کردیم یک اَمونیت را در توده صمغ پیدا کنیم. این نخستین بار است که فسیل یک اَمونیت، یک جانور آبزی، در صمغ درخت یافت شده که برای دیدن آن به میکروسکوپ نیازی نیست.»

کارشناسان آکادمی علوم چین می‌گویند صدف‌های داخل این توده صمغ، خالی است. بخش‌های غیر استخوانی و سخت این جانوران فسیل نشده است که شاهدی است بر آن که این آبزیان بسیار قبل از آن که در صمغ درخت پوشیده شوند، مرده بوده‌اند.

پوسته صدف اَمونیت هم شکسته و دهانه آن مملو از ماسه است. به اعتقاد دانشمندان، این اَمونیت به ساحلی مملو از صدف شسته شده که به درخت‌های تولیدکننده صمغ نزدیک بوده است.

در این توده صمغ حشراتی دیده می‌شوند که احتمالا حین پرواز و در حین ترشح صمغ از درخت، در آن افتاده‌اند.

این اَمونیت که سی و سه میلیمتر طول، نه و نیم میلیمتر عرض، بیست و نه میلیمتر ارتفاع و کمی بیش از شش گرم وزن دارد، با موج آب به پایه درخت خورده و جانوران روی زمین را به خود گرفته، و زمانی که به ساحل رسیده، صدف آبزیان را در خود جا داده است.

در این توده صمغ، همچنین، فسیل آبزیانی چون حلزون و نوعی سوسک دریایی هم دیده می‌شود.

گزارشی که توسط آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده، همچنین، به وجود کرم‌های ریز در این توده صمغ اشاره دارد که در خشکی زندگی می‌کرده‌اند.

دانشمندان با استفاده از اشعه ایکس کامپیوتری (مایکرو سی-تی ) تصاویر دقیقی از فسیل اَمونیت تولید کرده‌اند.

پرفسور ونگ می‌گوید:«این (روش) مشابه عکس‌هایی است که از بیماران در بیمارستان گرفته می‌شود با این تفاوت که این تصاویر وضوح بیشتری دارند.»

پرفسور ونگ در ادامه می‌گوید:«ما چند هزار عکس گرفته و سپس آن‌ها را با یکدیگر ترکیب کردیم تا یک عکس سه بعدی به دست بیاوریم. اشعه مایکرو سی-تی مخرب نیست و به صمغ مورد آزمایش لطمه نمی‌زند.»

دانشمندان با توجه به قدمت توده صمغ، معتقدند که این اَمونیت جوان در عصر «سنومانین»، حدود یکصد میلیون سال پیش می‌زیسته است.

این کشف، همچنین، نشان می‌دهد که ۹۹ میلیون سال پیش، ساحل میانمار دارای جنگلی با درختان صمغ و محیط زیست دریایی بوده است.

© The Independent

بیشتر از جهان