دادگاه عالی طالبان روز سهشنبه ششم تیرماه (۲۷ ژوئن)، در اطلاعیهای از آزادی شماری از زندانیان به دستور رهبر طالبان خبر داد. این دادگاه اعلام کرد که بر اساس دستور رهبر طالبان و حکم رئیس دادگاه عالی این گروه، به مناسبت عید قربان، ۲ هزار و ۱۷۸ تن از زندانیانی که مستحق عفو شناخته شده بودند، از زندان آزاد شدند.
بر اساس این دستور، ۴۸۹ نفر زندانی دیگر نیز مشمول حکم تخفیف در مجازات شدهاند.
دادگاه عالی طالبان اعلام کرد که این تصمیم حدود چهار ماه پیش بر اساس دستور رهبر طالبان گرفته شده و پس از تصمیم کابینه، یک کمیته موظف به شناسایی پروندههای مورد نظر شده است.
این در حالی است که دادگاه عالی طالبان یک هفته پیش، یک تن را به اتهام قتل در ملاءعام اعدام کرد. این دادگاه همچنین بارها حکم شلاق در ملاءعام را برای دهها زن و مرد صادر کرده است.
در حالی که با سقوط دولت و هرج و مرج بهوجودآمده ناشی از سلطه طالبان بر افغانستان، درهای زندانها در بیشتر شهرها گشوده شدند و هزاران زندانی از زندانها فرار کردند، طی یک سال و ۱۰ ماه گذشته دوباره زندانهای افغانستان پر از زنان و مردانی شده که به دستور طالبان به بند کشیده شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
علاوه بر اینکه شمار زیاد از زندانیان زن و مرد در زندانهای طالبان کسانیاند که فرماندهان یا حتی سربازان طالبان به دلایلی همچون رعایت نکردن حجاب مورد نظر، سفر با نامحرم یا رابطه خارج از ازدواج، آنها را دستگیر کرده و به زندان انداختهاند، شمار انبوه دیگری نیز زندانیان عقیدتی و سیاسیاند.
طالبان در کمتر از دو سال گذشته، شمار زیادی از خبرنگاران، فعالان مدنی، فعالان حقوق بشر، دانشگاهیان و نویسندگان را بهدلیل نوشتن مطالب انتقادی یا شرکت در اعتراضها علیه این گروه، بازداشت کرده و به زندان انداختهاند. بسیاری از این فعالان زندانی، حتی جرمشان نیز تاکنون علنی اعلام نشده است و مقامهای طالبان نیز در مورد وضعیت آنها هیچ پاسخی ارائه نمیکنند.
مطیعالله ویسا، فعال معروف آموزش دختران، رسول پارسی، استاد دانشگاه، مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان-فرانسوی، نرگس سادات، فعال حقوق زنان، و دهها تن دیگر، ازجمله کسانیاند که فقط بهدلیل مخالفت عقیدتی با طالبان و نقد این گروه، به زندان افتادهاند.
در همین حال، بسیاری از زنان و مردانی که از زندانهای طالبان آزاد شدهاند، روایتهای وحشتناکی از شکنجه و بدرفتاری با زندانیان به دست اعضای طالبان ارائه دادهاند. گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در افغانستان نیز در گزارش اخیرش به شکنجه افراد در زندانهای طالبان اشاره کرده است.