اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه ۲۷ فروردین از صدور حکم اعدام برای امیرحسین مقصودلو، ملقب به تتلو، خبر داد. این خواننده رپ پانزدهم آذر ۱۴۰۲ هنگام بازگشت از ترکیه به ایران بازداشت شد.
سخنگوی قوه قضاییه در تازهترین اظهارنظر درباره وضعیت پرونده تتلو، با اشاره به صدور حکم اعدام برای این خواننده جوان، افزود که این حکم در مرحله فرجامخواهی در دیوان عالی قرار دارد و هنوز قطعی نشده است.
جهانگیر درباره انتشار نامه امیرحسین مقصودلو (تتلو) که گفته است یک ماه دیگر اعدام میشود، گفت: «پیگیری که از دادگاه کیفری ۱ تهران داشتم، این بود که نامبرده به اتهام تشویق به فساد در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ۱۰ سال حبس محکوم شده و در حال گذراندن حبس است.»
او افزود: «این فرد همچنین به اتهام توهین به مقدسات در شعبه ۹ دادگاه کیفری ۱ تهران به پنج سال حبس محکوم شد که با فرجامخواهی دادگستری، پرونده به شعبه ۹ دیوان عالی رفت و نقض شد. پس از نقض حکم، پرونده به شعبه ۶ دادگاه کیفری ۱ رفت و بزه انتسابی محرز شد. بنابراین طبق مواد ۲۶۲ و ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی حکم اعدام صادر شد.»
به گفته اصغر جهانگیر، قوه قضاییه منتظر نظر نهایی دیوان عالی است و هنوز نمیتوان اجرای این حکم را قطعی دانست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که هر کس به «مقدسات اسلام یا هر یک از انبیا» اهانت کند، اگر مشمول حکم «سبالنبی» باشد، اعدام میشود و در غیر این صورت، به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد. در ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی نیز تصریح شده است که «هر کس پیامبر یا هریک از انبیا را دشنام دهد، به اعدام محکوم میشود».
در نامه منتسب به تتلو که هفته گذشته شبکههای اجتماعی منتشر شد، این خواننده با انتشار متنی از زندان تلویحا به هوادارانش گفت که در انتظار حکم اعدام است. او در این نامه از بدهکارانش خواست با او تسویهحساب کنند و در صورت اعدام شدن، بدهیشان را به خانواده او بپردازند.
پیش از انتشار این نامه، الهام رحیمیفر و مجید نقشی، وکلای امیرحسین مقصودلو، هم در نامهای خطاب به مراجع تقلید، نوشتند که با وجود صدور حکم برائت در اولین مرحله از رسیدگی به اتهام سبالنبی، با «سختگیریهای فراقانونی» مواجه شدهایم و «نظر مراجع در حل شدن این پرونده میتواند گرهگشا باشد».
تتلو که سابقه دیدار با ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات سال ۱۳۹۶ و اتخاذ برخی مواضع همسو با جمهوری اسلامی در دورههای مختلف را در کارنامه دارد، در جریان دادگاه ابراز ندامت کرد. هنگام برگزاری جلسات رسیدگی به پروندهاش هم برخی گزارشها از تلاش چند نهاد حکومتی برای آزادی او حکایت داشتند.
این خواننده جنجالی سال ۱۳۹۴ نیز در همکاری با بخش رسانهای سپاه پاسداران، آهنگی تولید کرد که خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، از آن تقدیر کرد؛ با این حال، حمایتی را که انتظار داشت، از حکومت دریافت نکرد و در نهایت به او مجوز برگزاری کنسرت ندادند تا اینکه سال ۱۳۹۷ ایران را ترک کرد.
او پس از بازگشت به ایران، با اتهامهایی از قبیل تشویق نسل جوان به فساد و فحشا و فراهم کردن کردن شرایط آن، فعالیت تبلیغی علیه نظام، دایر کردن سایت شرطبندی برای قمار و تشویق دیگران به آن، انتشار محتویات مستهجن در قالب کلیپ و آهنگ، تحریک و دعوت از مخاطبان به ارتکاب جرائم منافی عفت، مصرف مواد مخدر، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور با توصیه به هواداران و فعالیت آموزشی و تبلیغی مغایر شرع اسلام مواجه شد.
وکیل تتلو بارها خواهان تخفیف در برخورد قضایی با او شده و اعلام کرده که موکلش «توبه» کرده است. او همچنین گفت که این خواننده اکنون سعی میکند بیشتر اوقاتش را در زندان قرآن و نهجالبلاغه بخواند و برای تولد امام اول شیعیان هم شعری سروده است که قصد دارد پس از آزادی اجرا کند.
پس از بازداشت تتلو، برخی شخصیتهای سیاسی اصولگرا خواهان برخورد جدی و حتی صدور حکم «اعدام در ملاعام» شدند. وحید اشتری، فعال طیف عدالتخواه اصولگرا، یکی از افرادی بود که در حساب شخصی خود در ایکس نوشت: «انحطاط فرهنگی نوجوانها و ترویج فحشا شوخی ندارد. تتلو را در یکی از میدانهای شهر بهعنوان سلطان فساد و فحشا اعدام کنید و خلاص.»
این در حالی است که فعالان حقوق بشر با صدور احکام اعدام به بهانههایی چون «توهین به مقدسات» مخالفاند و بر احترام به اصل آزادی بیان تاکید میکنند.
برخورد امنیتی با خوانندگان و هنرمندان و غیرقانونی دانستن موسیقی رپ در دولتهای مختلف جمهوری اسلامی همواره پابرجا بوده است و هنرمندانی که مطابق خواستههای حکومت رفتار نکردهاند، همواره با فشار، بازداشت و مشکلات امنیتی روبرو شدهاند.