سناتورهای پاکستان تصمیم دولت موقت برای اخراج مهاجران افغان را «غیرقانونی» خواندند

برخی سناتورهای پاکستان می‌گویند دولت موقت اجازه ندارد تصمیم‌های کلان اتخاذ کند

مهاجران افغان اخراج‌شده از پاکستان در کمپ موقت پناهجویان در ننگرهار ــ Wakil Kohsar / AFP

با گذشت دو هفته از آغاز روند اخراج مهاجران افغان فاقد مدارک اقامت قانونی از پاکستان، شماری از سناتورهای پاکستان روز دوشنبه در جلسه علنی سنای این کشور به تصمیم دولت موقت مبنی بر اخراج بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر افغان اعتراض کردند.

مشتاق احمدخان، یکی از سناتورهای پاکستان، در مجلس گفت که تصمیم دولت موقت برای اخراج مهاجران، خلاف مصوبات رسمی کابینه پاکستان در سال ۲۰۰۷ و ژوئن ۲۰۲۳ است و با توافق دولت‌‌های پاکستان و افغانستان و آژانس پناهندگان سازمان ملل در مورد مهاجران افغان ساکن پاکستان مغایرت دارد.

او افزود: «بر اساس قانون، حکومت سرپرست و دولت موقت مسئول رتق‌وفتق امور روزمره و جاری است نه اتخاذ تصمیم‌های کلان. سرپیچی از اجرای تصمیم‌ مراجع قانونی و کابینه منتخب در حیطه اختیارات یک دولت موقت نیست.»

احمدخان تاکید کرد که در روند اخراج مهاجران افغان «نقض گسترده حقوق بشر» صورت گرفته است و مهاجران هدف آزار و بدرفتاری قرار گرفته‌اند.

در همین حال، گزارش‌های آژانس پناهندگان سازمان ملل، سازمان بین‌المللی مهاجرت و وزارت مهاجران رژیم طالبان هم نشان می‌دهد که در دو هفته گذشته، حدود ۳۰۰ هزار مهاجر افغان به شکل گروهی از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند. بر اساس این گزارش‌ها هنگام خروج این مهاجران از پاکستان، از انتقال اموال و دارایی‌هایشان به خارج از این کشور ممانعت به عمل آمده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اسحاق دار، سناتور پاکستانی، در جلسه علنی روز دوشنبه سنای این کشور، با اعتراض به برخورد نیروهای امنیتی پاکستان با مهاجران افغان گفت مهاجرانی که از پاکستان خارج می‌شوند، حق دارند دارایی‌هایشان را هم با خود ببرند. او تاکید کرد: «اگر خارجی‌ها را اخراج می‌کنند، باید این کار را با احترام انجام دهند.»

سناتورهای پاکستان رفتارهای دولت موقت با مهاجران افغان را علاوه بر مغایرت داشتن با قانون، غیرانسانی و  زمینه‌ساز خشونت‌های بیشتر در کشور همسایه و سرایت آن به پاکستان خواندند و خواستار توقف آن شدند.

شهزاد سلیم، سناتور پاکستان، در این زمینه گفت که با اخراج و سرکوب مهاجران افغان در پاکستان، جو نفرت علیه پاکستان در افغانستان تشدید شده است. او هرچند تایید کرد که بی‌اعتمادی‌ میان اسلام‌آباد و طالبان و تشدید فعالیت‌های تروریستی در پاکستان به اتخاذ تصمیم اخراج مهاجران افغان منجر شده است، افزود که پاکستان باید «در امور منطقه‌ای نقش فعال داشته باشد و گفت‌وگوهای سیاسی با افغانستان را ارتقا دهد».

تصمیم دولت موقت پاکستان برای اخراج اجباری مهاجران افغان که اوایل اکتبر اعلام شد، واکنش‌های زیادی در سراسر جهان به دنبال داشت و از رهبران طالبان گرفته تا مقام‌های سازمان ملل و نهادهای مدافع حقوق بشر همه این تصمیم را در شرایط کنونی افغانستان، خطرناک توصیف کردند و خواستار لغو آن شدند؛ اما مقام‌های دولت پاکستان به‌صراحت اعلام کردند که در پی ناامیدی از برخورد طالبان با گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان‌ــ که گفته می‌شود در خاک افغانستان حضور دارندــ و مهار آن‌ها، مجبورند به منظور تامین امنیت در این کشور بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر افغان را که سال‌ها است بدون مجوز قانونی در پاکستان زندگی می‌کنند، اخراج کنند.

گزارش‌ها نشان می‌دهند بیشتر این مهاجران که در امتداد مرز دیورند در نزدیک افغانستان در ایالت‌های بلوچستان و خیبرپختونخواه پاکستان زندگی می‌کردند، اکنون وادار شده‌اند از مرز عبور کنند و به کشورشان بازگردند. طاهر بیزنجو، سناتور پاکستان در نشست سنای این کشور، با اشاره به این نکته گفت: «هر اتفاقی در افغانستان بیفتد، بیشترین تاثیر آن بر خیبرپختونخوا و بلوچستان خواهد بود.»

او تاکید کرد که بازگشت افغان‌ها به کشورشان باید «محترمانه» باشد. بیزنجو افزود: «صدها هزار نفر را نمی‌توان در چنین مهلت کوتاهی بازگرداند.»

برخی دیگر از سناتورهای پاکستان نیز خواستار تشکیل جلسه‌ای با دولت این کشور شدند تا در مورد سازوکار بازگرداندن مهاجران افغان تصمیم‌گیری شود. آن‌ها معتقدند دولت باید برای شناسایی اتباع غیرقانونی و ثبت‌نام‌نشده یک سازوکار مشخص ایجاد کند و آن‌ها را به شیوه «متمدنانه» به کشورشان بازگرداند.

بیشتر از جهان