افزایش شمار زنان خلبان هواپیماهای جنگی

صبیحه گوکچن، نخستین زن خلبان جنگنده‌ بود

ثریا برعی الفاریز- عکس از ایندیپندنت عربی

هر چند حضور زنان در بسیاری از عرصه‌ها هنوز کم‌رنگ و غیرقابل مقایسه با مردان است اما تلاش‌هایی که از سوی افراد و سازمان‌های اجتماعی برای افزایش نقش بانوان در جامعه صورت می‌گیرد نشان از حضور پررنگ زنان در تحولات آینده جهان دارد. 

در چند سال اخیر، نقش زنان در کشورهای عربی رشد چشمگیری داشته و حضور آنها در بخش‌های مختلف جامعه گسترش یافته است. حضور اثرگذار زنان عرب و فرهیختگی آنها در پیشبرد امور جامعه نمایانگر توانمندی زنان برای گذر از محدوده‌ سنت‌های قدیمی است که همواره مانع حضور آنها در جامعه بوده است و نشان می‌دهد که زنان می‌توانند در تمام بخش‌های زندگی خلاق و پیشتاز باشند.

ثریا برعی الفاریز، نمونه‌ای از زنان موفق امروز و نخستین زن مسلمان و عرب مصری تبار در نیروی هوایی کشور اکوادور است و به‌عنوان خلبان نظامی فعالیت می‌کند. ثریا که پدرش مصری و مادرش اکوادوری است در کشور اکوادور متولد شده و پس از پایان تحصیلات به نیروی هوایی اکوادور پیوست و پس از مدتی به‌عنوان خلبان نظامی به کار آغاز کرد.

البته با آن‌که ثریا برعی، نخستین بانوی عرب و مسلمان است که به عنوان خلبان نظامی در آمریکای لاتین کار می‌کند اما پیش از او شمار زیادی از زنان عرب و مسلمان در کشورهای عربی و اسلامی وارد عرصه خلبانی شدند و به عنوان خلبان نظامی و خلبان هواپیماهای بزرگ مسافربری به فعالیت پرداختند.

نام «ثریا برعی الفاریز»، ترکیبی از دو فرهنگ عربی و لاتین است که فرهنگ پدر مصری و مادر اکوادوری را یک جا کرده است، نام پدر ثریا، محمد برعی و نام مادر او مارتا الفاریز است، خانواده ثریا که دو فرزند دیگر به نام‌های مارلین فاطمه و محمد سلیمان دارند، با این آمیزه فرهنگی، توانسته‌اند اصالت هر دو فرهنگ را حفظ کنند.

ثریا برعی به دلیل این‌که علاقه به انجام کارهای سخت و چالش آفرین دارد، وارد نیروی هوایی اکوادور شده و به‌عنوان خلبان هواپیمای جنگی، یکی از دشوارترین وظایف نظامی را به عهده گرفته است.

ثریا برعی الفاریز- ایندیپندنت عربی

در پیوند با این موضوع، نهاد جهانی هواپیماهای جنگی در وبسایت خود نوشته است که پس از گذراندن موفقیت‌آمیز آزمون‌های دشوار نظامی، ثریا به کمیته تخصصی تایید نهایی دانشجویان گفت که وی یک زن مسلمان و عرب تبار است. مسئله‌ای که متخصصان را به حیرت و تعجب انداخت و لحظاتی در اندیشه فرو رفتند. با دیدن این صحنه، ثریا فکر کرد ممکن است با توجه به بازتاب ناخوشایندی که رسانه‌های غربی از گروه‌های افراطی همچون داعش و القاعده و پیوند آن‌ها با اسلام ارائه می‌دهند، کمیته متخصصان او را برای این مأموریت حساس نپذیرند. اما بر خلاف تصوری که داشت، از سوی کمیسیون تخصصی نظامی مورد پذیرش قرار گرفت و زندگی او به سرعت تغییر یافت و در ظرف چند سال توانست به موفقیت‌های بسیار دست یابد.

ثریا در آغاز با چالش‌های زیادی در جامعه روبرو بود اما پس از تحمل سختی‌ها توانست دیدگاه‌های تعجب آمیز مردم را در قبال خود تغییر دهد تا او را به عنوان یک زن مسلمان عرب تباری بدانند که مایه افتخار و شهامت برای جامعه و کشور است.

