ایلان ماسک: استارلینک در ایران فعال شده است اما سخت‌افزار می‌خواهد

ماسک در گفت‌وگو با کریم سجادپور از جزئیات چگونگی فعال شدن اینترنت استارلینک سخن گفت

کریم سجادپور، کارشناس ارشد موسسه کارنگی، در توییتر اعلام کرد که با ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و چهره صنعت فناوری، در مورد احتمال استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران صحبت کرده است. ماسک به سجادپور گفته است: «استارلینک اکنون در ایران فعال شده است. استفاده از آن نیاز به ورود سخت‌افزار ترمینال به داخل کشور دارد که لابد دولت ایران پشتیبان چنین چیزی نخواهد بود. اما اگر کسی بتواند این ترمینال‌ها را وارد کشور کند، کار خواهند کرد.»

«استارلینک» نوعی اینترنت ماهواره‌ای است که شرکت «اسپیس ایکس» به ریاست ماسک آن را راه‌اندازی کرده است و به مشترکان در بیش از ۴۰ کشور اینترنت ارائه می‌کند. پیش از این سوءتفاهمی پیش آمده بود و برخی می‌پنداشتند که استفاده از استارلینک بدون سخت‌افزار ممکن است. اینک روشن شده است که این کار تنها در صورتی ممکن می‌شود که بتوان تجهیزات استارلینک را که میلیون‌ها دلار قیمت دارند، مخفیانه وارد خاک ایران کرد و به کار انداخت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته سجادپور، مقام‌های دولت بایدن حاضرند به فرستادن ترمینال‌های استارلینک به خاک ایران کمک کنند، اما دو چالش عمده باقی می‌ماند: مالی و لجستیکی. فرستادن و حفاظت از این ترمینال‌ها میلیون‌ها دلار هزینه خواهد داشت، اما چالش سخت‌تر، لجستیکی است. در حال حاضر ماسک و دولت آمریکا در همکاری با یکدیگر بیش از ۱۵ هزار ترمینال استارلینک به اوکراین فرستاده‌اند، اما کی‌یف از متحدان نزدیک آمریکا است و مشتاقانه در این زمینه همکاری کرده است، در حالیکه حکومت ایران مرتب می‌کوشد دسترسی به اینترنت را در کشور محدود کند. 

سجادپور گفت: «این چالش نیز می‌تواند قابل‌حل باشد، اما به حمایت فعالانه دولت آمریکا و استارلینک نیازمند است، و نیز می‌تواند از کمک فناوران نخبه ایرانی-آمریکایی عرصه فناوری در دره سیلیکون و سایر نقاط بهره‌مند شود که بسیاری از آنان دوستان ایلان ماسک‌اند.»

سجادپور همچنین گفت که دولت آمریکا باید بکوشد جلو قابلیت ایران را برای تعطیلی اینترنت بگیرد، و یادآوری کرد که دفعه گذشته که ایران دست به قطع گسترده دسترسی اینترنت زد، اعتراضات آبان‌ماه [۱۳۹۸ خورشیدی] بود که در جریان آن ۱۵۰۰ نفر کشته شدند.