طالبان مواد غذایی توزیع شده در دایکندی را از مردم پس می‌گیرد

این بسته‌های کمکی در آخرین روزهای حکومت پیشین افغانستان بین مردم توزیع شده بود

در طول بیش از چهار ماهی که از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، هیچ کمکی بین روستاهای هزاره‌نشین در استان‌های مرکزی افغانستان توزیع نشده است-رادیو نسیم

مسئولان محلی طالبان در استان فقیرنشین دایکندی در مرکز افغانستان، به حدود ۴ هزار خانواده دستور داده‌اند که مواد خوراکی‌ای را که پنج ماه قبل و در آخرین روزهای حکومت پیشین افغانستان دریافت کرده‌اند، پس بدهند.

از یک هفته پیش بدین ‌سو، طالبان نمایندگان ۳۸ روستا را به مرکز دایکندی احضار می‌کنند و از آنان می‌خواهند هر چه زودتر مواد کمکی توزیع شده یا معادل ارزش آن را به پول نقد، به این گروه برگردانند. بسته‌های کمکی‌ای که طالبان تلاش دارند از مردم پس بگیرند، در چارچوب یک برنامه دولت پیشین افغانستان به نام «دسترخوان ملی» (سفره ملی) بین مردم توزیع شده بود.

در سال ۲۰۲۰، دولت پیشین افغانستان برنامه‌ای را با کمک بانک جهانی روی دست گرفت که در آن مواد غذایی کمکی در اختیار خانواده‌های آسیب‌دیده از همه‌گیری کرونا قرار می‌داد. این برنامه ۲۸۰ میلیون دلار بودجه داشت و تا آخرین روزهای حکومت دولت پیشین، در برخی از مناطق جریان داشت. 

صابر (نام مستعار) نماینده یکی از روستاها به ایندیپندنت فارسی گفت که فرمانده نظامی طالبان تا کنون چندین بار نمایندگان ۳۸ روستا را  احضار کرده و دستور داده است که هر چه زودتر کمک‌های توزیع شده بین ساکنان آن ناحیه را برگردانند. 

او در ادامه توضیح داد که «بسته‌های کمکی توزیع شده شامل یک کیسه آرد، یک قوطی روغن، یک کیسه نخود، و یک بسته صابون بود که حدود پنج ماه قبل بین مردم توزیع شد و حالا طالبان می‌خواهند این مواد مصرف شده را پس بگیرند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته این نماینده، پس از آن شکایت مغازه‌داران از دریافت نکردن پول خود از برنامه «دسترخوان ملی»، طالبان به پس گرفتن مواد کمکی از مردم دایکندی اقدام کردند. او افزود که برنامه مذکور با نظارت موسسه آقاخان در دایکندی اجرا می‌شد و نمایندگان آن طرح، مواد غذایی را از مغازه‌داران گرفتند و بین مردم توزیع کردند، اما پیش از آن که بهای مواد توزیع شده به مغازه‌داران برسد، دولت پیشین افغانستان فروپاشید و بودجه برنامه «دسترخوان ملی» در بانک مسدود شد.

یک منبع خبری در شهر نیلی، مرکز دایکندی، به شرط فاش نشدن نامش گفت که نمایندگان مردم بارها به مقامات محلی طالبان رجوع کرده و گفته‌اند که مردم توانایی پس دادن کمک‌های مصرف شده را ندارند، اما فرمانده نظامی طالبان با اعزام افراد مسلح، مردم را تهدید کرد و گفت، اگرکسی بهای آن مواد کمکی را نپردازد، در موردش تصمیم گرفته خواهد شد.

خانواده‌هایی که به پس دادن کمک‌های دریافت شده تهدید شده‌اند، تصمیم داشتند تظاهرات برگزار کنند، اما این تصمیم آنان از جانب روحانیون محلی که طرفدار طالبان هستند، لغو شده است. 

منبع خبری مذکور افزود: «یک نماینده طالبان در شورای علما، نزد مردم آمد و گفت که طالبان قدرت‌های جهان را شکست دادند، و از تظاهرات شما نمی‌ترسند. با این کار برای خود پرونده می‌سازید.»

به گفته این منبع، تمامی خانواده‌هایی که مجبورند کمک‌های دریافت شده را پس بدهند، از قوم «هزاره‌» هستند و از فقیرترین خانواده‌های دایکندی، و از همین ‌رو اعتراض‌شان از سوی مسئولان محلی طالبان نادیده گرفته می‌شود.

در طول بیش از چهار ماهی که از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، هیچ کمکی بین روستاهای هزاره‌نشین در استان‌های مرکزی افغانستان توزیع نشده است. به باور منبع خبری مذکور، مسئولان محلی طالبان کمک‌های سازمان ملل و دیگر نهادهای مددرسان را در روستاهای پشتون‌نشین و بین خانواده‌ها و افراد طرفدار طالبان توزیع می‌کنند و مردمان هزاره، به‌عمد محروم نگه‌ داشته می‌شوند.

او افزود، خانواده‌هایی که به دستور طالبان وادار به پس دادن مواد غذایی کمکی شده‌اند، چاره‌ای نیافته‌اند و تصمیم دارند برای رهایی از عواقب این وضعیت، مواد خوراکی و ذخیره‌های زمستانی اندک خود را بفروشند و پول آن را به طالبان بدهند.