گزارش اکسیوس از «پیشنهاد نهایی ترامپ»: اوکراین مناطق تصرف‌شده را به روسیه واگذار کند

بر اساس اعلام کاخ سفید، استیو ویتکاف اواخر این هفته برای چهارمین دیدار با پوتین به مسکو سفر می‌کند

نشریه اکسیوس در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت که ایالات متحده انتظار دارد اوکراین روز چهارشنبه به پیشنهاد صلحی که دونالد ترامپ ارائه داد، پاسخ دهد.

بر اساس این گزارش، چارچوب پیشنهادی برای صلح میان مسکو و کی‌یف عبارت است از به رسمیت شناختن شبه‌جزیره کریمه به‌عنوان بخشی از روسیه و همچنین واگذاری غیررسمی کنترل تقریبا تمام مناطق تحت اشغال مسکو از زمان تهاجم سال ۲۰۲۲ به روسیه.

 اکسیوس نوشت سند یک صفحه‌ای که ایالات متحده هفته گذشته در پاریس به مقام‌های اوکراینی ارائه کرد، این گزینه را «پیشنهاد نهایی ترامپ» توصیف می‌کند. کاخ سفید تاکید می‌کند چنانچه طرفین به‌زودی به توافق نرسند، از مذاکرات صلح میان این دو کشور کناره‌گیری می‌کند.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز یکشنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، در خصوص دستیابی به توافق میان اوکراین و روسیه ابراز امیدواری کرد و نوشت: «امیدوارم این هفته میان روسیه و اوکراین توافقی حاصل شود. آن‌وقت هر دو کشور می‌توانند با ایالات متحده که در حال شکوفایی است، تجارت‌های بزرگی شروع کنند و ثروت زیادی به دست آورند.»

رویترز نیز پیش‌تر گزارش داده بود که واشینگتن هشدار داده که اگر مسکو و کی‌یف ظرف روزهای آینده جدیت خود را در مذاکرات صلح نشان ندهند، ممکن است از این مذاکرات خارج شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ترامپ در حالی چنین پیشنهادی را به ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، ارائه می‌دهد که او در گذشته بارها با پذیرش واگذاری کریمه و بخش‌هایی از چهار منطقه تصرف‌شده در شرق اوکراین مخالفت کرده است.

از طرفی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، نیز که برای دستیابی به توافق صلح، توقف حملات در خط مقدم‌های فعلی را پیشنهاد داد، پیش از این با برخی از مواردی که در چارچوب پیشنهاد ایالات متحده آمده بود، از جمله حضور نیروهای حافظ صلح اروپایی در خاک اوکراین، مخالفت کرده است.

مقام‌های اوکراینی پیشنهاد صلح ترامپ را به نفع روسیه می‌دانند و می‌گویند در حالی که به‌وضوح روشن می‌کند روسیه چه دستاوردهای ملموسی به دست می‌آورد، فقط به طور مبهم اشاره می‌کند که اوکراین قرار است چه چیزی به دست آورد.

بر اساس گزارش اکسیوس، در پیشنهاد ایالات متحده، روسیه دستاوردهایی از جمله به رسمیت شناختن کنترل روسیه بر کریمه از سوی آمریکا، به رسمیت شناخته شدن اشغال روسیه در تقریبا تمام استان لوهانسک و بخش‌های اشغالی دونتسک، خرسون و زاپوریژژیا، وعده‌‌ای مبنی بر عضو نشدن اوکراین در ناتو، لغو تحریم‌های اعمال‌شده از سال ۲۰۱۴، تقویت همکاری‌های اقتصادی با ایالات متحده، به‌ویژه در بخش انرژی و صنعت، خواهد داشت.

در مقابل، آنچه اوکراین بر اساس پیشنهاد ترامپ به دست می‌آورد شامل این موارد است: «ضمانت امنیتی قوی» شامل گروه ویژه‌ای از کشورهای اروپایی و احتمالا کشورهای غیراروپایی همفکر، پس گرفتن بخش کوچکی از استان خارکیف، عقب‌نشینی روسیه از خط مقدم در بخش‌هایی از جنوب اوکراین و کمک به بازسازی مناطق ویران‌شده اوکراین، بی‌آنکه مشخص کند بودجه بازسازی از کجا تامین می‌شود.

بر اساس این سند، نیروگاه اتمی زاپوریژیا جزو قلمرو اوکراین در نظر گرفته می‌شود، اما ایالات متحده آن را اداره خواهد کرد و در آن، به توافقنامه معادن بین ایالات متحده و اوکراین هم که ترامپ گفته روز پنجشنبه امضا خواهد شد، اشاره شده است.

به گفته منابع آگاه، این طرح پس از آن تنظیم شد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، هفته گذشته بیش از چهار ساعت با پوتین دیدار کرد.

پس از ارائه این طرح، پوتین توقف تهاجم روسیه در خط مقدم فعلی را به‌عنوان بخشی از یک توافق احتمالی پیشنهاد داد که بزرگ‌ترین اقدام پوتین برای نشان دادن تمایل او به صلح تا امروز محسوب می‌شود، با این حال مقام‌های اروپایی همچنان در این مورد تردید دارند.

کاخ سفید روز سه‌شنبه اعلام کرد که ویتکاف اواخر این هفته برای چهارمین دیدار با پوتین، به مسکو سفر خواهد کرد. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، هم روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: «مذاکرات ادامه دارد و امیدواریم در مسیر درستی باشیم.»

برخی مقام‌های آمریکایی، اوکراینی و اروپایی روز چهارشنبه در لندن برای گفتگو درباره پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین ملاقات کردند. با این حال این نشست در سطح عالی برگزار نشد، زیرا مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، سفرش به لندن را لغو کرد و نشستی که قرار بود در آن وزرای خارجه بریتانیا، اوکراین، فرانسه و آلمان حضور داشته باشند، به تعویق افتاد.

رویترز گزارش داد که یک مقام اروپایی گفته مارکو روبیو ضمن اعلام به تعویق انداختن سفر به لندن، ابراز نگرانی کرده که اوکراین ممکن است در جریان دیدار با مقام‌های آمریکایی، به مواضع سخت قبلی خود بازگردد و هرگونه پیشرفتی در مذاکرات غیرممکن شود.

ولادیمیر پوتین روز دوشنبه برای نخستین بار از آغاز جنگ با اوکراین، پیشنهاد مذاکرات دوجانبه با کی‌یف را مطرح کرد. ولودیمیر زلنسکی نیز در سخنرانی شبانه‌اش اعلام کرد که برای توقف حملات به اهداف غیرنظامی آماده گفتگو است. او بدون اشاره مستقیم به پیشنهاد پوتین، گفت: «اوکراین برای هر گفتگویی درباره آتش‌بس که به توقف حملات به غیرنظامیان منجر شود، آماده است.» و افزود: «ما بر پیشنهادمان مبنی بر حمله نکردن به اهداف غیرنظامی تاکید داریم و منتظر پاسخ روشن از سوی مسکو هستیم.»

تلاش برای برقراری صلح میان اوکراین و روسیه و احتمال گفتگوهای مستقیم میان دو طرف در حالی است که از هفته‌های نخست پس از آغاز تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲، هیچ مذاکره مستقیمی میان کی‌یف و مسکو انجام نشده است.

بیشتر از جهان