افزایش آمادگی برای تهاجم یا دفاع؟

اعزام جنگنده‌های رادارگریز اف-۲۲ به قطر

QNA

بعدازظهر روز پنجشنبه ۲۷ ژوئن مصادف با ۶ تیر ماه ۱۳۹۸ نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا تعداد ۹ فروند جنگنده رهگیر رادارگریز نسل پنجم «اف-۲۲ آ» را به پایگاه هوایی العدید در قطر منتقل کرد تا بنابر گفته سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، از منافع این کشور در منطقه خاورمیانه محافظت کنند. برخلاف اعزام چهار فروند بمب افکن راهبردی «بی-۵۲ اچ» به قطر که در اردیبهشت ماه سال گذشته صورت گرفت، اعزام این ۹ فروند اف-۲۲ تقریبا بی سر و صدا صورت گرفت. اما بر خلاف بی سر و صدا بودنش می‌تواند پیام مهمی را به تهران بدهد، پیامی مبنی بر افزایش آمادگی ایالات متحده آمریکا جهت انجام حملات هوایی بر ضد اهداف راهبردی در داخل خاک ایران، بدون داشتن نگرانی از سامانه‌های پدافند ضدهوایی و موشکی نیروی پدافند ارتش و نیروی هوافضای سپاه.

اف-۳۵ های رادارگریز و  بی-۵۲ های راهبردی

نیروی هوایی آمریکا در تاریخ ۲۶ فروردین ۹۸ ۱۲ فروند جنگنده بمب افکن همه منظوره «اف-۳۵آ» را از پایگاه هوایی هیل در ایالت یوتا به پایگاه هوایی الظفره امارات اعزام کرده بود و حال ۹ فروند رهگیر اف-۲۲ فوق الذکر به پایگاه العدید قطر اعزام کرده است. 

هدف از اعزام این جنگنده‌ها آزمایش قابلیت رزمی‌شان برای نخستین بار در شرایط جنگی توسط اسکادران اعزامی چهارم شکاری بود که متعاقبا منجر به انجام نخستین ماموریت رزمی علیه داعش در جریان عملیات Inherent Resolve در روز ۲۶ آوریل (۶ اردیبهشت) گردید. اعزام این اف-۳۵ها به دنبال پایان اعزام ۶ ماهه تعداد ۶ فروند جنگنده اف-۲۲ به پایگاه الظفره صورت گرفته بود.

چند هفته پس از اعزام جنگنده‌های اف-۳۵، نیروی هوایی ایالات متحده اقدام به اعزام ۴ فروند بمب‌افکن راهبردی و سنگین بی-۵۲ اچ، از ایالت لوئیزیانا به پایگاه هوایی العدید در قطر کرد. بمب افکن‌هایی که مقامات آمریکایی سعی می‌کردند هدف از اعزامشان را مقابله با تهدیدات ایران عنوان کنند. اما در حقیقت اعزام این بمب افکن‌ها از یک سال قبل و جهت جایگزینی با ۶ فروند بمب افکن «بی-۱بی» که در عملیات ضد داعش Inherent Resolve شرکت داشتند صورت گرفت. ادعای مقامات آمریکا مبنی بر استفاده از آنها علیه ایران در راستای عملیات روانی بود که تا حدودی نیز موثر واقع شد و به همراه اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لیکلن باعث شد تا فرماندهان نیروهای مسلح ایران سطح آمادگی رزمی یگان‌های خود را افزایش دهند.

اعزام چهار بمب‌افکن فوق الذکر به قطر در نهایت در روز ۸ مه (۱۸ اردیبهشت) تکمیل شد و تنها چهار روز پس از آن دو فروند از آنها اولین پرواز نمایشی خودشان را بر فراز خلیج فارس، در راستای قدرت‌نمایی به مقامات جمهوری اسلامی انجام دادند. با توجه به آسیب‌پذیر بودن این بمب افکن‌های سنگین و امکان رهگیری آنها توسط جنگنده بمب افکن‌های «اف-۴ئی» نیروی هوایی ارتش ایران، مستقر در بوشهر، جنگنده رهگیرهای «اف-۱۵سی» نیروی هوایی آمریکا اقدام به اسکورت «بی ۵۲ها» نمودند.

دلیل اعزام جنگنده‌های اف-۲۲ به قطر

به دنبال اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و ۴۱ جنگنده بمب افکن «اف/اِی-۱۸ئی» و «اف آن» به منطقه عملیاتی ناوگان پنجم آمریکا و همچنین اعزام چهار بمب افکن «بی ۵۲ اچ»، نیروهای سپاه پاسداران اقدام به قدرت نمایی و نمایش توانایی‌های خود برای مورد هدف قراردادن نفتکش‌های حامل نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس در تنگه هرمز و دریای عمان در روز ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) نمودند. به دنبال احتمال تکرار حملات مشابه، نیروی دریایی آمریکا اقدام به اعزام یک فروند از با ارزشترین پهپادهای خود یک «آر کیو-۴اِی» موسوم به گلوبال هاک به الظفره امارات نمود تا تبدیل به چشم تیزبین ناوگروه آبراهام لینکلن و هواپیماهای گشت دریایی پی-۸ این نیرو در منطقه شده و فعالیت‌های نیروی دریایی سپاه را در منطقه خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز با دقت رصد کرده و به ناوگروه مخابره کند.

