فعالان حوزه فناوری اطلاعات و لوازم رایانهای از موج جدید گرانی در این بازار که موجب تشدید رکود شده است، خبر دادهاند؛ بهويژه مصوبه اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت که ابتدا ثبت سفارش واحدهای بازرگانی را لغو و پس از یک روز آن را بر اساس اولویتبندی اعلام کرد، وضعیت ثبت سفارش در حوزه قطعات و لوازم رایانهای را با مشکل مواجه کرده است.
محمدرضا فرجی تهرانی، نایبرئیس اتاق اصناف تهران، با اشاره به تاثیر مصوبه وزارت صمت بر بازار لوازم رایانهای گفت: «در حال حاضر، فعالان صنف فناوری رایانه چند روزی است که نمیتوانند کد تایید هشترقمی برای ثبت سفارش از طریق سامانه جامع تجارت را دریافت کنند.»
بر اساس اخبار، این موضوع باعث افزایش قیمت در بازار شده است و فروشندگان لوازم رایانهای معتقدند تاثیر مصوبه اولویتبندی ثبت سفارش بهزودی بر قیمتها اثری جدیتر میگذارد. ضمن آنکه تامین نشدن ارز کالاهای رایانهای و قطعات مرتبط با حوزه آیتی در تالار دوم عرضه ارز طی روزهای گذشته بازارهای مرتبط با لوازم رایانهای را از عرضهنشدن قطعات و گرانی آنها نگران کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از فروشندگان مجتمع تجاری پایتخت تهران که از مراکز اصلی فروش لوازم رایانهای است، با تایید این موضوع به خبرنگار ایندیپندنت فارسی گفت: «فروشندگان در این مجتمع با در نظر گرفتن تاثیر مصوبه بر شرایط واردات کالاهای رایانهای و همچنین تاثیر نتایج انتخابات ریاستجمهوری بر قیمت دلار در بازار ارز فروش برخی کالاها مانند لپتاپ و مانیتور را متوقف کردهاند تا پس از مشخص شدن قیمتهای جدید آنها را به فروش برسانند.»
به گفته این فعال بازار، رشد مکرر قیمتها طی سه سال گذشته از میزان تقاضا کاسته و بازار رایانه رکودی طولانیمدت را تحمل کرده و اگر بنا بر افزایش مجدد قیمتها باشد، کاهش بیشتر مشتریان هم قابل پیشبینی است.
فعالان بازار لوازم و قطعات رایانه بر این باورند که رشد قیمتها، نگرانی از افزایش مجدد آن و کاهش میزان واردات باعث شده است قیمت کالاهای قدیمی هم برخلاف منطق رایج بازار که به طور معمول بعد از ورود اقلام بهروز با افت قیمت قابلتوجه روبرو میشد، افزایش داشته باشند.
در چنین شرایطی، تمایل به خرید اقلام رایانهای دستدوم در بازار و خرید از فروشندگانی که در مناطق مرزی مانند شهر بانه ادعای فروش لوازم کامپیوتری استوک و زیر قیمت دارند، با وجود ریسک بالا و نداشتن ضمانت کافی برای سلامت کالاها، افزایش یافته است.
رضا پاکضمیر، رئیس هیئتمدیره مرکز رایانه ایران، تیر ۱۴۰۲ اعلام کرد شرایط حاکم بر بازار لوازم رایانه نشان از کاهش معنادار خریداران دارد و بیشتر افراد بهجای تعویض لوازم از خدمات تعمیرات بهره میبرند. پاکضمیر شرایط را در ۱۵ سال گذشته بیسابقه خوانده و گفته بود: «در سالهای گذشته به طور مقطعی ممکن بود اوضاع بازار خراب شود، اما هرگز شرایط به این بدی نبود. مشتری نیست و کالاها فروش نمیروند. با این شرایط تورمی لپتاپ یک کالای لوکس شده است.»
با توجه به مصوبه وزارت صمت و رشد قیمت دلار، کارشناسان عقیده دارند که در تابستان جاری، بازار کالاهای رایانهای بیشک با وضعیتی بهمراتب بدتر از سال گذشته مواجه خواهد شد.
قیمت لپتاپ در ایران در میان سایر اقلام یکی از بالاترین رشدها را داشته و لپتاپهایی که تا اواخر سال ۱۳۹۹ بین سه تا پنج میلیون تومان قیمت داشتند، به محدوده قیمتی نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان رسیدهاند و در برخی مدلهای متوسط اپل، قیمتها از مرز ۱۰۰ میلیون تومان هم عبور کرده است.
در شرایطی که هنوز مصوبه وزارت صمت در بازار به طور کامل اثر نگذاشته، مکبوک ایر ۱۳.۶ با پردازنده ام۳ و رم ۱۶ گیگ ۹۶ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان قیمت دارد که رسیدن قیمت آن به ۱۰۰ میلیون تومان هم قابلپیشبینی است. مکبوک اپل با پردازنده ام۱ و رم هشت گیگ نیز با رشد نسبی از ۴۸ میلیون تومان تا ۵۵ میلیون تومان نوسان قیمت دارد که نشاندهنده حرکت آن به سمت محدوده نزدیک به ۶۰ میلیون تومان است.
تمایل به خرید لپتاپهای مدل قدیمیتر با پردازندههای ضعیفتر قیمت این کالاها را نیز افزایش داده است. به طوری که بر اساس گزارش سایتهای فروش لپتاپ، قیمت مدلهایی مانند لنووا آی۵ در حال حاضر به ۲۸ میلیون تومان رسیده است. قیمت لپتاپ اچپی آی۵ مدل ویکتوس۱۵ نیز حدود ۴۷ میلیون تومان است که عبور آن از مرز ۵۰ میلیون تومان طی روزهای آینده قابلپیشبینی است.
یادآوری میکنیم گرانترین لپتاپهای موجود در بازار ایران برخی مدلهای اپل مانند مکبوکهای پرو ام۳ با صفحه نمایش ۱۶ اینچیاند که ۲۴۳ میلیون تومان به فروش میرسند. بازاری که روزی برای علاقهمندان حوزه فناوری محل بهروز کردن قطعات سیستمهای رایانهای بود و جدیدترین قطعات و فناوریها همزمان با بازارهای روز دنیا به آن وارد میشد، این روزها به دلیل گرانی و مشکلات واردات در رکود به سر میبرد و بخش بزرگی از جامعه ایران را عملا از دسترسی به سیستمهای روز رایانهای دنیا محروم کرده است.