مقامهای دولت مسعود پزشکیان میگویند دولت دیگر توان ادامه پرداخت ارز ترجیحی و حمایتی برای وادارات گوشت قرمز را ندارد. این در حالی است که دولت پیش از این ارز حمایتی شمار زیادی از کالاهای اساسی مانند دارو، تجهیزات پزشکی و بسیاری از مواد خوراکی را قطع کرده است.
طبق اعلام سازمان برنامه و بودجه ایران، واردات گوشت قرمز از این پس شامل دریافت ارز ترجیحی نخواهد شد و انتشار همین خبر سبب افزایش قابل توجه قیمت هر کیلو گوشت قرمز شده است. در همین حال، روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت، وبسایتهای فروش اینترنتی گوشت قرمز در ایران از «عدم موجودی کالا تا اطلاع ثانوی» خبر دادند که به نظر میرسد در حال افزایش قیمتها باشند.
بررسیهای ایندیپندنت فارسی نشان میدهد که روز ۲۸ اردیبهشت میانگین قیمت گوشت گوسفند و گوساله در فروشگاههای تهران از حدود ۱.۵ میلیون تومان فراتر رفته است. این درحالی است که پیش از این نیز به گفته علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی ایران، گوشت قرمز برای مردم «مانند کالایی لوکس و دستنیافتنی» شده بود.
شهریور ۱۴۰۳، احمد شاد، دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی ایران، بر مبنای آمارهای بانک مرکزی ایران اعلام کرده بود که «سرانه مصرف گوشت قرمز ایرانیان در سال به یک کیلوگرم هم نمیرسد و حدود ۷۰۰ گرم در سال برای هر ایرانی است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما میانگین سرانه مصرف سالانه گوشت قرمز در جهان حدود ۸.۹۸ کیلوگرم در سال است و این رقم در ایالات متحده آمریکا به حدود ۳۸ کیلوگرم در سال برای هر بزرگسال میرسد. ایلنا امروز در گزارشی با عنوان «سرانه مصرف گوشت مزدبگیران به صفر میرسد؟» نوشت در صورت حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز و خالی ماندن بازار از سهم ۲۰ درصدی گوشت ارزانتر، که پیش از این با دلار دولتی تامین و وارد ایران میشد، قیمت گوشت طی روزهای آینده نجومیتر خواهد شد و «این کالای ضروری پروتئینی بهطور کامل از سفرهها پر میکشد».
فرامرز توفیقی، فعال حقوق کارگران، به روزنامه ایران گفت: «استدلال این است که چون دلار نداریم، ارز ترجیحی گوشت قرمز را قطع میکنیم. چون دلار نداریم، ارز ترجیحی خوراک دام را هم قطع میکنیم. خب این یعنی شریان حیات مردم را به بازی گرفتهاند و باید بدانند طبقه مزدبگیر دیگر نایی ندارد که اشتباهات دولت را بیش از این گردن بگیرد.»
همچنین رسانههای ایران با تکذیب ادعای غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، در پایان جلسه هیئت دولت هفته قبل که گفته بود «قیمت گوشت قرمز کمتر از یک میلیون تومان است»، نوشتهاند آخرین قیمتهای گوشت قرمز در بازار مربوط به ۲۷ اردیبهشت نشان میدهد که قیمت گوشت قرمز بهخصوص گوشت گوسفندی «بسیار بیشتر از یک میلیون تومان» است.
فرامرز توفیقی افزود: «بیتدبیریها و سوءمدیریتها، بار اصلی تمام مشکلات را بر دوش مردم میاندازد و فکر میکنند مردم بهخصوص قشر مزدبگیر میتوانند همیشه تمام مصائب ناشی از سیاستهای غلط را تحمل کنند. ترازهای بودجهای به میزان بیسابقهای منفی است و پیشبینی بانک مرکزی هم این است که رشد اقتصادی امسال قطعا منفی خواهد بود که خب در این شرایط، مردم باید هزینه بدهند تا چرخ امور به زعم آقایان بچرخد! سازمان برنامه و بودجه چطور معادلات مصرف مردم را کنار هم چیده که به این نتیجه رسیده گرانی بیشتر، ممکن خواهد بود و باید ارز ترجیحی واردات گوشت حذف شود؟ نکند این واقعیت که مردم نمیتوانند گوشت قرمز سر سفره داشته باشند، در تصمیمگیریها هیچ نقشی ندارد؟»
مسعود پزشکیان و محمدباقر قالیباف، رئيسجمهوری و رئیس مجلس شورای اسلامی، درحالی طی ماههای اخیر بارها بر کسری و ناترازی چشمگیر بودجه به دلیل تحریمهای اقتصادی غرب تاکید کردهاند که هفته گذشته سعید اوحدی، رئيس بنیاد شهید و امور ایثارگران، خبر داده بود برای اولین سالگرد کشته شدن ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری پیشین، قرار است «۱۲۰ هزار مراسم سالگرد» طی یک هفته در سراسر ایران برگزار شود. اگر برای هر یک از ۱۲۰ هزار مراسم، تنها ۱۰۰ میلیون تومان از بودجه عمومی هزینه شود، نخستین سالگرد کشته شدن ابراهیم رئیسی حداقل ۱۲ تریلیون تومان، معادل حدود ۱۴۵ میلیون دلار، هزینه خواهد داشت.