رسانه اسرائیلی اورشلیمپست به نقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت که ایجاد مسیر دریایی به سوی غزه از طریق قبرس برای ارائه کمکهای بشردوستانه به فلسطینیها به «ابتکار» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و با «همکاری» جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، آغاز شد.
این منبع مدعی شد که ابتکار ارسال کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان در نوار غزه از دریا در واقع ایده اسرائیل بود و نتانیاهو در روز ۲۲ اکتبر، دو هفته پس از آغاز جنگ، با بایدن درباره «ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه از طریق دریا، مشروط به بازرسی اسرائیل از آنها در قبرس» گفتوگو کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منبع افزود: «سپس در ۳۱ اکتبر، نتانیاهو این راهکار را برای رئیسجمهوری قبرس تشریح کرد. علاوه بر این، موضوع در ۱۹ ژانویه در جریان گفتوگو بین نتانیاهو و رئیسجمهوری ایالات متحده هم بررسی شد و نتانیاهو گفت که میخواهد پیشنهاد دهد اسرائیل برای بررسی عرضه دریایی کمکها از طریق قبرس، یک تیم بازرسی تشکیل دهد.»
تنشهای دیپلماتیک بین بایدن و نتانیاهو در روزهای اخیر تشدید شده و رئیسجمهوری آمریکا بهعنوان بخشی از مبارزات انتخاباتی برای باقی ماندن در کاخ سفید به دنبال فاصله گرفتن از نخستوزیر اسرائیل است.
جو بایدن در سخنرانی پنجشنبه گذشته در کنگره آمریکا اعلام کرد که ارتش آمریکا قصد دارد برای تسهیل ارائه کمکهای بشردوستانه به غزه یک بندر موقت در سواحل غزه بسازد. او در گفتههایش بحران گرسنگی در غزه را تایید کرد و گفت که اسرائیل باید برای کمک به غیرنظامیان فلسطینی اقدامهای بیشتری انجام دهد.
اظهارات رئیسجمهوری اسرائیل درباره ایجاد مسیر دریایی برای کمک به غزه موردتوجه رسانهها قرار گرفت. این در حالی است که اورشلیم پست نوشته اسرائیل کاتز که اکنون وزیر خارجه اسرائیل است، سالها قبل از جنگ غزه برای ایجاد یک مسیر دریایی از طریق قبرس، طرحی شامل ایجاد جزیرهای شناور را پیشنهاد کرده بود. به نوشته این رسانه اسرائیلی، چنین طرحی هرگز اجرا نشد اما کاتز پس از شروع جنگ اخیر اسرائیل در غزه، خواستار عملی شدن ایدهاش شد.
یکی از چالشهای پیچیده برای انتقال کمکها از دریا نبود بندری به اندازه کافی بزرگ در غزه است که ظرفیت و امکانات لازم را برای پهلو گرفتن کشتیهای باری داشته باشد. اسرائیل از اظهارات جو بایدن مبنی بر ساخت بندر موقت استقبال کرده است.
به نوشته رسانههای اسرائیلی، یواو گالانت، وزیر دفاع اسرائيل، به همراه فرمانده نیروی دریایی و سایر مقامهای نظامی، روز یکشنبه اقدامهای موردنیاز برای ایجاد یک اسکله دریایی و مسیرهایی که توزیع کمکها به غیرنظامیان را امکانپذیر میکند، بررسی کردند.
مقامها میگویند ساخت این بندر چند هفته طول میکشد اما پس از تکمیل پروژه، کشتیهای بزرگ حامل غذا، دارو و آب میتوانند آنجا پهلو بگیرند.
در هفتههای اخیر و پیش از آغاز ماه رمضان برای برقراری آتشبس میان اسرائیل و حماس در این ماه تلاشهایی انجام شد که موفق نبود. گزارش نهادهای مختلف نشان میدهد که حمله اسرائیل غزه را با یک فاجعه انسانی مواجه کرده و سازمان ملل متحد هم در مورد شیوع روزافزون بیماری و گرسنگی مفرط در غزه هشدار داده است؛ باریکهای که اکنون بسیاری از شهر و روستاهای آن ویران و بیشتر جمعیت آن آواره شدهاند.