واکنش‌ها به حمله‌های هوایی آمریکا در عراق و سوریه؛ بغداد کاردار آمریکا را احضار کرد- تهران، سوریه و روسیه محکوم کردند

وزیر خارجه لهستان: گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی سال‌ها با آتش بازی کردند و حالا آتش خودشان را می‌سوزاند

حمله‌های هوایی ایالات متحده آمریکا به ۸۵ مکان و هدف متعلق به شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در عراق و سوریه در شامگاه جمعه، واکنش طرف‌های مختلف را به دنبال داشته است. 

وزارت خارجه عراق در اعتراض به این اقدام، روز شنبه سوم فوریه، کاردار ایالات متحده در بغداد را فراخواند تا اعتراض رسمی خود را به حمله‌های هوایی آمریکا در عراق اعلام کند. بغداد پیش‌تر حمله‌های آمریکا را محکوم و آن را نقض حاکمیت عراق و تضعیف‌کننده اقدام‌های دولت ارزیابی کرده بود. 

وزارت خارجه سوریه روز شنبه حمله‌های آمریکا را محکوم کرد و در بیانیه‌ای نوشت: «آنچه که آمریکا انجام داد مانند هیزم ریختن به آتش جنگ در خاورمیانه به شکلی بسیار خطرناک است.»

روسیه نیز حمله‌های هوایی آمریکا در عراق و سوریه را محکوم کرده است. ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز شنبه گفت که شورای امنیت سازمان ملل متحد باید وضعیت موجود را بررسی کند. زاخاروا در بیانیه‌ای گفت: «مشخص است که حمله‌ها طوری طراحی شده‌اند تا به درگیری‌ها بیشتر دامن بزنند. ایالات متحده با حمله تقریبا بی‌امان به مواضع متعلق به گروه‌های حامی ایران در عراق و سوریه، به شکل هدفمند تلاش می‌کند تا بزرگ‌ترین کشورهای منطقه را وارد جنگ کند.»

در حمله‌های  تقریبا سه دقیقه‌ای ارتش آمریکا علیه مواضع شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی و گروه‌های وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران در عراق و سوریه، حدود ۴۰ نفر کشته شدند. این حمله به تلافی حمله اخیر شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی علیه پایگاه آمریکایی‌ها در اردن صورت گرفت که طی آن سه سرباز آمریکایی کشته شدند. 

به‌دنبال کشته‌شدن سه سرباز آمریکایی در مرز اردن و سوریه و زخمی شدن دست‌کم ۳۴ سرباز دیگر آمریکایی که نیروهای شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی مسئولیت آن را پذیرفتند، سطح تنش‌ها در منطقه افزایش یافت و برخی سناتورهای آمریکایی خواستار شدت‌ عمل علیه جمهوری اسلامی ایران و درگیری نظامی شده بودند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سنتکام، فرماندهی مرکزی ایالات متحده، در بیانیه‌ای گفت که نیروهای ارتش آمریکا با هواپیماها از جمله بمب‌افکن‌های دوربردی که از ایالات متحده برخاستند، مراکز اطلاعاتی، راکت‌ها و موشک‌ها، انبار پهپادها، تاسیسات زنجیره تامین تدارکات و مهمات گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران را هدف حمله قرار دادند. 

کاخ سفید در بیانیه‌ای حمله‌ها را «موفقیت‌آمیز» توصیف کرد و جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت: «پاسخ ما آغاز شد و در زمان و مکان مورد نظر ما ادامه خواهد یافت.»

در واکنش به این حمله‌ها، لهستان روز شنبه گفت که حمله‌های تلافی‌جویانه آمریکا به اهداف مرتبط با تهران در عراق و سوریه، نتیجه «با آتش بازی کردن» گروه‌های نیابتی جمهوری‌ اسلامی ایران بود. 

