مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، خواهان مصاحبه با ۹ مقام حکومت بایدن در مورد خروج «فاجعهبار» آمریکا از افغانستان است.
این عضو جمهوریخواه از این مقامها خواست تا هفتم سپتامبر با آن کمیته تماس بگیرند، زیرا کمیته به تحقیق در مورد خروج آشفته و «مرگبار حکومت بایدن» از افغانستان ادامه میدهد.
او گفت: «از طریق تحقیقهای جاری به این نتیجه رسیدیم که این افراد اطلاعات مهمی برای روشن شدن و چگونگی و چرایی خروج حکومت بایدن دارند که به تسلیم کردن ننگین افغانستان به طالبان منجر شد.»
او افزود که در جریان خروج نظامیان آمریکایی و متحدان افغان آنها از فرودگاه کابل در اوت ۲۰۲۱، سیزده نظامی آمریکایی کشته و چهل و پنج تن دیگر زخمی شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مککال معتقد است که از خروج «فاجعهبار» که به کشته و زخمی شدن نظامیان آمریکایی منجر شد، میشد جلوگیری کرد.
او تاکید کرد تا زمانی که مردم آمریکا پاسخ «شایسته» و روشن نگیرند، آرام نخواهند گرفت.
این ۹ نفر عبارتاند از راس ویلسون، سفیر سابق آمریکا در افغانستان، برایان مککئون، معاون پیشین وزیر امور خارجه در امور مدیریت و منابع، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، کارول پرز، معاون سابق وزیر امور خارجه، جانبس، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان، درک شولت، مشاور وزیر امور خارجه، سوزی جورج، رئیس دفتر وزیر خارجه، و سلمان احمدو دین تامپسون، سفیر آمریکا در نپال.
مایکل مککال از زمان گرفتن مسئولیت کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا حکومت بایدن را در پیوند با عقبنشینی از افغانستان و تسلط مجدد طالبان در آن کشور زیر فشار گذاشته است. او پیشتر نیز با تلاش فراوان توانسته بود به بخشی از پیامهای «محرمانه» که میان کارکنان سفارت آمریکا در کابل با وزارت خارجه آن کشور رد و بدل شده بود دسترسی پیدا کند. گفته میشود در این پیامها درباره خروج آمریکا از افغانستان هشدار داده شده بود.
در پی به قدرت رسیدن مجدد طالبان در اوت ۲۰۲۱، روند تخلیه نیروهای آمریکایی و همکاران افغان آنها از فرودگاه کابل آغاز شد. روز ۲۶ اوت، در گرماگرم این خروج آشفته، بین جمعیت هزاران نفری افغانهایی که نزدیک یکی از ورودیهای فرودگاه تجمع کرده بودند، انفجار شدیدی رخ داد. مسئولیت این حمله را، که در آن ۱۷۰ شهروند غیرنظامی افغانستان و ۱۳ سرباز آمریکایی کشته شدند، شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفت.
هفته گذشته، برخی از خانوادههای سربازان کشتهشده در فرودگاه کابل از حکومت بایدن انتقاد کردند و گفتند به آنها اطلاعات ناقص یا نادرست داده شده است. این خانوادهها با کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا نیز دیدار داشتهاند.
آمریکا در اوت ۲۰۲۱ به دو دهه ماموریت نظامی در افغانستان پایان داد. خروج واشنگتن از افغانستان با موجی از انتقاد برخی از نمایندگان آمریکا مواجه شده است.
در تازهترین مورد، مایک والتز، رئیس کمیته نیروهای مسلح در مجلس نمایندگان آمریکا، در مصاحبه با «فاکس نیوز» گفت که خروج از افغانستان «دشمنان» آمریکا را گستاخ کرده است.
او گفت: «وقتی بایدن آمریکاییها و دهها هزار افغان را که در کنار ما جنگیدند ترک کرد، چرا چین و روسیه فکر نکنند که او همین کار را در تایوان و اوکراین تکرار خواهد کرد.»
او ادعا کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، قصد داشته است شماری از سربازان آمریکایی را در پایگاه نظامی بگرام نگه دارد.
توافقنامه میان طالبان و آمریکا در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ (۱۰ اسفند ۱۳۹۸) در دوحه، قطر، و در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ به امضا رسیده بود. بر پایه این توافقنامه، آمریکا میبایست به حضور نظامی در افغانستان پایان میداد. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، گفته است که نظامیان آمریکایی را بر اساس همین توافقنامه از افغانستان خارج کرده است.