شناسایی ذرات نورانی موهوم که از اعماق زمین می‌آیند

زمین غرق در نور ذرات موهومی است که کاملا از چشم ما مخفی هستند

روندهای رادیواکتیوی داخل زمین مسئول آتشفشان‌ها و زلزله‌ها هستند- ADI DWI SATRYA / AFP

دانشمندان «ذرات موهوم» جدیدی که از اعماق زمین می‌آیند را شناسایی کردند.

این ذرات مرموز که با نام جئونوترینو (geoneutrinos) شناخته می‌شوند به ندرت با ماده فعل و انفعال دارند و به همین خاطر شناسایی آنها تقریبا غیرممکن است.

اما دانشمندانی که در بزرگترین آزمایشگاه زیرزمینی دنیا مشغول هستند ۵۳ مورد از آنها، تقریبا دو برابر کل موارد یافت شده در گذشته، را پیدا کردند.

این ذرات با استفاده از یابنده بورکسینو (Borexino) کشف شدند که هزار و ۴۰۰ متر زیر سطح زمین مدفون است و اندازه‌گیری‌های به شدت دقیقی از این پدیده معمولا غیرقابل شناسایی انجام می‌دهد.

دانشمندان امیدوارند این کشف به اطلاعات جدیدی درباره ساز و کاری که درست زیر پای ما اتفاق می‌افتد و به طور عمده مرموز و ناشناخته است منجر شود.

جئونوترینوها هنگام تجزیه رادیواکتیوی داخل زمین تولید می‌شوند. این بدان معنی است که سیاره ما غرق در نور ذرات موهومی است که تا سطح آن بالا آمده ولی کاملا از چشم ما مخفی هستند.

یابنده بورکسینو در آزمایشگاه زیرزمینی نازیونالی دل گرن ساسو (Laboratori Nazionali del Gran Sasso) در ایتالیا قرار دارد و هدفش شناسایی و ثبت این جریان ذرات غیرقابل مشاهده است. دانشمندان از سال ۲۰۰۷ به دنبال مشاهده نوترینوها هستند و از آن زمان تاکنون اطلاعاتی ثبت کرده‌اند.

اما سال گذشته محققان جریان جدیدی از این ذرات موهوم پیدا کردند و همچنین دقت اندازه‌گیری‌های خویش را بهبود بخشیدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لیویا لوهوا، یکی از دو دانشمندی که در حال حاضر هماهنگی بورکسینو را بر عهده دارد در بیانیه‌ای گفت: «جئونوترینوها تنها رد مستقیم از تجزیه رادیواکتیوی در درون سیاره زمین هستند و بخش نامشخصی از انرژی مورد نیاز برای حرکت سیاره ما را تامین می‌کنند.»

ذرات کشف شده جدید می‌تواند اطلاعات تازه‌ای درباره این روند مرموز تولید کنند، روندی که دلیل و خالق گرمای مرکز زمین است. دنیای زیر پای ما بسترپدیده‌هایی عجیب است، از جمله آتشفشان‌های بی‌نظیر زمین و میدان مغناطیسی آن که هیچ مانند دیگری در منظومه شمسی ندارند.

اطلاعات جدید باعث ارتقای درک دانشمندان از نحوه کارکرد این روند می‌شود. این اطلاعات حاکی از آن است که به احتمال زیاد ساز و کار رادیواکتیوی داخل زمین باعث تولید بیش از نیمی از حرارت آن است و بقیه آن از شکل‌گیری ابتدایی سیاره نشات می‌گیرد. این بدان معنی است که روندهای رادیواکتیوی داخل زمین مسئول آتشفشان‌ها و زلزله‌هایی است که باعث تغییر زندگی روی سطح زمین می‌شوند.

دانشمندان امیدوارند از طریق اندازه‌گیری دقیق‌تر ذرات موهوم بتوانند به اطلاعات بیشتری درباره این روند مرموز دست یابند. در چین آزمایشی با نام جونو (Juno) در حال حاضر در حال ساخت است که ۷۰ برابر بورکسینو خواهد بود و می‌تواند اطلاعات بسیار بیشتری را به دست دهد.

© The Independent

بیشتر از زندگی