دارک سیکروسکی، وزیر خارجه لهستان، روز شنبه قبل از شرکت در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «گروه‌های نیابتی ایران ماه‌ها و سال‌ها با آتش بازی کردند و این آتش اکنون آن‌ها را می‌سوزاند.» 

هم‌زمان به نظر می‌رسد که حمله‌های اخیر آمریکا در عراق و سوریه، باعث تغییر موضع حرکت النجبا، از جمله گروه‌های مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در عراق، شده است به طوری که این گروه علی‌رغم موضع‌گیری‌های قبلی و تهدید به تداوم حمله‌هایش به نیروهای آمریکایی، اکنون لحنی نرم‌تر به خود گرفته است. 

حسین الموسوی، سخنگوی حرکت‌النجبا، در اظهاراتی که روز شنبه ایراد کرد از تمایل به کاهش تنش‌ها در خاورمیانه سخن گفت. او ضمن محکوم کردن حمله‌های آمریکا گفت که دولت آمریکا باید بداند که این قبیل اقدام‌ها موجب بروز واکنش می‌شود. 

او به طور جداگانه در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «ما به دنبال افزایش تنش در منطقه نیستیم.» و افزود مواضعی در غرب عراق که هدف حمله نیروهای آمریکایی قرار گرفتند، در زمان حمله خالی از نیروها و پرسنل نظامی بودند. او گفت که حمله‌های فوق خسارت سنگینی وارد نکردند و از همین رو مستلزم پاسخگویی قوی نیست. 

این در حالی است که نیروهای حشدالشعبی پیش‌تر کشته شدن ۱۶ نفر و مجروح شدن ۳۶ نفر را در نتیجه حمله‌های آمریکایی‌ها تایید کرده بودند و گفته بودند که چند نفر نیز مفقود شده‌اند. 

حشدالشعبی همچنین در بیانیه‌ای در روز شنبه از آمادگی خود برای اجرای هرگونه دستور فرمانده کل نیروهای مسلح در دفاع از حق حاکمیت عراق خبر داد. 

حمله‌های تلافی‌جویانه آمریکا به مواضعی در عراق و سوریه به دنبال حمله شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی به پایگاه نیروهای آمریکایی در اردن صورت گرفت. پس از آنکه برخی رسانه‌ها در آمریکا از مشارکت اردن در حمله‌های اخیر آمریکا نوشتند، یک منبع آگاه نظامی در فرماندهی نیروهای مسلح اردن این گزارش‌ها را تکذیب کرد و تایید کرد که نیروی هوایی سلطنتی اردن در حمله‌های هوایی ارتش آمریکا مشارکت نداشتند. 

العربیه به نقل از این مقام نظامی اردنی نوشت که «ارتش اردن به حاکمیت عراق احترام می‌گذارد». 

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز حمله‌های آمریکا در عراق و سوریه را محکوم کرد و آن را «ناشی از تداوم رویکرد اشتباه آمریکا برای حل مسائل با توسل به زور و نظامی‌گری» خواند. 

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز حمله‌های آمریکا را «یک ماجراجویی و اشتباه استراتژیک دیگر آمریکا» توصیف کرد که نتیجه‌ای جز افزایش تنش و بی‌ثباتی نخواهد داشت. 

ژنرال داگلاس سیمز، مدیر ستاد مشترک آمریکا، گفت که حمله‌ها موفقیت‌آمیز بود. با این همه، پنتاگون گفته است که به دنبال جنگ با ایران نیست و گمان نمی‌کند که تهران نیز به دنبال جنگ باشد. جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان حامی گروه حماس در نوار غزه و حزب‌الله لبنان تلاش کرده است که خود را از درگیری‌های منطقه دور نگه دارد. با این همه، گروه‌های شبه‌نظامی که سال‌ها است در چارچوب «محور مقاومت» در لبنان، یمن، عراق و سوریه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته‌اند، به نوعی خود را وارد درگیری‌های منطقه کرده‌اند. 

بیشتر از