استقرار نیروی‌های بریتانیا در خاورمیانه به دنبال بالاگرفتن تنش‌ها

با هدف محافظت از نفتکش‌ها در برابر حملات احتمالی سپاه

در پی اوج‌گیری احتمال وقوع درگیری نظامی بین ایالات متحده آمریکا و ایران در منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان، و همچنین به دلیل وجود احتمال حملات تخریبی قایق‌های تندرو سپاه پاسداران به نفتکش‌های انگلیسی، نیروهای مسلح بریتانیا اقدام به اعزام دو واحد از نیروهای سرویس دریایی ویژه نیروی دریایی سلطنتی، همراه با قایق‌های خود به پایگاه نیروی دریایی بریتانیا در بحرین و عمان کرده است.

هدف از استقرار و گشت‌های دریایی این نیروها در منطقه، محافظت از نفتکش‌ها در برابر حملات احتمالی نیروی دریایی سپاه پاسداران در خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و دریای عرب است. در کنار نیروهای دریایی، نیروی هوایی سلطنتی نیز یک اسکادران از نیروهای سرویس هوایی ویژه را به منطقه خاورمیانه اعزام کرده است تا در صورت درگیری نظامی با سپاه پاسداران، از آن نیروها برای عملیات‌های شناسایی، هجومی و رهایی گروگان‌ها استفاده شود.

نقش نیروی هوایی سلطنتی در حمایت از عملیات نیروهای ویژه

نیروی هوایی بریتانیا نقش مهمی در عملیات‌های نیروهای ویژه بازی می‌کند. هواپیماهای ترابری متوسط مستقر در پایگاه هوایی «برایز نورتون» نه تنها مسئولیت انتقال این نیروها را در اقصی نقاط جهان بر عهده دارند، بلکه در عملیات‌های بار ریزی هوایی و پرش چتربازان نیروهای ویژه و رها سازی قایق‌های آنان در دریا نیز به‌کار گرفته می‌شوند. از مجموع ۱۲ فروند هواپیمای عملیاتی هرکولس سی-۴ و سه فروند هرکولس سی-۵ که در اختیار اسکادران ۴۷ قرار دارد، دو فروند هیلکوپتر هرکولس نیز به هنگ هوایی اعزامی ۹۰۳ واگذار شده‌اند تا در طول، به پشتیبانی از عملیات‌های نیروهای ویژه در منطقه خاورمیانه مشغول باشند.

در اوت ۲۰۱۴، در جریان عملیات کمک‌رسانی به ایردی‌های تخت محاصره داعش بر فراز کوه سنجار، این هلیکوپترها اقدام به حمل و رهاسازی مواد غذایی و دارویی برفراز کوه کردند. همچنین از آغاز عملیات نظامی بریتانیا علیه داعش هرکولس‌های مزبور هر هفته به حمل نیروهای ویژه و تجهیزات آنها به اردن و کردستان عراق مشغول بوده‌اند. پس از اعزام نیروها به مناطق عملیاتی، هلیکوپترهای ترابری سنگین شینوک نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا وظیفه انتقال این نیروها را به عمق خاک دشمن یا حریم دریایی آن، و سپس، تخلیه آنان از منطقه عملیاتی را بر عهده دارند. انجام پاره‌ای عملیات امدادی و نجات نیروهای ویژه مجروح نیز بر عهده هلیکوپترهای شینوک است.

این مدل ویژه از هلیکوپترهای شینوک، جدیدترین و مدرن‌ترین شینوک‌های موجود در نیروی هوایی بریتانیا هستند که به تعداد ۱۴ فروند، بین دسامبر ۲۰۱۳ و دسامبر ۲۰۱۵ از آمریکا تحویل گرفته شدند و در پایگاه هوایی اودیهام مستقر شدند تا مستقیما در عملیات‌ نیروی‌های ویژه ارتش بریتانیا به‌کار گرفته شوند. از جمله ویژگی‌های آن‌ها، تجهیزشان به تکنولوژی و ابزار دقیقی است که امکان پرواز در تاریکی کامل شب را برای خلبانان‌ فراهم می‌کند.

نقش احتمالی نیروهای ویژه در صورت درگیری نظامی با ایران

در صورت بروز هرگونه درگیری نظامی بین آمریکا و ایران در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، نیروهای سرویس دریایی ویژه، وظیفه محافظت از نفتکش‌ها را بر عهده خواهند داشت، و نیز، در حملات تهاجمی بر ضد پایگاه‌های نیروی دریایی سپاه پاسداران در جزایر ایرانی خلیج فارس شرکت خواهند کرد. البته چنین عملیاتی، بدون پوشش هوایی جنگنده‌های چند منظوره نیروی دریایی آمریکا مستقر بر ناو هواپیمابر یو اس اس آبراهام لینکلن و پایگاه هوایی الظفره امارات، محقق نخواهد شد.