به ادعای مقامات آمریکایی، در روز ۲۵ خرداد نیروی دریایی سپاه اقدام به حمله به دو نفتکش Kokuka Courageous و Front Altair با استفاده از مین‌های چسبان در دریای عمان نمود که منجر به از کار افتادن آنها و آتش سوزی شدید در یکی از آنها شد. پس از این اتفاق، نیروی دریایی آمریکا از «آر کیو-4اِی» خود جهت رصد فعالیت‌های نیروی دریایی سپاه در منطقه استفاده نمود که به همین دلیل تصمیم بر ساقط کردن این پهپاد گرفته شد و متعاقبا تنها ۵ روز پس از آن در روز ۳۰ خرداد این پهپاد توسط یک سامانه پدافند موشکی میانبرد سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه مستقر در منطقه کوه مبارک استان هرمزگان ساقط شد.

سامانه سوم خرداد فوق الذکر تنها سامانه پدافندی اعزامی به جنوب کشور در هفته‌های اخیر نیست. پیشتر نیروی پدافند ارتش (پداجا) یک رصد سامانه پدافند موشکی برد متوسط مرصاد که نمونه ارتقا یافته سامانه هاک آمریکایی است را در تاریخ ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) اعزام کرد و سپس یک سامانه پدافند موشکی برد بلند «اس-۳۰۰پی ام یو-۲ » در تاریخ ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت) به منطقه عسلویه اعزام نمود. همچنین یک رصد سامانه مرصاد نیز جهت تقویت پدافند جزیره خارک به آنجا اعزام شد. بیش از ۶ رصد سامانه پدافندی برد متوسط مرصاد و سوم خرداد پداجا نیز همان روزها در اطراف پایگاه‌های نیروی دریایی ارتش مستقر شدند.

افزایش حضور سایت‌های پدافندی و بخصوص ساقط شدن پهپاد آر کیو-۴ باعث شد تا مقامات ارتش آمریکا تصمیم به اعزام ۱۲ فروند جنگنده رهگیر اف-۲۲ به العدید در قطر بگیرند تا به جای «اف-۱۵سی»های غیر رادار گریز به اسکورت جنگنده‌های «اف-۳۵اِی» نیروی هوایی آمریکا در حین انجام بر ضد پایگاه‌های نیروی دریایی سپاه پاسداران در مناطق جنوبی ایران بپردازند.

جنگنده‌های بیشتری در راه است

علاوه بر ۶ فروند «اف-»۱۵، ۹ فروند «اف-»۲۲ و ۱۲ فروند «اف-۳۵» اعزامی نیروی هوایی ایالات متحده به العدید و الظفره، تعداد ۳ فروند «اف-۲۲» دیگر و ۴ فروند «اف-۱۵سی» به پایگاه‌های هوایی العدید و الظفره در نخستین هفته ماه ژوئن اعزام شدند. در مقایسه با «اف-۳۵، اف-۲۲ قابلیت تهاجمی کمتری دارد و تنها توانایی استفاده از بمب‌های نقطه زن هدایت ماهواره‌ای در جریان انجام ماموریت‌های بمباران را دارد. بمب‌هایی که در صورت استفاده از اخلالگرهای امواج جی‌پی‌اس توسط پداجا با کاهش دقت در انهدام هدف خود مواجه خواهند شد.

 در صورت انجام هرگونه بمباران هوایی بر ضد اهداف واقع شده در خاک ایران توسط نیروی هوایی آمریکا از جنگنده‌های همه منظوره «اف-۳۵اِی» با قابلیت استفاده از بمب‌های هدایت لیزری در کنار بمب‌های هدایت ماهواره‌ای استفاده می‌شوند اما به دلیل توانایی کمتر اف-۳۵ها در نبرد هوایی، از «اف-۲۲»ها برای محافظت از آنها در طول عملیات برفراز خاک ایران استفاده خواهد شد. اعزام ۱۲ فروند جنگنده اف-۲۲ متعلق به واحد شکاری یکم و ۱۹۲ شکاری نیروی هوایی ایالات متحده به پایگاه العدید قطر به معنای برنامه ریزی برای حمله به ایران نیست، بلکه هدف از اعزام آنها افزایش توانایی پاسخگویی ایالات متحده به هرگونه حملات ایذایی سپاه پاسداران در منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و خلیج عمان است.