ثریا می‌گوید من این موفقیت را به آسانی کسب نکردم و برای رسیدن به این آرزو تلاش‌های زیادی کردم و رنج بسیاری کشیدم، گاهی ناگزیر بودم در طول روز هیچ غذایی نخورم زیرا در مراکز آموزش های نظامی در اکوادور، غذای حلال یافت نمی‌شود. من دچار کاهش شدید وزن شدم تا این که فرماندهان نظامی نگران سلامتی من شدند و دستور به تهیه غذای حلال دادند.

به‌رغم این که ثریا تنها زن مسلمان و عرب تبار است که به عنوان خلبان هواپیماهای جنگی در آمریکای لاتین کار می‌کند اما او نخستین زن مسلمان و عرب نیست که وارد عرصه‌ مأموریت دشوار خلبانی نظامی شده است. در جریان چند دهه گذشته، زنان زیادی از کشورهای عربی و اسلامی به شغل خلبانی روی آوردند و به عنوان خلبان در تمام انواع هواپیماها از جمله جنگنده‌های نظامی فعالیت کردند.

لطیفه النادی، اولین زن عرب و آفریقایی بود که در سال ۱۹۳۳ مدرک خلبانی را دریافت کرد. این بانوی پیشتاز مصری توانست یک هلیکوپتر را با یک موتور از قاهره به اسکندریه ببرد.

لطیفه النادی- ایندیپندنت عربی

صبیحه گوکچن، نخستین زنی بود که در سال ۱۹۷۳، در سن ۲۳ سالگی رکورد جهانی گینس را شکست و به‌عنوان خلبان جنگنده‌های هوایی آغاز به کار کرد. این دختر ترک که فرزند خوانده مصطفی کمال آتاتورک بود توانست با استفاده از موقعیت فراهم شده، وارد عرصه آموزش خلبانی شده و در نیروی هوایی ترکیه فعالیت کند.

صبیحه گوکچن- ایندیپندنت عربی

در پی لغو ممنوعیت ورود دختران به نیروی هوایی در امارات متحده عربی، مریم منصوری نخستین زنی بود که با اولین گروه از دانشجویان زن وارد دانشکده نیروی هوایی امارات متحده شد و پس از فراغت به‌عنوان خلبان نظامی آغاز به کار کرد.

مریم منصوری- ایندیپندنت عربی

پس از لغو ممنوعیت ورود دختران به نیروی هوایی پاکستان، عایشه فاروق نخستین زن در پاکستان بود که در سال ۲۰۱۳ موفق شد به عنوان خلبان نظامی وارد ارتش شود. همچنان مریم شهید، بانوی پیشتاز دیگری است که در نیروی هوایی پاکستان شهرت و افتخار زیادی کسب کرده است.

عایشه فاروق- ایندیپندنت عربی

به‌رغم دشواری‌های بی‌شماری که زنان افغانستان در دوره حکومت طالبان با آنها روبرو بودند و موانعی که هنوز مانع گسترش آزادی‌های فردی و اجتماعی زنان در افغانستان می‌شود، نیلوفر رحمانی نخستین دختری است که در سن ۲۳ سالگی به‌عنوان خلبان نظامی در ارتش افغانستان به کار آغاز کرد.

نیلوفر رحمانی- ایندیپندنت عربی

البته حضور زنان عرب و مسلمان در نیروهای هوایی و هوانوردی بازرگانی در چند دهه اخیر افزایش یافته و شمار زیادی از زنان به‌عنوان خلبان در کشورهای مختلف اسلامی و عربی خدمت می کنند، بطور مثال، حضور زنان به‌عنوان خلبان در خطوط هوایی مالزی، عملا چشمگیر است.

زنان خلبان خطوط هوایی مالزی- ایندیپندنت عربی

با توجه به پیشرفت و توسعه هوانوردی در جهان، پیش‌بینی می‌شود در آینده تعداد زنان خلبان در کشورهای عربی و اسلامی افزایش یابد و زنان زیادی مانند ثریا برعی که آرزو دارد در آینده به‌عنوان وزیر دفاع در اکوادور برگزیده شود، وارد عرصه نیروهای هوایی بشوند.

این نوشته برگردان فارسی از مقالات منتشر شده دیگری است و منعکس کننده دیدگاه سردبیری روزنامه ایندیپندنت فارسی نمی باشد.

https://www.independentarabia.com

© IndependentArabia

بیشتر از جهان