در صورت بروز درگیری نظامی، نقش نیروهای سرویس ویژه هوایی و دریایی در برخی ابعاد کاملا متفاوت خواهد بود. نقش این نیروها بیشتر معطوف به شناسایی و هدف‌گذاری سایت‌های پرتاب موشک‌های ضد کشتی، بالستیک، پدافند زمین به هوا، و رادارهای هشدار زودهنگام نیروی دریایی سپاه در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز خواهند بود، و بر آن مبنا، اطلاعات دقیقی را در مورد اهدافی که انهدام‌شان نیاز به اطلاعات لحظه‌ای دارد، در اختیار خلبانان جنگنده‌های بمب افکن نیروی هوایی و دریایی ایالات متحده خواهند گذاشت، تا بر اساس این اطلاعات، اهداف مورد نظر مورد حمله بمب‌های لیزری و هدایت ماهواره‌ای قرار بگیرند.

برای انتقال و اعزام تیم‌های دریایی متعلق به اسکادران‌های «سِیبر»، سرویس هوایی ویژه، هلیکوپترهای شینوک اِچ سی-۶ به‌کار گرفته می‌شوند. هر هلیکوپتر یک تیم پنج نفره از نیروهای ویژه و یک قایق هجومی مارک ۲ را در ارتفاع بسیار پست حمل نموده و حین پرواز درتاریکی شب، آنها را در فاصله‌ای ایمن از منطقه هدف، بر روی سطح آب رها می‌کند. این نیروها سپس در پوشش تاریکی خود را به ساحل می‌رسانند و عملیات خود را، اعم از شناسایی، هجوم، یا رهایی گروگان‌ها و اسیران جنگی، در سکوت کامل رادیویی انجام می‌دهند. سپس، پیش از هوشیاری نیروهای دشمن، با قایق‌های خود از منطقه عملیاتی به منطقه امنی می‌روند تا سوار هلیکوپترهای شینوک شوند. وظیفه تامین آتش حمایتی از آنها در ارتفاع بالا در زمان ترک منطقه یا درصورت شناسایی عملیات، بر عهده جنگنده‌های بمب‌افکن ایالات متحده خواهد بود.

رزمایش سرویس هوایی ویژه در اردن در سال جاری

در فاصله ۶ تا ۲۸ مارس ۲۰۱۹، برابر با ۱۵  اسفند ۱۳۹۷ تا ۸ فروردین ۱۳۹۸، دو اسکادران از سرویس هوایی ویژه در جریان رزمایش سالیانه خود در اردن، قابلیت انجام عملیات‌های دریایی خود را افزایش دادند. در جریان این رزمایش، سه فروند شینوک اِچ سی-۶ به منطقه جنوب شرق اروپا اعزام شد و واحدهای نیروهای ویژه نیز سوار بر هواپیمای سوخت‌رسان همه منظوره ایرباس نیروی هوایی بریتانیا، موسوم به «وویجر» به منطقه رزمایش اعزام شدند.

در جریان آن رزمایش، عملیات نفوذ و تهاجم ساحلی به خاک دشمن شبیه‌سازی شد، و طی آن عملیات‌، هر بار دو فروند شینوک اقدام به حمل چهار تیم پنج نفره و چهار قایق هجومی مارک ۲ به خلیج سوئز در تاریکی شب، و پیاده کردن آنها در ارتفاعی بسیار کم بر روی سطح آب می‌کردند. آن تیم‌ها نیز پس از رها شدن بر سطح آب، با استفاده از قایق‌ها خود را به ساحل نزدیک به بندر عقبه می‌رساندند و پس از شبیه‌سازی انجام عملیات‌های شناسایی و هجومی و رهاسازی گروگان، به فرودگاه بین‌المللی عقبه در جنوب اردن می‌رفتند و سوار بر یک فروند هرکولس سی-۴، به پایگاه مادر خود در ۶۷۰ کیلومتری بندر عقبه بازمی‌گشتند.

همچنین به‌منظور شبیه‌سازی عملیات نجات نیروهای ویژه مجروح در دریا در جریان آن رزمایش، یک فروند هرکولس سی-۴ اقدام به بارریزی هوایی، شامل مهمات، برای نیروهای ویژه نمود و یک فروند دیگر نیز، اقدام به رهاسازی یک تیم پنج نفره از نیروهای جست‌وجو و نجات و قایق نجات آن‌ها در ارتفاع پنج هزار پایی کرد.

اعزام نیروها به خلیج سوئز در جریان هر عملیات شبیه‌سازی شده در آن رزمایش، دو ساعت و ۴۰ دقیقه طول کشید و طی آن، هلیکوپترها در ارتفاع بسیار کم از سطح زمین پرواز کردند تا از دید رادارهای دشمن فرضی پنهان بمانند. همچنین، خدمه آن‌ها از صبحت کردن با خدمه هلیکوپتر دیگر پرهیز می‌کردند تا سامانه‌های استراق سمع، قادر به شناسایی و تشخیص حضورشان نباشند.

در صورت بروز هرگونه درگیری نظامی محدود بین ایران و ایالات متحده، نیروهای ویژه انگلیسی اقدام به انجام عملیات‌ مشابهی خواهند کرد که در آن‌ها طبق نمونه رزمایش تمرینی فوق‌الذکر، از هواپیماهای ترابری هرکولس و هلیکوپترهای ترابری سنگین شینوک نیروی هوایی بریتانیا، استفاده خواهد شد.