با قوت گرفتن بخت پیروزی دونالد ترامپ، نامزد پیشتاز جمهوریخواهان، در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، نگرانی ژاپن از احتمال بهبود روابط آمریکا و چین افزایش یافته است.
به گزارش رویترز، ژاپن، نزدیکترین متحد آمریکا در آسیا، اخیرا تلاش کرده است با فرستادن پیامی به ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، او را از توافق احتمالی با چین بازدارد. به گمان ژاپن، این توافق میتواند سالها تلاش گروه هفت برای «مهار چین» را بر باد دهد و صلح شکننده در منطقه را به خطر اندازد.
نگرانی مقامهای ژاپن دراینباره در حالی اوج میگیرد که فومیو کیشیدا، نخستوزیر آن کشور، برای سفری رسمی در ماه آوریل به آمریکا، بهدعوت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، آماده میشود.
در میانه تداوم تهدیدهای اتمی جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی) و بروز نگرانیها از گسترش نفوذ نظامی چین در منطقه، نخستوزیر ژاپن تابستان گذشته در دیداری سهجانبه در کمپدیوید با یون سوک یول، رئیسجمهوری کره جنوبی، و با جو بایدن گفتوگو کرد.
رویترز بهنقل از چند مقام ژاپنی از اعزام یک مقام ارشد حزب حاکم ژاپن برای دیدار با ترامپ و گفتوگو با یک اندیشکدهای آمریکایی همسو با این نامزد جمهوریخواه خبر داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته این مقامهای دولتی ژاپن، تارو آسو، یکی از شخصیتهای پیشرو در حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن و معاون نخستوزیر دولت وقت ژاپن در دوره ریاستجمهوری ترامپ، برای دیدار با این نامزد جمهوریخواه ماه گذشته به آمریکا سفر کرد. به گفته مقامهای ژاپنی، این سفر به نتیجه نرسید و این سیاستمدار ژاپنی نتوانست با ترامپ دیدار و گفتوگو کند.
این مقامها همچنین گفتند که شیجئو یامادا، سفیر جدید ژاپن در ایالات متحد آمریکا، اواخر سال گذشته با دستور کار ویژهای برای ارتباط گرفتن با مسئولان کارزار انتخاباتی ترامپ به این سمت گمارده شد.
ترامپ در سال ۲۰۱۹ به توافقی تجاری با چین دست یافت که چندی بعد منقضی شد، اما در مبارزات انتخاباتی اخیرش تا کنون به هیچ توافق احتمالی با چین اشارهای نکرده است.
مقامهای ژاپنی نگراناند که با روی کار آمدن ترامپ، حمایت آمریکا از تایوان بهنفع توافق احتمالی با چین رنگ ببازد.
ترامپ تابستان گذشته در مصاحبهای با فاکس نیوز در پاسخ به این پرسش که «در صورت بروز جنگ بین چین و تایوان، آيا ایالات متحد آمریکا باید به دفاع از تایوان بشتابد؟»، وابستگی آمریکا به تراشههای تایوان را پیش کشید و گفت: «اگر پاسخ بدهم، در موقعیت نامناسبی برای مذاکره قرار میگیرم [...] تایوان تمام تجارت تراشههای ما را در اختیار گرفته است.»
از سوی دیگر، مقامهای ژاپنی نگراناند که در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات امسال، محدودیتهای گمرگی بر فولاد ژاپن دوباره اعمال شود و آمریکا هزینههای استقرار نظامیاش در منطقه را برای توکیو افزایش دهد.
افرادی مانند مایک پنس و جیم متیس و مایک پمپئو در دولت ترامپ تمرکز ویژهای بر ژاپن داشتند. به گمان تحلیلگران، در حالی که شکاف بین ترامپ و شماری از اعضای سابق دولت رئیسجمهوری پیشین بروز میکند، نگرانی ژاپن بهصورت جدیتری پدیدار میشود.