واشنگتن: کرانه باختری یک منطقه مورد منازعه است

آمریکا می‌گوید بر اساس قطعنامه شورای امنیت مرزی میان دو طرف تعیین نشده است

جیسون گرینبلات- AFP

جیسون گرینبلات، نماینده ویژه دونالد ترامپ در مذاکرات خاورمیانه، در اظهارات اخیر خود، کرانه غربی را منطقه مورد منازعه خوانده است. او گفته است در مورد حاکمیت برخی از مناطق، اختلاف نظرهایی وجود دارد اما براساس قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت سازمان‌ ملل، حدود مرزی میان اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی تعیین نشده است. به‌این‌ترتیب، واشنگتن کرانه باختری را منطقه مورد منازعه می‌داند.

گرینبلات اضافه کرد که ایست بازرسی‌های ارتش اسرائیل در کرانه غربی و وضع محدودیت برای عبور و مرور فلسطینی‌ها به مفهوم تعیین مرز میان دو طرف نیست و این اقدامات بنا به دلایل امنیتی صورت می‌گیرد. وی خواستار توقف استفاده از اصطلاح «شهرک‌های یهودی‌نشین» در این منطقه شد و افزود که به کار بردن واژه‌های دیگری همچون شهرک‌ها و یا محله‌های شهری می‌تواند عامل همزیستی بیشتر میان ساکنان کرانه باختری شود.

در واکنش به این تحول، مسئولان فلسطینی با رد اقدام اخیر واشنگتن، اظهارات گرینبلات را تلاشی برای برداشتن اصطلاح «سرزمین‌های اشغالی» از شهرک‌های یهودی‌نشین می‌دانند که هدف از آن، ایجاد همزیستی تحمیلی میان فلسطینی‌ها و مهاجران یهودی، تحت حاکمیت دولت اشغالگر است.

گرینبلات با اشاره به این که قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل متحد، راه حل مشخصی برای پایان دادن به درگیری‌های فلسطین و اسرائیل ارائه نمی‌کند، از دو طرف درگیر خواسته است برای دستیابی به صلح پایدار، مستقیماً گفتگو کنند. وی همچنین خاطر نشان ساخت که مشکل اساسی خاورمیانه، مسئله‌ فلسطین نیست زیرا این پهنه‌ آشفته، چالش‌های بزرگتری پیش رود دارد که تلاش برای یافتن راه حل آن‌ها، اولویت بیشتری دارد.

در پاسخ به سخنان اخیر فرستاده آمریکایی، صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین، گفت که اظهارات گرینبلات نشانه عمق گستاخی این مقام آمریکایی نسبت به اعراب و مسايل جهان عرب است، مسئله‌ای که می‌تواند برای همه شرکت‌کنندگان کنفرانس بحرین (کارگاه منامه)، تکان دهنده و بحث برانگیز باشد.

عریقات از تمام شرکت‌کنندگان کارگاه منامه خواست تا موضع‌گیری مشترک خود را در قبال این تحول جدید اعلام کنند و بر حمایت از قوانین بین‌المللی و راهبرد ایجاد دو دولت در مرزهای پیش از ۴ ژوئن ۱۹۶۷ و تشکیل دولت فلسطین که پایتخت آن شهر بیت المقدس باشد، تأکید کنند.

از سوی دیگر، وزارت امور خارجه فلسطین با صدور اعلامیه‌ای، اظهارات گرینبلات را تحریک آمیز و مصداق سیاست‌های راهبردی دولت ترامپ برای حل منازعه فلسطین دانسته و اقدام نماینده ایالات متحده را تلاشی برای مشروعیت دادن به شهرک‌های یهودی نشین در کرانه باختری تلقی کرده است. در ادامه این اعلامیه آمده است که اظهارات اخیر نماینده ایالات متحده، نشان از هماهنگی با سیاست‌های رژیم اسرائیل برای انکار موجودیت سرزمین‌های اشغالی و تغییر آنها به سرزمین‌های مورد منازعه، دارد. اعلامیه افزوده است که گرینبلات، شیوه برخورد نیروهای اسرائیلی با مردم فلسطین، دیوار آپارتاید و سیم‌های خاردار رژیم اسرائیل در کرانه باختری را یک ضرورت امنیتی می‌داند.

وزارت امور خارجه فلسطین همچنین گفته است که راهبرد ایالات متحده برای حل مسئله‌ فلسطین نه تنها حقوق ثابت ملت فلسطین را پایمال می‌کند بلکه تلاش دارد، همزیستی میان فلسطینی‌ها و مهاجران یهودی را در سایه حاکمیت رژیم اشغالگر و برنامه‌های توسعه‌طلبانه اسرائیل، تحمیل کند. اعلامیه وزارت امور خارجه فلسطین، افزوده است که نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا با این سخنان، پرده از سیمای واقعی طرح راهبردی ترامپ برای مسئله‌ فلسطین برداشته است و دیگر جایی برای شک و تردید باقی نگذاشته است.

در رابطه با این موضوع، غسان خطیب، یکی از پژوهشگران سیاسی گفت که دولت کنونی آمریکا تلاش می‌کند تا موضع‌گیری معمول و متعارف ایالات متحده در قبال درگیری‌های اعراب و اسرائیل را به گونه‌ای تغییر دهد که بیشتر با سیاست‌های دولت اسرائیل همخوانی داشته باشد. وی افزود اکنون موضع‌گیری واشنگتن و تل‌آویو برای حل و فصل اختلافات در فلسطین یکسان است و هر دو طرف آمریکا و اسرائیل با بهره‌برداری از وضعیت ناهنجار جهان عرب و ناتوانی در رهبری فلسطین، تمام تلاش‌ها را به سود اسرائیل انجام می‌دهند.

غسان خطیب اضافه کرد تلاش‌های اسرائیل برای جلوگیری از افزایش نفوذ ایران در منطقه، همکاری بزرگی با ایالات متحده محسوب می‌شود، زیرا عمده‌ترین نگرانی موجود در خاورمیانه از دید آمریکا، درگیری میان ایران و آمریکا است. درحالی‌که درگیری‌های اعراب و اسرائیل برای ایالات متحده دیگر اولویت اساسی ندارد.

بیشتر از جهان