علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه با حضور در جمعی که فرهنگیان و معلمان نامیده شدند، به سخنان اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، واکنش نشان داد. دونالد ترامپ گفته بود که ایران پس از انقلاب رو به زوال و نابودی رفته است.
ترامپ عصر روز سهشنبه در جریان سخنرانی در کنفرانس سرمایهگذاری سعودی-آمریکا در ریاض با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی کمر به نابودی ایران بسته و کشور بدون برق و آب مانده است، گفت که ساختمانهای سربرافراشته پیش از انقلاب در ایران حالا در حال فروریختناند و جمهوری اسلامی مراتع سبز را به بیابان تبدیل کرده است، در حالی که پروژههای زیرساختی که تا کنون کسی مشابه آنها را ندیده در عربستان سعودی در حال اجرا است و عربستان صحرا را به زمین کشاورزی تبدیل کرده است. ترامپ به «رژیم ایران» توصیه کرد راهی را که عربستان سعودی دنبال کرده پیش بگیرد. او گفت میخواهد ایران کشوری آباد باشد و به دنبال توافق است اما زمان جمهوری اسلامی برای تصمیمگیری محدود است.
چند روز پس از این سخنان، علی خامنهای روز شنبه گفت: «بعضی از حرفهایی که در سفر رئیسجمهوری آمریکا به منطقه مطرح شد، لایق جواب دادن نیست. اینقدر سطح حرف پایین است که مایه سرافکندگی گوینده حرف و مایه سرافکندگی ملت آمریکا است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خامنهای در ادامه گفتههایش دونالد ترامپ را به «دروغگویی» متهم کرد و گفت: «ترامپ گفت که میخواهد از قدرت برای صلح استفاده کند؛ دروغ گفت و درواقع آنها از قدرت برای قتلعام غزه استفاده کردند.»
بهرغم تمامی مشکلات بینالمللی، اقتصادی و اجتماعی و اعتصابات پیدرپی اصناف و گروههای اجتماعی مختلف در ایران، خامنهای ادعا میکند که «جمهوری اسلامی هر روز بر قدرتش میافزاید». او در ادامه گفت: «رئیسجمهور آمریکا به کشورهای عربی یک الگویی را پیشنهاد میکند که به قول خود او، با این الگو، این کشورها بدون آمریکا ده روز هم نمیتوانند زندگی کنند.»
خامنهای با بیان اینکه «الگوی مدنظر آمریکا شکست خورده است» تاکید کرد که «به همت ملتهای منطقه، آمریکا از این منطقه باید برود و خواهد رفت. رژیم صهیونی هم حتما باید برکنده شود و خواهد شد».
این اظهارات در حالی بیان میشود که جمهوری اسلامی با چرخشی ناگهانی و آشکار در مواضع پیشین، به مذاکره با واشینگتن تسلیم شده است. خامنهای که پیشتر بارها از مخالفت با هرگونه مذاکره با آمریکا سخن گفته بود، با فشارهای حداکثری دولت ترامپ و واهمه از احتمال حمله نظامی، به نمایندگانش ماموریت داده است گفتگو با واشینگتن را پیش ببرند.
از زمان آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ، مقامهای جمهوری اسلامی و آمریکا تاکنون چهار دور گفتگو را عمدتا در عمان برگزار کردهاند که هنوز به نتیجه روشنی نرسیده است.
براساس گزارشها، مقامهای دو طرف بر خواستههای متفاوتی پافشاری میکنند. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، هشدار داده است که ایالات متحده در لحظهای بحرانی برای مهار تلاشهای جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح هستهای و محدود کردن غنیسازی اورانیوم ایران قرار دارد. همچنین استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، گفته است که جمهوری اسلامی باید تاسیسات غنیسازیاش را برچیند.
این در حالی است که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۲۶ اردیبهشت ماه در نشستی به میزبانی سازمان انرژی اتمی گفت، جمهوری اسلامی آماده گفتگو و اعتمادسازی درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای است، اما در خصوص غنیسازی و زیرساختهای هستهای هیچگونه مصالحهای را نمیپذیرد.
در حالی که علی شمخانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی، پیشتر گفته بود تهران آماده پذیرش محدودیت در غنیسازی و از بین بردن ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالا است، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که ایران هرگز از حقش در استفاده از انرژی هستهای «صلحآمیز» صرفنظر نخواهد کرد و افزود: «هیچیک از تاسیسات غنیسازی ما تعطیل نخواهد شد.» عراقچی مدعی شد که شاید گفتههای شمخانی در مصاحبهاش خوب منتقل نشده و ایران چنین تصمیمی ندارد.
در گزارشی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مارس منتشر کرد آمده است که ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران از ۱۸۲ کیلوگرم به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش یافته است. مقامهای آمریکایی میگویند که تهران برخلاف ادعایش قصد دارد به سلاح هستهای دست یابد. وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده است که «وقتی به ۶۰ درصد میرسید یعنی ۹۰ درصد مسیر را طی کردهاید. در اصل، شما کشوری هستید که در آستانه ساخت سلاح هستهای قرار دارد.»
دونالد ترامپ در گفتگویی تازه با شبکه فاکسنیوز بار دیگر به حل پرونده هستهای ایران «یا با روش خشونتآمیز یا به روش مسالمتآمیز» تاکید کرد.
ترامپ در این گفتگو با تاکید بر آنکه حل مسئله هستهای ایران با روش مسالمتآمیز را ترجیح میدهد، با با یادآوری آنکه ایران «برای ۳۰۰ سال آینده ذخایر نفت دارد» گفت: «برایم قابل درک نیست که کشوری با چنین ذخایر عظیمی از نفت و انرژی، چرا باید به دنبال انرژی هستهای صلحآمیز باشد. وقتی روی یکی از بزرگترین منابع نفتی جهان نشستهایید، دیگر دلیلی ندارد به انرژی هستهای روی آورید.»
او تهدید کرد که «صد در صد با ایران به نتیجه میرسم. ما این مسئله را به هر طریقی حل خواهیم کرد؛ این راه یا با خشونت خواهد بود یا بیخشونت.»
در واکنش به این گفتهها، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، روز شنبه در مراسم دومین سالگرد بازگشت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش، با تاکید به ادامه مذاکرات هستهای با آمریکا گفت: «از تهدید ترامپ نمیترسیم.»
پزشکیان گفت: «ما به دنبال جنگ نیستیم، اهل مذاکرهایم و گفتگو میکنیم اما از تهدید هم نمیترسیم و به هیچ عنوان از حقوق قانونی خود عقبنشینی نخواهیم کرد.»
جمهوری اسلامی ایران مدعی است که با دستیابی به سلاح هستهای مخالف است. با این حال، اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی میکند که به گفته کارشناسان بسیار بالاتر از حد لازم برای مصارف غیرنظامی است و با سطح تسلیحاتی فاصله چندانی ندارد.